By Luke Sumpter

Buiten wiet kweken in België: Een complete handleiding, per maand bekeken in 2024.

Inhoud:

In België is het goed toeven met verrukkelijk eten en drinken. Toch weten ze in hier ook hoe ze goede wiet moeten kweken. Uiteraard blijven getalenteerde breeders en telers hier wel onder de radar vanwege de beperkende wetten. Dit stopt ze echter niet om creatief aan de slag te gaan en jaar na jaar goede oogsten binnen te harken. Het regent er soms wel flink, maar telers hebben zich goed aangepast aan deze omstandigheden en halen makkelijk kilo's hoogwaardige toppen binnen. Ontdek hieronder hoe je buiten cannabis kweekt in België.

WIET KWEKEN IN BELGIË IN 2024

In België heerst een zeeklimaat. Dit wordt beïnvloed door zowel de Noordzee als de Atlantische Oceaan. Het resultaat is een koele zomer en een gematigde winter. De Noord-Atlantische golfstroom, een oceaanstroom die door winden naar het noordoosten stroomt, draagt bij aan een gemiddelde jaartemperatuur van 10℃.

België behoort tot de kleinere landen van Europa. Het land meet slechts 30.689km². Dankzij deze kleine landmassa heerst er in het gehele land een soortgelijk klimaat, kleine variaties daargelaten. Het westen grenst aan de Noordzee en daarmee dus aan de Atlantische Oceaan. Daar eindigt de laatste nachtvorst eerder. In het oostelijke binnenland regent het echter aanzienlijk meer. In het hele land valt er vaak regen, hoewel de periode tussen april en september meestal redelijk droog is.

We bespreken zo direct wat de beste manieren zijn om wiet te kweken in België. Laten we ons echter eerst eens verdiepen in de juridische status van de plant.

GROWING CANNABIS BELGIUM

IS WIET LEGAAL IN BELGIË?

Vergeleken met een aantal Europese buurlanden zijn de cannabiswetten in België vrij soepel. Toch beschouwt de overheid wiet nog steeds als een illegaal middel. Als je drie gram of minder bezit, krijg je als gebruiker een tik op de vingers of een boete van € 120–200,-. Toch word je zelden vervolgd als je maar één plant kweekt.

De politie geeft je echter niet steeds een nieuwe kans. Als je in één jaar drie keer gepakt wordt voor bezit, loop je risico op een gevangenisstraf van een jaar. Wanneer je gepakt wordt voor bezit in het openbaar of in de buurt van scholen, is de boete ook een stuk hoger. Je riskeert dan € 8000–800.000,- boete en drie maanden tot een jaar achter de tralies.

Boetes en gevangenisstraffen lopen verder op als je wiet verkoopt. Reken dan op € 1.000–100.000,- en een gevangenisstraf van 5–20 jaar.

Net als in veel andere Europese landen is Sativex, een op wiet gebaseerd preparaat, in België gangbaar in klinische gevallen. Hoewel het land hoge boetes en gevangenisstraffen oplegt, lijkt het landsbeleid met betrekking tot de kweek van één plant behoorlijk ontspannen. Zolang telers in hun eigen huis kweken en discreet zijn, kunnen ze vrij probleemloos genoeg kweken voor persoonlijk gebruik.

EEN HANDLEIDING OVER BUITENTEELT VAN CANNABIS IN BELGIË

Elk land heeft zo zijn uitdagingen voor wat betreft het kweken van wiet en België is daarop geen uitzondering. Toch behalen telers hier consistent goede resultaten. Gebruik onderstaande handleiding en je kweekt gezonde, productieve planten in het Belgische klimaat.

MAART

Gemiddelde daglengte 1 maart: 10 uur en 58 minuten
Gemiddelde temperatuur: 3–10°C

De vroege lente is aangebroken, maar juich niet te vroeg. Het is verleidelijk je zaden in de aarde te stoppen als buiten de eerste tekenen van leven verschijnen. Toch is het nog steeds vrij koud in België en blijft het risico op vorst hoog. Wel is het mogelijk een voorsprong te nemen als je binnen begint.

Ontkiem je zaden en zet je trays met zaailingen in een vensterbank op het zuiden of onder gepaste kweeklampen. Om te ontkiemen, doe je je zaadjes simpelweg tussen wat licht vochtige keukenrol. Wacht vervolgens een paar dagen tot de penwortels verschijnen. Ook is het mogelijk de kweekset Easy Start te gebruiken. Hiermee stimuleer je de kiemkracht en ondersteun je de gezondheid van de zaailingen.

Na het planten van je zaden, ga je de tuin in. Bereid je perkjes voor op het komende seizoen. Ruim je kas of kweektunnel op of zoek een goed zonnig plekje in de tuin voor je potten. Bedek je tuinbedden met een flinke laag hoogwaardige compost. Werk dit af met een laagje mulch om te voorkomen dat onkruid de tuin overwoekert.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

APRIL

Gemiddelde daglengte 1 april: 12 uur en 58 minuten
Gemiddelde temperatuur: 5–14°C

Het aantal uren daglicht en de gemiddelde temperatuur stijgen aanzienlijk nu de lente op gang is. Telers in het westen kunnen hun zaailingen in potten of tuinbedden zetten in een kas of kweektunnel. De laatste vorst verdwijnt tussen 1 en 10 april in Gent, Brugge en Kortrijk. Kwekers in het microklimaat rondom Oostende hebben veel eerder te maken met de laatste vorst. Toch is het ook hier verstandig op veilig te spelen en in een kas te beginnen.

Het vorstrisico in het grootste deel van Oost-België blijft ook in april hoog. Hier is het dus verstandig zaailingen binnen te houden of in een verwarmde kas. De microklimaten rond Charleroi, Beauvechain en Diest kennen echter meer warmte. Daar is de kans op vorst hetzelfde als in het westen van het land.

In april zijn de omstandigheden ook geschikt voor het planten van taaie gezelschapsplanten, ongeacht waar je woont. Soorten als pepermunt en duizendblad zijn bijvoorbeeld goed bestand tegen kou en kunnen je wietplanten de komende maanden beschermen tegen ongedierte.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

MEI

Gemiddelde daglengte 1 mei: 14 uur en 49 minuten
Gemiddelde temperatuur: 9–18°C

Mei luidt de late lente in. Bomen exploderen met groene bladeren, wilde bloemen bloeien overal en de insectenwereld komt tot leven. Deze tijd van het jaar is België een veilige, vorstvrije zone. Telers in het hele land kunnen hun planten dan ook in een kas zetten en uiteindelijk buiten.

Voordat je jonge vegeterende planten verpot, moet je voedzame potgrond samenstellen. Zorg dat je hoogwaardige compost en perliet in handen krijgt om je aardemix goed te beluchten. Voeg ook Easy Boost Biologische Voeding toe aan elke pot. Zo voorzie je de planten van alle voeding die ze vereisen.

We adviseren deze aardemix in de RQS Kweekpot van textiel te doen. Deze pot van geotextiel biedt optimale hydratatie en beluchting. Dit draagt bij aan een gezond wortelsysteem, dat vrij is van schimmels en ziekteverwekkers.

Als je in een tuinbed kweekt, dien je voedingsstoffen toe te voegen. Bedek elk bed met een laag compost, wormenmest en andere mest. Bewater het zodanig dat de voedingsstoffen diep in de aarde doordringen. Dek het af met een laag mulch.

Wat voor kweker je ook bent, overweeg tevens mycorrhizae toe te voegen aan je tuinbedden of potten. Deze nuttige micro-organismen gaan een wederzijds gunstige relatie aan met de wortels. In ruil voor plantensuikers breiden ze het wortelnetwerk uit en verbeteren ze de opname van voedingsstoffen.

In het oosten van het land mogen telers in mei zwaardere regenval verwachten. Verhuis je potten dus naar binnen of hang een zeil boven je tuinbedden bij hevige regen.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

JUNI

Gemiddelde daglengte 1 juni: 16 uur en 13 minuten
Gemiddelde temperatuur: 11–20°C

Juni markeert het begin van de zomer. Je planten racen in dit stadium van hun leven door de vegetatieve fase. In de meeste delen van België valt er in juni de minste regen van alle zomermaanden.

Telers rondom Brussel hebben ongeveer 14 dagen te maken met regen, in totaal 50mm. Daarnaast schijnt de zon ongeveer 200 uur. Kwekers rond het westelijk gelegen Brugge hebben met 30mm regen te maken, gedurende 10 dagen, plus 230 uur zonneschijn.

Woon je in het nattere zuidoosten van het land? Dan is juni een heel ander verhaal. Hier is juni namelijk een van de meest regenachtige maanden van het jaar. Bescherm je planten dus en voorkom blootstelling aan veel vocht. Verwacht 80mm regen gedurende 13 dagen en ongeveer 200 uur zonneschijn.

België is vrij vlak. De wind van de kust bereikt dan ook vaak de oostelijke regio's. Als je slungelachtige sativa's kweekt, ondersteun ze dan met stokken. Zo voorkom je brekende takken in het geval van windstoten.

Je rijpende planten zijn op dit moment ook klaar voor training. Pas LST toe om de opbrengst te maximaliseren, het bladerdak te openen en de luchtcirculatie te verbeteren.

Tot slot hebben je planten op dit moment veel voedingsstoffen verorberd. Blijf in het vegetatieve stadium aan de voedingsbehoeften voldoen met de Easy Grow Groeiversterker. Deze tabletten voorzien je planten van alle benodigde mineralen om te floreren. Voeg simpelweg één tablet toe aan 3-5 liter water als je de wietplanten bewatert.

Dankzij het warmere weer is het nu ook mogelijk delicatere gezelschapsplanten te zaaien. Denk aan kamille en basilicum. Deze trekken gunstige insecten aan. Daarnaast heb je hiermee keukenkruiden tot je beschikking om bijvoorbeeld verzachtende kruidenthee te zetten.

Gerelateerd Artikel

De Groei of Veg fase

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

JULI

Gemiddelde daglengte 1 juli: 16 uur en 26 minuten
Gemiddelde temperatuur: 14–23°C

In juli vindt de piek van de zomer plaats. De temperatuur stijgt tot 23°C en sommige gebieden worden geteisterd door droogte en hittegolven. Het weer varieert echter wel per jaar. Als je te maken hebt met veel zon en hitte, geef dan genoeg water. Wanneer je slechts enkele planten kweekt, kun je dit met de hand doen. Met een grotere kweek kun je een druppelirrigatiesysteem overwegen om deze klus minder zwaar te maken.

Realistisch gezien, valt er in juli de meeste regen van het jaar in heel België. In Brussel, Brugge en Chiny valt respectievelijk 98mm, 70mm en 68mm. Om deze reden kiezen sommige telers ervoor hun potten de hele maand in een kas te zetten.

Blijf ook in juli je planten trainen om de blootstelling aan licht te maximaliseren voor de bloei. Doe nu je laatste aanpassingen; bloeiende planten houden niet van training.

Het is nu ook tijd het geslacht van je planten te bepalen. Controleer hiertoe de knopen, waar de takken de hoofdsteel raken, op tekenen van beginnende toppen. Verwijder alle pollen-producerende mannetjes uit de tuin. Vrouwtjes herken je aan één uitstekende haar; mannelijke planten krijgen haarloze zakjes.

Blijf je voedingsschema toepassen en verrijk je bedden wederom met voedzame wormenmest.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

AUGUSTUS

Gemiddelde daglengte 1 augustus: 15 uur en 18 minuten
Gemiddelde temperatuur: 13–22°C

De zomerzon is in augustus soms nog behoorlijk aanwezig. De meeste regio's krijgen ongeveer 200 uur zon. Ondanks het lekkere weer neemt het aantal uren daglicht af. Dit is een teken van de naderende herfst. Fotoperiodieke wietplanten herkennen deze verschuiving in de lichtcyclus en gaan bloeien.

Bloeiende planten vereisen een iets ander dieet. Ze vragen nu namelijk om meer kalium, calcium en magnesium. De behoefte aan stikstof neemt daarbij af. Easy Bloom Booster Tabletten bevatten alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Voeg deze simpelweg toe aan het water als je je planten verzorgt. Verrijk ook je tuinbedden opnieuw. Dit keer gebruik je daarvoor beendermeel, kelpmeel en meer wormenmest.

Zet ook ontbladeren op je lijst met klusjes aan het begin van augustus. Knip grote fan leaves weg voor meer licht en frisse lucht rondom het ontwikkelende bladerdak. Wees echter niet te ijverig met je schaar. Enkele bladeren per knipsessie wegknippen is genoeg.

Rond Brussel en Brugge daalt de gemiddelde regenval iets. Zet je potten in de tuin en laat je planten deze maand genieten van gemiddeld 200 zonuren. In oostelijkere regio's moet je oppassen voor hevige regenval; in augustus kamp je vaker met regenbuien dan in juli.

Maak er vanaf nu een gewoonte van om je planten regelmatig te observeren. Controleer de bladeren daarbij op tekenen van voedingstekorten. Vergelende blaadjes en gekrulde uiteinden duiden vaak op een mineraaltekort. Gebruik deze handleiding om tekorten te herkennen en te voorkomen. En leer hier hoe je ze oplost.

Kweek je autoflowers? Als je een voorliefde hebt voor deze soorten en ze halverwege juni hebt geplant, kun je ze eind augustus oogsten. Spoel je planten twee weken voor de oogst. Hierna kun je de wiet laten drogen en uitharden.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

SEPTEMBER

Gemiddelde daglengte 1 september: 13 uur en 30 minuten
Gemiddelde temperatuur: 10–19°C

De herfst is aangebroken! Je ziet dat de blaadjes van de bomen vallen, maar je wietplanten zijn nog volop in ontwikkeling. Blijf ontbladeren om te verzekeren dat de lucht vrij kan circuleren door het bladerdak.

Rond Brussel blijft de regenval afnemen. Als de bovenste laag aarde volledig is uitgedroogd, zet dan je irrigatiesysteem aan of bewater met de hand. In andere delen van het land is de regenval hetzelfde als in augustus. Bescherm je planten en geef dienovereenkomstig water.

Observeer je planten, maar nu van dichtbij. Neem een vergrootglas mee de tuin in en controleer enkele toppen van elke plant. De toppen zijn vaak erg compact en houden veel vocht vast. Dit maakt ze ideaal voor talloze schimmels. Gebruik onze handige handleiding over het herkennen en behandelen van schimmel om goed voorbereid te zijn.

Korter-bloeiende indica's zijn in september oogstrijp. Spoel je planten en bereid je voorraadpotten voor. Knip ze onderaan af en hang ze ondersteboven te drogen voordat je ze uithardt. Oh, en vergeet geen schaarhasj te maken, zodat je vast je buit kunt proeven!

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

OKTOBER

Gemiddelde daglengte 1 oktober: 11 uur en 36 minuten
Gemiddelde temperatuur: 7–14°C

Het is nu overduidelijk herfst. Mogelijk zie je zelfs ademwolkjes als je in de ochtend je tuin betreedt. Je ruikt ook de rijke geur van aromatische terpenen tijdens je wandeling door de tuin en kas. Dit is een van de vele voordelen van het kweken van je eigen wiet.

Op dit moment rijpen sativa-dominante soorten prachtig. Het aantal trichomen neemt toe en de stampers worden donkeroranje. Het juiste oogstmoment varieert per plant. Trek daarbij twee weken uit voor het spoelen voordat je ze oogst.

In het hele land blijft de regenval stabiel met ongeveer 80mm in de maand. Als je de middelen hebt, verplaats grotere sativa's in potten dan naar een kas of kweektunnel. Zo voorkom je een teveel aan vocht.

In het noorden van het land, rond Antwerpen, maar ook in het zuiden, moet je vanaf 21 oktober rekening houden met de eerste nachtvorst. Zet je planten onder een overkapping als dat mogelijk is en begin met spoelen.

Eind oktober markeert het einde van het buitenkweekseizoen in België.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

NOVEMBER

Gemiddelde daglengte 1 november: 9 uur en 42 minuten
Gemiddelde temperatuur: 4–9°C

De eerste vorst treft het midden van België rond 1-10 november. Het westen van het land kampt tussen 21 en 30 november met de eerste vorst.

Zodra je planten uit de aarde gehaald zijn, kun je kleine klusjes klaren voor het volgende seizoen als je daar de tijd voor hebt. Maak bijvoorbeeld je tuinbedden weer egaal en bedek ze en reinig je kas of kweektunnel.

How To Grow Cannabis Outdoors - Belgium

VOOR- EN NADELEN VAN HET KWEKEN VAN WIET IN BELGIË

België biedt een gematigde omgeving voor het buiten kweken van wiet. Ondanks enkele uitdagingen, zijn grote oogsten van topkwaliteit absoluut mogelijk met een beetje doorzettingsvermogen. Uiteraard kleven er zowel voor- als nadelen aan het kweken van wiet in dit land.

Voordelen:

• Lage waterrekening
• Laag risico op hittegolven en overmatige zon
• Relaxte wetten voor kleinschalige teelt

Nadelen:

• Hevige regen vergroot het risico op schimmel
• Vroege eerste vorst in het zuidoosten
• Zware straffen voor grotere kweek

TOP 3 AANBEVOLEN SOORTEN VAN RQS VOOR DE BELGISCHE BUITENLUCHT

Talloze soorten presteren prima in België. Toch zijn sommige geschikter dan andere. Drie onderstaande soorten zijn ideaal voor het klimaat in dit West-Europese land.

Northern Light

Deze klassieke soort stamt af van het prijswinnende origineel, die vermoedelijk afkomstig is van Afghaanse en Thaise landrassen. Northern Light is ontwikkeld om regenachtige en vochtige omgevingen te behappen. Het Belgische klimaat is dus geen probleem voor deze veelzijdige en schimmelwerende toppen. Aan het eind van het seizoen geniet je daarbij van een fruitige, kruidige stash. Laat je verwennen door een sterke indica-achtige stone en een gemiddelde oogst van 575–625g/plant.

Northern Lights

Northern Light

Northern Light

Genetic background Northern Light S1
Yield indoor 500 - 550 gr/m2
Height indoor 100 - 160 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 18% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 0% Sativa, 100% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 575 - 625 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time Late September
Effect A combination of stoned + high
 

Buy Northern Light

Royal Cheese (fast flowering)

Deze bliksemsnelle dame is een veilige, lonende optie als je in het zuidoosten van België woont. Royal Cheese oogst je namelijk voor de eerste vorst aanbreekt. De high is daarbij goed gebalanceerd en ontspant het lichaam, terwijl ze de geest verkwikt. De kleurrijke, paars-groene toppen verwennen je met een aardse smaak, verrijkt met klassieke Cheese. Verheug je op 550–600g/plant, na een korte bloei van 6-8 weken.

Royal Cheese Auto

Royal Cheese (Fast Flowering)

Royal Cheese (Fast Flowering)

Genetic background Old School Skunk x Afghani
Yield indoor 550 - 600 gr/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 6 - 8 weeks
THC strength THC: 17% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 40% Sativa, 60% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 550 - 600 g/per plant (dried)
Height outdoor 130 - 200 cm
Harvest time Early October
Effect A combination of stoned + high
 

Buy Royal Cheese (Fast Flowering)

 

Amnesia Haze

Telers met de luxe van een kas kunnen het Belgische kweekseizoen verlengen. Zij kweken met gemak sativa-monsters, zoals Amnesia Haze. Deze opvolger van de originele Amnesia Haze is een reusachtige kruising die een uitmuntende opbrengst oplevert. Je oogst enorme cola's en tot wel 650–700g/plant. 22% THC slaat daarbij hard in. Met elke trek bespeur je vleugjes aarde en citrusvruchten.

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Genetic background Original Amnesia Haze
Yield indoor 600 - 650 gr/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 10 - 11 weeks
THC strength THC: 22% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 70% Sativa, 30% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 650 - 700 g/per plant (dried)
Height outdoor 175 - 210 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely high, long-lasting, body relaxing
 

Buy Amnesia Haze

 

BEGIN MET HET KWEKEN VAN CANNABIS IN BELGIË!

Vergeleken met andere landen in Europa, hebben Belgische telers niets te klagen. Er valt genoeg regen, de zon schijnt er redelijk veel en er is sprake van een relaxt beleid voor wat betreft kleine kweek. De grootste uitdaging is schimmel, maar dit ga je makkelijk te lijf met een zeil, kas en nauwkeurige inspectie van de toppen tijdens de bloei. Succes dit seizoen en moge de ganjagoden je oogst zegenen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.