By Arielle Friedman

Cannabis wordt steeds meer gebruikt in de branches van gezondheidsproducten, cosmetica en zelfs kleding. Momenteel zijn er ook bedrijven die cannabis in de wereld van parfums introduceren. Lees hier welke cannabisparfums tegenwoordig verkrijgbaar zijn, en hoe je zelf een cannabisparfum kan maken.

De plantaardige oorsprong van parfum: een historisch overzicht

In 2022 bedroeg de wereldwijde verkoop van parfum ongeveer 40 miljard euro. De hedendaagse parfumindustrie is gigantisch en vanwege een stevige concurrentie wordt er veel geld in innovaties gestoken, onder meer in flesontwerpen, duurzaamheid en biotechnisch onderzoek naar nieuwe geuren.

De basis van parfum zelf is echter bescheiden. In de Van Dale staat de volgende definitie van parfum[1]: "reukstof in geconcentreerde vorm" Dat klinkt heel eenvoudig, toch?

Omdat parfum van zichzelf zo eenvoudig is, gebruiken mensen het al eeuwenlang. Het woord stamt af van het Latijnse 'per fumus', hetgeen 'door rook' betekent. Het oudst bekende schrift over parfum is te vinden op een Mesopotamisch kleitablet uit 1200 v.Chr. In deze archeologische vondst wordt voor het eerst een scheikundige vermeld: een vrouw met de naam Tapputi. Ze was opzichter bij het koninklijk paleis en had een manier gevonden om geuren uit planten te halen.

Ook in Zuid-Azië is altijd veelvuldig van parfum gebruik gemaakt. In oude Ayurvedische teksten is sprake van het destilleren van ittar, een geurige etherische olie uit planten.

Traditional perfume making

Op het eiland Cyprus bestond al sinds de de Bronstijd een parfumindustrie. Uit opgravingen blijkt dat er vier eeuwen geleden een grote parfumfabriek was, die 0,4 hectare in beslag nam.

In Hongarije produceerden inwoners een parfum dat geïnspireerd was door islamitische tradities. Het werd van plantengeuren en alcohol gemaakt en werd in heel Europa bekend onder de naam 'Hongaars water' nadat het in 1370 werd ontwikkeld.

Parfum wordt doorgaans van een beperkt aantal aromatische planten gemaakt, zoals lavendel, gardenia, eucalyptus, citroen, tabak, jasmijn en amyris. Deze zitten boordevol aromatische secundaire metabolieten, waarmee ziekten en plagen afgewend kunnen worden en de plant kan overleven. Het blijkt dat veel van deze moleculen ook lekker ruiken. Er bestaan echter nog meer plantensoorten die geschikt zijn om lekkere geuren te produceren, waaronder cannabis.

Cannabis: een bron van geur

Cannabis wordt wereldwijd erkend als een psychoactieve plant. Het belangrijkste ingrediënt om stoned te worden is THC. Toch moet je niet vergeten dat de toppen van wiet ook nog andere secundaire metabolieten bevatten, bijvoorbeeld honderden cannabinoïden en meer dan honderdvijftig terpenen.

Als je wel eens wiet hebt geteeld of gerookt, weet je hoe het ruikt. Hieronder lees je wat de belangrijkste aromatische ingrediënten van cannabis zijn, hoe cannabisparfum zich heeft ontwikkeld en hoe je het zelf kunt maken.

Terpenen

Terpenen vormen een grote groep aromatische moleculen die overal in de natuur te vinden zijn. Onderzoekers hebben in allerlei verschillende planten meer dan 30.000 van dergelijke moleculen vastgesteld, waarvan alleen al 150 in de toppen van cannabis. Elk van deze moleculen geeft een specifieke geur aan de desbetreffende strain, variërend van zoet naar fruitig en aards. Afhankelijk van hun structuur worden terpenen in diverse groepen verdeeld. Hieronder staan de twee belangrijkste groepen aromatische terpenen van cannabis.

 • Monoterpenen: Terpenen zijn opgebouwd uit kleinere onderdelen, die isopropeen-eenheden genoemd worden, dat zijn vertakte ketens met vijf koolstofeenheden. Monoterpenen bestaan oorspronkelijk uit twee isopropeen-eenheden en daarmee zijn het de meest eenvoudige terpeenmoleculen. Monoterpenen zijn scherp en vluchtig. Denk bijvoorbeeld aan limoneen, dat een citrusgeur afgeeft, en myrceen, dat zorgt voor aardse tonen. Andere monoterpenen van cannabis zijn pineen en terpinoleen. Eerstgenoemde ruikt naar dennen, terwijl de laatstgenoemde een zoete bloemengeur verspreidt.
 • Sesquiterpenen: Deze groep heeft drie isopreen-eenheden. Ze zijn weliswaar groter dan monoterpenen, maar net zo vluchtig en heel aromatisch. Tot dit soort terpenen behoren het peperige caryofylleen en het kruidige farneseen.
Trichomes

Vluchtige zwavelverbindingen

Terpenen worden geprezen om de unieke geur die ze aan cannabis geven. Maar ook vluchtige zwavelverbindingen (VCS) spelen een fundamentele rol. Ze veroorzaken de stank van veel cultivars, maar dragen ook bij aan een aroma van tropisch fruit, zoetigheid en hartigheid. Tot de vluchtige zwavelverbindingen[2] in cannabis behoren:

 • dimethylsulfide
 • 3-methylthiofeen
 • 3-methyl-2-buteen-1-thiol

Esters

Esters zijn organische verbindingen die in een reactie met water alcohol en anorganische zuren produceren. Wiettoppen zijn een bron van esters, en cannabiswetenschappers ontkomen er niet meer aan ze te onderzoeken. Hoewel esters tot voor kort onderbelicht waren, is het inmiddels duidelijk dat ze bijdragen aan de typische geur van bepaalde strains, waaronder banaan, aardbei en ananas.

De opkomst van cannabis in parfumerieën

Omdat het een plantaardig product vol aromatische ingrediënten is, is het niet zo verwonderlijk dat cannabis door steeds meer bedrijven in parfums gebruikt wordt. Voor de parfumindustrie is de nieuwigheid van cannabis in deze branche bovendien een aantrekkelijk verkoopargument om niet alleen wietfans te trekken, maar ook mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar de unieke geur van cannabis.

Hoewel cannabisparfums eigenlijk pas net in opkomst zijn, vind je er al verschillende in de winkel. Een hoogwaardig cannabisparfum is bijvoorbeeld Cannabis Blue van Fragrance du Bois, een vakkundig gemaakt parfum voor een prijs van maar liefst € 295,-. Er zijn echter ook goedkopere cannabisgeuren verkrijgbaar. Het toepasselijke 'Cannabis' van Malin & Goetz biedt kruidige hints met noten van bloemen en rook, en kost rond de € 100,-. Wil je een nog goedkoper parfum, dan kun je ook de geur van cannabis bij je dragen door Cannabis Garden van Dermacol te sprayen. Deze zorgt met de terpenen uit cannabis voor een vleugje wiet en jasmijn, en is te koop voor €21.

Zodra de vraag naar cannabisparfums stijgt, is het waarschijnlijk dat de grootste merken ook cannabis in hun parfums gaan opnemen.

Wat zijn de effecten van cannabisparfum?

Vanwege de associatie van cannabis met de psychotrope cannabinoïd THC, bestaan er allerlei speculaties over de mogelijke effecten van cannabisparfums. Cannabisparfum bevat echter alleen aromatische ingrediënten, en daar hoort THC niet bij. Bovendien wordt het niet ingenomen en dus merk je niets van het euforisch makende effect van THC. Het is wel begrijpelijk dat cannabisparfum geassocieerd wordt met stoned worden, maar dat berust op een misverstand.

Toch kan cannabisparfum een reeks moleculen bevatten, waarvan wetenschappers beweren dat ze een subtiel cognitief effect hebben, variërend van rustgevend tot verkwikkend. Van het inhaleren van bijvoorbeeld pineen, myrceen en beta-caryofylleen is bekend dat daarmee de biochemie van lichaam en geest beïnvloed wordt.

Gerelateerd Artikel

Wat is THC ?

Kun je van cannabisparfum stoned worden?

Om stoned te kunnen worden, heb je THC nodig. Hoewel terpenen het effect van THC in cannabis versterken, zorgen ze op zichzelf niet wezenlijk voor een bedwelmend effect. En omdat er geen cannabinoïden in cannabisparfum voorkomen, kan er ook geen psychoactief effect optreden.

Hoe maak je zelf cannabisparfum?

Nu ben je op de hoogte van de opkomst van cannabisparfum en de belangrijkste ingrediënten ervan. Als je de geur van cannabisparfum wel lekker vindt, is het misschien fijn om te weten dat je het ook zelf kunt maken! Check onderstaande ingrediënten en ontdek hoe je er een frisse, naar bloemen geurende parfum van maakt.

Ingrediënten en gereedschap

Gebruik de volgende hulpmiddelen en ingrediënten:

 • Etherische hennepolie: Dit kun je makkelijk online vinden. Hennep is een variant van cannabis, maar sommige landen staan alleen hennep toe vanwege het lage THC percentage. Etherische hennepolie bevat echter alle terpenen die je ook in wiet voor recreatief of medisch gebruik aantreft.
 • Jojoba olie: Dit is afkomstig van de zaden van de jojoba plant en fungeert als basis voor de parfum.
 • Alcohol: Gebruik hiervoor wodka of parfumalcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je de parfum kunt bewaren en stabiliseren, en dat de geur zich in de lucht kan verspreiden.
 • Gedestilleerd water: Dit ingrediënt maakt de parfum doorzichtig en verdunt het.
 • Glazen parfumflesje van 100ml: Koop een glazen flesje met afdraaibare vernevelaar, zodat je de cannabisparfum direct kunt gebruiken.
 • Glazen mengkom: Gebruik dit om alles goed te mengen.
 • Kleine pipet of injectiespuit: Handig om de parfum ermee in het flesje te doen.

Werkwijze

Nu je alles in huis hebt, lees je hieronder hoe je je eigen hennep parfum kunt maken:

 1. Doe 60ml (4 eetlepels) jojoba olie in een mengkom.
 2. Voeg 4ml (ongeveer 80 druppels) etherische hennepolie toe.
 3. Voeg 30ml (2 eetlepels) wodka of parfumolie toe.
 4. Doe er vervolgens 6ml gedestilleerd water bij.
 5. Roer het mengsel goed door elkaar en laat het 10 minuten staan.
 6. Gebruik een pipet of injectiespuit om het mengsel in de fles te doen.

Bewaar je cannabisparfum op een koele, donkere plek, en laat het zo lang mogelijk staan. Je kunt ook verschillende soorten etherische hennep- en basisolie met elkaar mengen, tot je een geur krijgt die je echt lekker vindt.

Make marihuana perfume at home

Ganja cologne: een hype op het gebied van parfum?

De snelgroeiende cannabisindustrie is al doorgedrongen tot de cosmeticasector en vindt inmiddels ook haar weg naar de parfumindustrie. Er is tegenwoordig een reeks van 'ganja colognes' op de markt verkrijgbaar, variërend van dure en hoogwaardige producten tot meer betaalbare geuren. Ondanks de prijsverschillen hebben deze melanges een ding gemeenschappelijk: ze zitten vol met aromatische cannabismoleculen. Wil je liever je eigen cannabisparfum maken? Dan weet je nu hoe je dat met etherische hennepolie en andere goedkope artikelen kunt doen.

External Resources:
 1. PERFUME | English meaning - Cambridge Dictionary https://dictionary.cambridge.org
 2. Identification of a New Family of Prenylated Volatile Sulfur Compounds https://pubs.acs.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.