By Luke Sumpter

Sebastian is niet alleen een getalenteerde wietkweker en fotograaf; hij is een pro in het kweken van diepwatercultuur (DWC). We gingen even samen met hem zitten om te begrijpen hoe je van DWC-systemen een succes kunt maken, inclusief belangrijke observaties, toptips en advies voor beginners.

1. Wat zijn de belangrijkste voordelen van kweken met een DWC-systeem, gebaseerd op jouw ervaring? (1:45)

Ik denk dat het grote voordeel van diepwatercultuur is dat het niet uitmaakt of je net begint of al veel ervaring hebt. Als je enkele simpele stappen volgt, heb je het vrij snel onder de knie. Het is niet heel ingewikkeld, want uiteindelijk werk je met een vrij simpele opstelling, waarbij de ontwikkeling varieert, afhankelijk van de verschillende groeistadia. 

2. Je hebt ook ervaring met autoflowering strains. Wat kun je ons hierover vertellen? (4:21)

De populariteit van autoflowers stijgt. Voor een standaard thuiskweek zijn ze geweldig. Ze groeien namelijk snel en gemakkelijk. Je hoeft geen speciaal lichtschema te volgen. Plant de wietzaadjes en kijk toe hoe ze groeien. Tegenwoordig kun je heel wat goede genen scoren en de smaak is ook prima. 

Aan tafel met DWC-specialist Sebastian

3. Hoe vaak moeten we het waterreservoir in ons DWC-systeem verversen en wat is een goede temperatuur? (7:12)

Het verversen van het water in het reservoir hangt af van de groeifase van je planten. Ik zou zeggen, eenmaal per week, dus om de zeven dagen.

Zolang je je planten ondersteunt en iets gebruikt om wortelziekten te voorkomen, zullen je planten prima presteren bij een gemiddelde temperatuur. Natuurlijk neemt het zuurstofniveau af naarmate de temperatuur stijgt. Te hoge temperaturen zijn daarom minder geschikt.

4. Wat zijn de optimale pH- en ppm/EC-niveaus voor een diepwatercultuur? (12:13)

Het pH-niveau moet ergens tussen 5,5-6,5 vallen. Het EC-niveau hangt af van de groeifase van je planten. 

5. Hoe controleer je het zuurstofniveau in de voedingsoplossing? (14:13)

Eerlijk gezegd, let ik daar niet op. Je kunt het wel controleren, maar met een goede luchtsteen en een pomp die 24/7 draait, zit je vast wel goed.

Het is voor mij in elk geval nog nooit een probleem geweest. Met een flinke luchtsteen heb je meer dan genoeg zuurstof in het water. Ik heb nog nooit de behoefte gevoeld het niveau te meten.

Aan tafel met DWC-specialist Sebastian

De luchtpomp is waarschijnlijk het luidruchtigste onderdeel van de opstelling. Is er iets wat je kunt doen om de herrie te verminderen? (16:26)

Je kunt dit oplossen door een 'silencer box' te maken. Het doel is gelijk aan dat van een extractor. Ook het principe komt overeen; je bouwt een houten kist die groot genoeg is voor de pompen. Als je meerdere grote pompen gebruikt en een grotere kist bouwt, kun je de binnenkant bekleden met akoestisch schuim. Zorg ook dat de kist aansluit bij kabels. Uiteraard houd je rekening met voldoende luchtcirculatie zodat de pompen lucht kunnen aanzuigen.

7. Wat is belangrijk om rekening mee te houden voor elke fase van de levenscyclus van wietplanten (kiemen, groei, bloei...)? (18:15)

Ik denk dat voeding het meest belangrijk is. Wietplanten moeten voldoende van de juiste voedingsstoffen ontvangen. Natuurlijk moet ook de pH in het juiste bereik vallen; zoals vermeld, is 5,5-6,5 ideaal. De hoeveelheid licht is ook belangrijk. Jonge zaailingen (die ik kiem in Mason-potjes) hebben niet veel licht nodig. Wat kleine lampen zijn voldoende om een snelle groei in diepwatercultuur te stimuleren. 

"Is dat het niet uitmaakt of je net begint of al veel ervaring hebt. Als je enkele simpele stappen volgt, heb je het vrij snel onder de knie."

8. De grootste zorgen lijken gecentreerd te zijn rond ongewenste organismen (omdat er geen medium is, kunnen insecten en andere plagen zich vastklampen), verstopte pompen, pH-schommelingen, shock door verplaatsen (als er geen terugkeerpunt is) en wortelrot. Hoe kunnen we deze problemen oplossen? (34:24)

Je container moet waterdicht en lichtdicht zijn; er mag geen licht in de container komen. Dit is heel belangrijk. Als je het water in je reservoir ververst, maak alles dan heel goed schoon. Het water weggooien en vervangen met een nieuwe oplossing is niet voldoende. Een goede schoonmaakbeurt helpt ongewenste organismen en plagen voorkomen.

Met een correcte pH en de juiste hydroponic voedingsstoffen zul je geen problemen ervaren. Het gebruik van biologische voedingsstoffen, bedoeld voor aarde, kan wel problematisch zijn.

9. Hoe ziet een typische dag eruit als je met een DWC-systeem kweekt? (45:51)

Zodra ik wakker word, controleer ik mijn planten. Alles werkt namelijk op zonne-energie waar ik woon. Ik ben dus off-grid. Allereerst controleer in de pH en EC. Ik raad aan deze waardes voor elke plant op te schrijven. In de avond controleer je de waardes opnieuw, die je natuurlijk ook noteert.

Ik besteed zoveel mogelijk tijd buiten, in de bergen. Wandelen, een autorit, nieuwe paden ontdekken. Het leven is prachtig.

Aan tafel met DWC-specialist Sebastian

10. Hoe belangrijk is de keuze van de strains? (53:50)

Dat hangt van je doelen af. Voor diepwatercultuur moet je mogelijk enkele beslissingen nemen op basis van de aard van de omgeving. Omdat de groei veel sneller is, moet je je aanpassen en ontdekken hoe de strain zich gedraagt. Als je bijvoorbeeld een 100% landras sativa probeert te kweken in een diepwatercultuur, zul je als thuiskweker enorme ruimteproblemen krijgen. Zelfs als je deze soorten in aarde kweekt, kunnen ze razendsnel extreem groot worden.

Ik had een Purple Queen Autoflower van Royal Queen Seeds. Tot nu toe is dat nog steeds de grootste autoflower die ik ooit hebt gekweekt. Ik had er een die buitengewone prestaties leverde, waar ook wat genen van Critical in zaten. Een ander groeide geweldig in hydroponics en diepwatercultuur.

11. Heb je advies voor beginners die met dit systeem gaan kweken? (57:30)

Before you start something like this, try to educate yourself. If you like a certain type of growing style or plant, maybe follow people on social media and just see what they do. It's not about imitating someone; it's about learning from someone who has actual results. Because you read a lot on the classic forums and people talk a lot about what they do, but it’s different to actually see it happen.

Probeer jezelf goed te informeren voordat je dit project opzet. Als je interesse hebt in een bepaalde kweekstijl of plant, volg dan andere kwekers op social media en kijk hoe zij het doen. Je hoeft ze niet te imiteren, maar leer van iemand die daadwerkelijk resultaten boekt. Je kunt veel lezen op klassieke fora en mensen praten graag over wat ze doen; toch is het heel wat anders om het met je eigen ogen te zien.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.