By Max Sargent

KWEKEN IN AUSTRALIË

Australië is het land waar beesten op land en in de zee je in een oogwenk een kopje kleiner maken. Maar het is ook een land met verschillende klimaten en microklimaten die ideaal zijn voor het kweken van cannabis. De Steenbokskeerkring loopt zo ongeveer precies door het midden van oost naar west. De noordelijke punt van Cape York ligt op 10°, dus bijna op de evenaar. De meest zuidelijke punt van Tasmanië ligt op een breedtegraad van ongeveer 43°. In de winter sneeuwt het daar in de bergen. Het land kent groenstroken langs de kustlijnen en bossen in de eilandstaat Tasmanië. Het binnenland van Australië is echter grotendeels droog en kenmerkt zich door woestijnen.

Om goede cannabis te kweken, heeft de plant op elke breedtegraad dezelfde verzorging nodig. Het enige verschil zit 'm in de tijd van het jaar en dat is afhankelijk van de locatie. De kustlijn van Australië, waar vele cannabisliefhebbers wonen, is van noord naar zuid meer dan 4500 kilometer lang. Langs deze kust vind je vrijwel elke soort kweekomgeving. Je vindt er tropen, maar ook breedtegraden met kweekomstandigheden vergelijkbaar met Barcelona.

De plant is over het algemeen nog illegaal in Australië, op een aantal pilotprogramma’s voor medicinale marihuana na. Maar de kweek en het gebruik van wiet is ondanks het verbod wijdverbreid. Over het algemeen zien rechtbanken en politieagenten het als zonde van hun tijd om zich bezig te houden met overtredingen omtrent cannabis. En met het oog op juridische veranderingen in Europa en Amerika hebben ze groot gelijk. Er is echter maar een chagrijnige rechter nodig die zijn ochtendkoffie (of joint) niet heeft gehad om een boete of gevangenisstraf te krijgen. Wees dus op je hoede als je in Australië woont!

De gemiddelden die we hieronder gebruiken, gelden voor Rockhampton ter hoogte van de Steenbokskeerkring richting Cape York in het noorden of richting Melbourne in het zuiden. De grote afstanden zijn nog op te breken, maar gebruik daarvoor je eigen kennis van de omgeving. De tijdschema’s voor de zon en de maan zijn je beste vrienden bij het plannen van een cannabiskweek. Planten hebben namelijk elke dag 12 uur of meer direct zonlicht nodig. Daarbij maakt het niet uit waar je ze kweekt.

Winter

JUNI EN JULI

Het is winter in Australië. Zuidelijke outdoor-kwekers die afgelopen jaar succesvol zijn geweest, warmen hun voeten bij het vuur. Daarbij genieten ze van de heerlijk gecurede, harsrijke vruchten van hun noeste arbeid. Hun tropische buren in het noorden slaken een zucht van verlichting nu het droge seizoen arriveert. Nu het wat minder vochtig is, genieten ook zij van de plakkerige vruchten van hun harde werk.

AUGUSTUS

Het is de laatste maand van de winter en kwekers dromen van het komende seizoen. In het zuiden duurt het nog een aantal maanden voordat de natuurlijke plantcyclus begint. Maar als je verzot bent op grote, dromerige cannabisbomen, dan zou je nu je zaden moeten ontkiemen. Tot het lente wordt, laat je ze onder kunstlicht groeien. Of kies voor klonen voor een vegetatieve periode binnen voordat je buiten aan de slag gaat.

Biologische outdoor-kwekers verrijken potten en plantbedden met natuurlijke en nuttige toplagen. Kelp-, vis-, bloed- en botten-, schelpen-, alfalfa-, klaver- en verenmeel, wormenpoep, mest, verschillende soorten steengruis en neemcake; het is allemaal goed voor het creëren van een gezonde samenstelling van de aarde.

LENTE

SEPTEMBER

De volle maan van september is de voorjaarsequinox — een belangrijk moment voor cannabiskwekers. De dagen lengen en er is sprake van meer dan 12 uur daglicht. Dat is de minimale hoeveelheid zonlicht die nodig is voor gezonde, vegetatieve groei.

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 45 minuten tot 12 uur en 13 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 29°C.

Rond volle maan is een ideaal moment voor het laten ontkiemen van de zaden. Met de lente in de lucht groeien jonge planten snel in hun vroege vegetatieve fase. De temperatuur stijgt en de zon schijnt intenser. Planten reageren daarop met krachtige groei en je ziet ze dagelijks qua volume toenemen. Goed onderhouden aarde bevat voldoende ingrediënten voor ongehinderde groei tot je de grond voor de eerste keer verrijkt.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 27 minuten tot 12 uur en 20 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 24°C.

Over het algemeen is september nog te vroeg om zeker te zijn van goede ontkieming en vroege vegetatie. Het is verleidelijk om aan het begin van de lente te planten. Maar in het zuiden van het land beïnvloedt dit mogelijk de uiteindelijke productie van toppen negatief. Pas verderop in de maand is er sprake van meer dan 12 uur licht. Planten groeien in eerste instantie wel goed en zien er prima uit, maar de toppen worden pluizig en ontwikkelen zich niet goed. Tenzij de groeiplek van zonsopkomst tot zonsondergang in het volle zonlicht staat, is het beter te wachten tot de volgende maand voor garantie op een goed eindresultaat.

Eind september is er misschien wel voldoende daglicht, maar de temperatuur is nog niet echt vriendelijk voor cannabis. De winterkou hangt namelijk nog steeds in de lucht. Heb je een kas of soortgelijke bak om in de volle zon te zetten? Zet je zaailingen daarin terwijl de temperatuur buiten verder stijgt. Late nachtvorst is in deze tijd van het jaar een serieuze bedreiging voor onbedekte planten.

In het noorden en zuiden begin je nu met de eerste autoflowers. Deze zijn voor hun groei niet afhankelijk van een fotoperiode. Als de dagen korter zijn, betekent dat alleen maar dat de planten kleiner blijven in deze eerste ronde.

OKTOBER

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 12 uur en 14 minuten tot 12 uur en 42 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 31°C.

Planten die aan het begin van de lente zijn ontkiemd, zijn al goed ontwikkeld en beginnen aan hun lange vegetatieperiode. In dit klimaat zou je sativa’s moeten kweken. Bedenk daarbij goed hoe deze grote planten eruit gaan zien. Top ze regelmatig en snoei ze vanaf een vroeg stadium onderaan (begin rond de 10e knoop). Daarmee zorg je ervoor dat de planten profiteren van maximaal zonlicht en luchtstroom. Je wilt een bladerdak krijgen dat bestaat uit toppen, terwijl de plant van de binnenkant alleen stengels en takken bevat.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 12 uur en 20 minuten tot 13 uur en 15 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 26°C.

Het is nu volop lente. Als je nu de zaden laat ontkiemen en in potten zaait voor vroege vegetatie, weet je zeker dat je inspanningen worden beloond als het oogsttijd is. De dagen lengen nu in rap tempo. Daarbij krijgt de cannabis veel intens zonlicht, terwijl de temperatuur de gezondheid en vitaliteit van de cannabisplant verder ondersteunt.

Lente

NOVEMBER

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 12 uur en 43 minuten tot 13 uur en 34 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 33°C.

Als je planten in een kooi zet, is het onderhoud een fluitje van een cent. Zorg daarbij voor de ideale groeiomstandigheden; aan het begin van de groei zet je de plant in een kleine kooi en naarmate ze groeit, gebruik je een grotere. Daardoor zorg je dat de takken genoeg ruimte hebben. Verwijder de bladeren onderaan de plant om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie. Daarmee voorkom je een vochtige omgeving die een ideale plaats is voor ziekteverwekkers.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 15 minuten tot 13 uur en 59 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 29°C.

Aan beide zijden van de keerkring gaat alles nu z’n gangetje. De vegetatie is volop bezig en de genetica wordt langzamerhand zichtbaar in de bladvorm, het uiterlijk, silhouet en groeipatroon. Als je regelmatig topt en snoeit, stimuleer je de groei. Datzelfde geldt voor opbinden, ondersteunen of takken inkooien, waarbij je de plant volledig blootstelt aan de zon.

Spray elke twee weken met neemolie als natuurlijke bescherming tegen schimmels en ongedierte. Voeg tevens biologische groeimiddelen toe, zoals gefermenteerde aloë vera en gemoute graanextracten. Denk ook aan nuttige schimmels, zoals Trichoderma. Planten profiteren daar op meerdere manieren van. Aloë vera en gemout graan brengen enzymen in de aarde. Dat verbetert de samenstelling van de grond, wat de weerstand van de planten stimuleert. Kolonies Trichoderma verbeteren de efficiëntie van de wortels en dienen als middel tegen ziekteverwekkers in de aarde.

Het is nu tijd voor de eerste oogst en het laten ontkiemen van de tweede ronde autoflowers.

ZOMER

DECEMBER

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 34 minuten tot 13 uur en 39 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 34°C.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 59 minuten tot 14 uur en 8 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 31°C.

De zomer begint en daarmee ook de Australische hitte. Of je nu baadt in het zweet in de vochtige tropen of bakt in de droge zomers van het zuiden; het is heet en je zou nu moeten oppassen dat je cannabisplanten geen ziekte oplopen.

Marihuana is een snelgroeiende eenjarige plant. Ze drinkt veel water om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden. Dat geeft in de zomer een aantal uitdagingen. Teveel water in combinatie met hitte creëert de perfecte omstandigheden voor wortelrot en ongedierte, zoals tripsen en bladluizen. Nogmaals, Trichoderma en andere kolonies van schimmels en bacteriën geven de cannabiswortels een goede weerstand tegen wortelziekten en beestjes. Door te sprayen met kiezelaarde als het heet is, krijgen je planten een minerale boost. Het zorgt ervoor dat de cannabis niet smakelijk is voor de kruipende kriebelbeestjes. Spray alleen in de koelte van de avonden.

Het is nu een goed moment voor het toevoegen van extra voedingsstoffen aan biologische aarde. Daarmee zorg je voor een optimale gezondheid van de aarde en beschikbaarheid van nutriënten. Meel en mest, wormenpoep, steengruis en compost; het zorgt er allemaal voor dat cannabisplanten floreren. Pas op met het gebruik van aardemengsels uit een tuincentrum. Deze worden namelijk vaak ‘heet’, waardoor planten soms verbranden. Maak zelf biologische supergrond en vul het regelmatig aan voor behoud van optimale groeiomstandigheden.

JANUARI

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 22 minuten tot 13 uur en 29 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 34°C.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 36 minuten tot 14 uur en 8 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 31°C.

En je dacht dat het in december al heet was! Nog steeds gelden de uitdagingen van de zomerhitte. Zorg voor een gezonde nat-droog-cyclus voor de planten. Cannabis houdt van droge voeten en vindt het prima om een dag of twee in droge grond te staan. Geef steeds een klein beetje water, maar doe het met regelmaat. Daarmee voorkom je mogelijke wortelproblemen waarbij de wortels bijvoorbeeld verzuipen in je potten. Je zou de tuin nu ook opnieuw moeten mulchen als de aanwezige mulch is gecomposteerd. Gebruik bijvoorbeeld alfalfameel. Daarmee geef je regelmatig stikstof aan je nu snel groeiende planten.

Met bladspray (die je ‘s avonds aanbrengt) help je de planten bij hittestress. Hiervoor zijn gefermenteerde kelp, aloë vera en verdunde compostthee geschikt. Tegelijkertijd voorzien ze de plant van nuttige enzymen en aminozuren.

Het is nu tijd voor de oogst van de tweede ronde autoflowers en voor het laten ontkiemen van de derde ronde.

Zomer

FEBRUARI

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 22 minuten tot 13 uur en 27 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 34°C.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 12 uur en 47 minuten tot 13 uur en 36 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 31°C.

Strains die vroeg bloeien en sommige feminized cannabissoorten, differentiëren zich rond de volle maan van februari. Het geslacht van reguliere soorten wordt nu ook duidelijk, als er nog geen sprake was van kelken of banaantjes aan het eind van de groeifase.

Heb je een belichtingsinstallatie en wil je niet wachten tot het geslacht van de plant zichtbaar is? Maak dan aan het begin van de vegetatieve fase klonen en laat ze tot bloei komen als ze zijn geworteld. Als de kleine planten hun geslacht tonen, verwijder dan de mannelijke planten als ze zich nog in de vegetatieve fase bevinden. Daardoor kun je je volledig richten op het verzorgen van de meisjes. Maak eventueel ook wat extra klonen van planten waarvan je weet dat het vrouwtjes zijn. Zo zorg je voor meer toppen ten tijde van de oogst.  

HERFST

MAART

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 56 minuten tot 13 uur en 27 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 34°C.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 48 minuten tot 12 uur en 47 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 30°C.

Sneller bloeiende strains zitten op dit moment boordevol toppen. Ondersteun de takken nu de toppen dichter en zwaarder worden. Er zit nu volop hars in de toppen, wat je ziet aan de opzwellende trichomen en de dikkere kelken. Er ontstaan heerlijke aroma’s en de stampers verwelken. Gebruik nu minder bladspray om te zorgen voor een zo schoon mogelijk eindproduct. Let goed op wanneer de trichomen van kleur veranderen.

Langer bloeiende strains differentiëren zich nu en de planten maken zich klaar voor de laatste spurt van de bloei. De uiteinden van de takken krullen mogelijk naar boven en tussen de knopen ontstaat ruimte voor toppen. Vanaf dit punt verdubbelt of verdrievoudigt de plant qua volume.

Het is nu tijd voor de oogst van de derde ronde autoflowers. In het noorden mag je de vierde ronde autoflowering zaden laten ontkiemen. Het is maar de vraag of een vierde ronde in het zuiden haalbaar is. De hoeveelheid daglicht neemt in rap tempo af nu de herfst eraan komt. Door de wintertemperaturen is het daarbij al gauw te koud voor een succesvolle kweek.

APRIL

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 30 minuten tot 11 uur en 55 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 32°C.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 10 uur en 55 minuten tot 11 uur en 48 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 27°C.

De plant staat volop in bloei nu de kelken hun eigen unieke patronen vormen zoals hun genetica dat voorschrijft. Indica’s krijgen strakke clusters van bijna niet van elkaar te onderscheiden toppen. Bij sativa’s zit er meer afstand tussen de knopen en ontstaan er lange, speervormige toppen.

Vroeger bloeiende en sneller rijpende strains zijn vanaf half april te oogsten. Langer rijpende soorten bloeien nu uitbundig en produceren een optimale hoeveelheid hars. Zij bereiken nu hun laatste fase. De trichomen verklappen wanneer het tijd is om te oogsten.

MEI

• Noorden
Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 10 minuten tot 11 uur en 30 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 29°C.

• Zuiden
Gemiddelde lengte van de dag: 10 uur en 16 minuten tot 10 uur en 55 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 24°C.

Sneller bloeiende strains zijn nu gedroogd en gecured in potten. Er zijn al een paar joints van gerold en een paar bongs mee gevuld. Waarschijnlijk zit er nog iets te veel chlorofyl in, maar ze geven een goed voorproefje van de smaak als ze perfect gecured zijn. Vergeet niet dat curen belangrijk is. De moleculaire structuur van de actieve ingrediënten van wiet verandert als de hoeveelheid vocht afneemt. Daardoor zijn ze meer psychotroop. Mmm, meer psychotroop...

Langer bloeiende strains zijn in de loop van mei klaar voor de oogst. Het is dan ook belangrijk om nu te letten op de trichomen. Bij grotere sativa’s zou je aan het begin van de maand de bovenste, rijpere toppen moeten verwijderen. Daardoor krijgen de lagergelegen toppen eveneens genoeg licht. Laten in de maand oogst je ook deze, als ze een paar weken volop licht hebben gehad.

Herfst

OPMERKINGEN BIJ HET KWEKEN IN DE TROPEN

Voor zorgeloze planten die niet teruggaan naar de vegetatieve fase of gewoon niet bloeien, is de strainkeuze belangrijk. Bij autoflowering soorten heb je geen gedoe met timing en licht. Er zijn zelfs bepaalde sativasoorten die volgens een interne klok rijpen. Dus niet volgens een strikte lichtcyclus. Als de dag altijd langer is dan 12 uur, zoals in de tropen, zou je fotoperiodieke soorten als indica’s, die afhankelijk zijn van de daglengte om de bloei in gang te zetten, soms even uit het licht moeten halen om ze goed te laten rijpen.

Strains die tolerant zijn voor ziekteverwekkers, zoals top- en wortelrot of meeldauw, zijn weerbaarder in de vochtigheid van de tropische zomer. Als je ze elke avond goed nat maakt, zouden planten die je in de tropen kweekt een uitstekende drainage moeten hebben voor blije wortels. Ze zouden ook voldoende zonlicht moeten krijgen om te zorgen dat het teveel aan vocht verdampt. Dat geldt met name in de bloeitijd. Als de planten dan te lang vochtig zijn, zorgt dat voor chronische wortelrot. En dan maakt het niet uit hoe sterk de plant is.

Autoflowering varianten zijn een zegen voor tropische kwekers. De meeste strains hebben slechts drie maanden nodig van de ontkieming tot de oogst. Je bent dus in staat vier oogsten per jaar binnen te halen. De winteroogst is misschien niet zo groot als die in de zomer, maar er is nog steeds genoeg intens licht. Dat zorgt voor minder druk. Je hoeft het namelijk niet te hebben van één grote kweek per jaar om genoeg wiet te krijgen. Bovendien ben je in staat meer verschillende soorten te kweken. Dan heb je wat variatie als je gaat genieten van je wietvoorraad.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.