By RQS Editorial Team


MAANDELIJKSE CANNABISKWEEKGIDS: ZUID-EUROPA & AMERIKA

Zuid-Europa en het zuiden van de Verenigde Staten bevinden zich op dezelfde breedtegraad. Beide continenten hebben een uitgebreid scala aan microklimaten. De Canadese grens en Parijs vormen het noordelijke gebied; in het midden liggen Lissabon en San Francisco en New Orleans en de Canarische Eilanden bevinden zich op de Kreeftskeerkring. De prachtige wietplant doet het prima op deze breedtegraden; het is slechts een kwestie van timing. Maar voor nu parkeren we de breedtegraad en timing even.

CANNABIS, DE PLANT

Cannabis is een eenjarige, tweehuizige plant die in de lente ontkiemt. Ze is in de herfst klaar voor de oogst en in de tussentijd groeit ze fors. De breedtegraad en soortkeuze spelen een bepalende rol bij de momenten waarop dat allemaal gebeurt.

Het isoleren van vrouwelijke planten voor het maken van sinsemilla en ze verzorgen tot ze volgroeid zijn, maakt het seizoen aanzienlijk langer. Wilde planten in de natuur of een hennepgewas hebben een veel kortere levensduur als er sprake is van vroege bevruchting.

LEVENSCYCLUS CANNABISPLANT

DE LENTE BEGINT EERDER IN HET ZUIDEN

Dichterbij de evenaar betekent dat de lente vroeger begint en warmer is. En dat houdt in dat het mogelijk is eerder te planten. Daarbij zijn de dagen langer, waardoor het groeiseizoen langer duurt. Verder van de evenaar begint de lente later. Pas als de aarde voldoende is gekanteld, is daar sprake van 12 of meer uur zonlicht. En dat is nodig voor goede, vroege groei van cannabis. Het groeiseizoen is dus aanzienlijk korter. Dat is echter niet van invloed op de kwaliteit of kracht van de plant. De oogst vindt alleen eerder plaats.

KIES EEN GESCHIKTE SOORT

De verschillende fasen van ontwikkeling en hoe lang die duren, is ook afhankelijk van de soort die je kiest. Het verschil loopt soms op tot maar liefst 6 weken. Een pure indica, zoals Northern Light, of een indica-dominante strain als Speedy Chile is eerder klaar voor oogst en het curen dan bijvoorbeeld Shining Silver Haze of een sativa met een tropische herkomst. Sommige sativa’s rijpen door tot aan november, zeker als de oogst bij grote planten in 2 of 3 fasen plaatsvindt.

WANNEER ONTLUIKT DE LENTE?

De periode voor het buiten kweken van cannabis berekenen we maandelijks van volle maan tot volle maan. Dus hoewel de lente volgens de kalender begint op 20 maart, begint die voor planten in de dagen na de equinox. Alles verschuift zo’n 2 weken voor de natuurlijke cyclus. De activiteit van de planten hangt in elke fase van de groei samen met de cycli van de maan en de zon.

STEM AF OP JE PERSOONLIJKE SITUATIE

We zijn niet in staat exacte tijden en datums te noemen voor een gebied dat van noord tot zuid duizenden kilometers omvat. Dat is gewoon niet accuraat. De betreffende landen en gebieden zijn ontzettend groot en gevarieerd qua klimaat. Maar geen zorgen, cannabis is een virulente plant. Ervaren kwekers hebben daarbij een zesde zintuig ontwikkeld, waarmee ze weten welke strains het goed doen op de plek waar ze wonen. Onervaren telers kunnen dan ook handige suggesties en algemene informatie vinden, bijvoorbeeld op onze website.

Alle genoemde adviezen gelden voor beide continenten en voor een specifieke tijd van het jaar. Cannabis doorloopt afzonderlijke fases qua groei en die zijn van toepassing op alle cannabisplanten wereldwijd. Van Mozambique tot Melbourne of van Parijs tot Patagonië, de plant vereist dezelfde zorg voor geweldige marihuana.

WINTER

DECEMBER & JANUARI

Gemiddelde lengte van de dag: te kort om cannabis buiten te zetten op het Noordelijk Halfrond.
Gemiddelde temperatuur: niet geschikt voor cannabis, dat is zeker.

EUROPA

Het is winter en alles is doods, behalve op het tropische Gran Canaria. Het is op z’n minst koud en in het ergste geval ligt er een dik pak sneeuw in Zuid-Europa. Als de oogst van het voorgaande jaar succesvol is geweest, genieten kwekers in deze periode van de goed gedroogde en aromatische vruchten van hun werk. Tegelijkertijd gebruiken ze deze tijd om te bedenken hoe ze het komende seizoen gaan aanpakken. Ze overwegen de geleerde lessen, zodat ze komend jaar meer toppen met een nog betere kwaliteit produceren.

VS

Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten. New York zit in de ijzeren greep van de vorst en in Miami is het al tropisch aangenaam en kwekers denken alvast na over het volgende seizoen.

Voor het verbeteren van potten of kweekbedden voegen velen alfalfa, kelp, veren- en beendermeel, steenstof en wormenmest aan de grond toe. Door goed wat mulch aan te brengen, bescherm je het medium tegen de strengheid van de winter. Dat stimuleert het ontbindingsproces, zodat er tegen de lente weer vruchtbare grond beschikbaar is.

WINTER

FEBRUARI

Gemiddelde lengte van de dag: nog even rustig aan. De dagen zijn nog te kort om iets met wiet te doen, tenzij je kunstmatig licht gebruikt.
Gemiddelde temperatuur: nog niet warm genoeg.

Het is de laatste volle maand van de winter en enthousiaste kwekers op beide continenten voelen dat de lente in de lucht zit. Degenen die het groots willen aanpakken, zaaien nu zaden of maken stekjes voor vroege vegetatie onder kunstmatig licht. Planten die twee maanden voorsprong krijgen voordat je ze in de zon zet, worden monsterlijke cannabisbomen als ze genoeg lumen krijgen en ruimte om te wortelen.

LENTE

MAART

Gemiddelde lengte van de dag: 11 uur en 5 minuten tot 12 uur en 34 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 5–16°C.

Maart is de eerste maand van de lente. Hierin vindt de allesbepalende voorjaarsequinox plaats tijdens de volle maanperiode. Na de volle maan van maart is de lente echt begonnen. Het is dan langer dan 12 uur licht.

Je hebt ten minste 12 uur daglicht nodig voor een gezonde cannabisplant en later voor een goede ontwikkeling van de toppen. Planten die eerder zijn ontkiemd en verzorgd (zonder extra licht) groeien prima, maar het eindproduct, waar het tenslotte om gaat, is pluizig en ondermaats. Door aan te sluiten bij de seizoenen krijg je altijd een betere plant als je geen extra belichting gebruikt.

Voor kwekers die dichter bij de evenaar wonen en in de lente beginnen, is het nu tijd om de grond in te zaaien. De dagen lengen in rap tempo en de temperaturen stijgen snel genoeg om ideale groei-omstandigheden voor babyplanten te creëren. Verderop in het noorden zouden kwekers tot april moeten wachten met zaaien. Dan hebben ook zij de garantie dat de dagen lang genoeg en de temperaturen hoog genoeg zijn.

APRIL & MEI

Gemiddelde lengte van de dag: april – 12 uur en 37 minuten tot 13 uur en 59 minuten. Mei – 14 uur en 2 minuten tot 15 uur en 6 minuten
Gemiddelde temperatuur: april - 8–19°C. Mei - 13–23°C.

En daar gaan ze!

De lente kenmerkt zich door krachtige groei en een frisse groene kleur. De temperatuur is mild, maar hoog genoeg. De cannabisplant schiet dan ook de lucht in. Staan de planten in kleinere potten voor de eerste groei? Dan vullen ze het groeimedium al gauw met wortels, zeker als er kolonies met mycorrhizae en trichoderma in de grond zitten. Haal regelmatig een paar planten uit de potten om te zien of de wortels zich goed ontwikkelen. Je zou namelijk moeten verpotten voordat de wortels in elkaar verstrikt raken.

LENTE

EUROPA

Het is nu mogelijk in een tweewekelijkse cyclus gebruik te maken van biologische sprays tegen plagen en ziekteverwekkers. Dit is de tijd waarin veel insecten verschijnen. Als het warmer wordt, doen zij zich te goed aan de cannabisbladeren die boordevol voedingsstoffen zitten. Controleer de onderkanten van de bladeren op eitjes en tekenen van mijten of andere enge kriebelbeestjes die een gezonde groei belemmeren. Het is nu een goed moment om enzymrijke producten bij het water te doen. Denk aan aloë vera of compostthee. Daarmee zorg je ervoor dat de grond en wortels gezond blijven.

VS

In deze periode zou een aantal soorten moeten worden getopt. Daardoor worden de planten meer open. Op die manier is de zon beter in staat door te dringen tot alle delen van de plant en verbetert de luchtcirculatie. Afhankelijk van de grootte van de planten zorgt regelmatig toppen of trainen tijdens de groeifase voor een gelijkmatig bladerdak. Er is dan sprake van voldoende luchtcirculatie. Bovendien ontstaan er geen takken met popcorntoppen.

ZOMER

JUNI & JULI

Gemiddelde lengte van de dag: juni – 15 uur en 8 minuten tot 15 uur en 23 minuten. Juli – 15 uur en 22 minuten tot 14 uur en 39 minuten.
Gemiddelde temperatuur: juni: 14–28°C. Juli: 17–31°C.

Het is zomer, zo-, zo-, zomer!

Je mag ervan uitgaan dat het in elk land dat je in deze tijd van het jaar bezoekt warm tot heet is. De stranden van Spanje en Zuid-Californië zijn zinderend, terwijl het in de Alpen of Appalachen aangenaam is.

EUROPA

Je zou nu op je hoede moeten zijn voor ziekteverwekkers en insecten. Doordat de planten regelmatig water krijgen voor een goede hydratatie in de zomer, creëer je de ideale omstandigheden voor wortelproblemen. Door te zorgen voor een rizosfeer die goed gemulcht, gezond en complex is, bestrijd je ziekteverwekkers, zoals Pythium. Bovendien verdring je beestjes die houden van vochtige grond. Blijf echter goed letten op de prestaties van de plant om eventuele wortelproblemen voor te zijn.

VS

Door de bladeren te besproeien met kelp en zeewierextract of compostthee help je planten bij de bestrijding van hittestress. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat de wortels gezond blijven en een goede opname van voedingsstoffen. Een deklaag met speciale supplementen zorgt ervoor dat de planten voldoende voeding krijgen tijdens de snelle groei in de zomer. Bij deklagen kun je onder andere denken aan alfalfa en klavermeel, bepaalde meststoffen, wormenmest, neem cake, compost en schelpenmeel. Als je tijdens de hitte de bladeren besproeit met silicium, krijgt je plant ook extra mineralen. Dit helpt bovendien tegen ziekteverwekkers en enge kriebelbeestjes.

Tegen het einde van juli zijn veranderingen zichtbaar bij bepaalde soorten met een korte bloeitijd. Daarbij zijn ze in september klaar voor de oogst. Dat geldt onder andere voor gefeminiseerde strains die over het algemeen niet veel groter worden dan 2 meter. Bekijk voor de oogst wel goed de trichomen.

AUGUSTUS

Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 35 minuten tot 14 uur en 39 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 19–30°C.

Cannabis verandert vooral op het moment dat de plant van de groeifase overgaat naar de “puberale” fase. De toppen moeten zich dan nog verder ontwikkelen, maar de planten veranderen subtiel van groeipatroon. Daarbij verandert het uiterlijk van de plant. In plaats van bossige en homogene planten met een uitstekend deel, wordt zichtbaar waar de toppen gaan komen. Soms krullen de taken aan het eind op als voorbereiding op de groei van de toppen. En delen die niet zijn getopt, ontwikkelen geen zijtakken meer, maar concentreren zich op het vormen van cola’s.

ZOMER

EUROPA

Vanaf dit moment mag je rekenen op consistente groei van toppen totdat de oogsttijd aanbreekt. Er vormen zich clusters met kelken op de knopen. Deze zijn er klaar voor zich te ontplooien tot toppen. De stampers zijn vitaal en gezond en de ontwikkeling van trichomen wordt zichtbaar.

VS

Biologische wiet op kweekbedden of in potten krijgt rond deze tijd extra voeding. De deklaag wordt aangevuld met rijke voedingsstoffen voor bloeiende planten. Kwekers die standaard commerciële potgrond gebruiken, zouden nu voorzichtig moeten zijn. Bij veel soorten wordt de grond namelijk erg 'heet'. En dat zorgt er soms voor dat planten verbranden. Bij cannabis is het raadzaam supergrond te maken of te kopen. Dat onderhoud je vervolgens op biologische wijze. Dit is de perfecte manier om te zorgen voor eigentijdse, hoogwaardige buitenwiet.

Bij reguliere wiet heb je inmiddels de mannelijke planten verwijderd. Gefeminiseerde planten en exemplaren met een kortere bloeitijd worden nu steeds voller. Dat geldt overigens ook voor een tweede ronde bij autoflowers.

HERFST

SEPTEMBER

Gemiddelde lengte van de dag: 13 uur en 30 minuten tot 11 uur en 54 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 14–26°C.

Op beide continenten is de bloei nu goed op gang. De planten zitten vol jonge kelken die zich langs hun eigen steel ontplooien tot toppen. Er zijn nu ook afzonderlijke bloemkelken zichtbaar. Dit geldt tevens voor de stampers, nu de bloemclusters steeds groter worden. Ook de aroma’s beginnen zich te ontwikkelen, net zoals de harsproductie in de trichomen.

Soorten die sneller volgroeid zijn, zijn tussen half en eind september te oogsten. Het is dus zaak om op te letten of de kleur van de trichomen verandert.

De tweede ronde autoflowers wordt geoogst tussen het begin en midden van september. Het is daarbij mogelijk nog een derde lading te planten voor het late seizoen. Een plant wordt dan niet meer zo groot omdat de dagen korter zijn, maar nog wel volwassen.

September is de maand van de najaarsequinox. De dagen na de volle maan zijn dan korter dan 12 uur. Dit is het ultieme seizoen voor hars.

OKTOBER

Gemiddelde lengte van de dag: 10 uur en 26 minuten tot 11 uur en 51 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 11–21°C.

Hier gaat het allemaal om. De productie van hars is enorm en de toppen zijn dicht en compact. Ze kelken zijn daarbij opgezwollen en waarschijnlijk hebben de takken ondersteuning nodig. De aroma’s bereiken nu ook hun piek en het is tijd om extra goed op de trichomen te letten.

EUROPA

Tijdens de laatste fase kan er in 2 weken nog een behoorlijke groei plaatsvinden bij een krachtige eenjarige plant, zoals cannabis. Toch zouden de meeste soorten in dit tijdsframe moeten worden geoogst. Of je dat vroeg of laat in de maand moet doen, is afhankelijk van de dominante genetische kenmerken.

VS

Bij grotere planten, met name de reuzen die extra licht hebben gekregen tijdens de groei, zouden de verder ontwikkelde bovenste toppen moeten worden verwijderd. Daardoor krijgen de lager gelegen exemplaren meer licht, waardoor ze beter rijpen.

HERFST

NOVEMBER

Gemiddelde lengte van de dag: 9 uur en 17 minuten tot 10 uur en 23 minuten.
Gemiddelde temperatuur: 6–16°C.

In deze tijd van het jaar en op deze breedtegraden, gebeurt op beide continenten hetzelfde: harsrijke toppen worden door kwekers bewonderd. Sommige worden in een pot gedaan om te drogen, andere zitten nog aan de plant, maar allemaal bulken ze van de trichomen. De beloning is in zicht.

Sativa’s met een behoorlijk lange rijpingstijd zijn nu bijna klaar. Dat geldt ook voor de lager gelegen toppen aan grotere planten. De lagere temperatuur in deze tijd zorgt soms voor een buitengewone verkleuring.

Planten die afgelopen maand zijn geoogst, zijn nu droog en klaar voor het curen. Ze zijn gesnoeid en opgehangen in een omgeving met een stabiele luchtvochtigheid en temperatuur. Daarna belanden ze om te curen in een luchtdichte pot. Die wordt regelmatig even geopend om eventueel vocht en oude lucht te laten ontsnappen.

De laatste autoflowers van een kweek die bestaat uit meerdere oogsten, zijn ook rijp en klaar voor de oogst. De planten zijn klein, omdat ze geen optimaal zonlicht hebben ontvangen. Maar ze hebben wel hoogwaardige toppen die klaar zijn voor het drogen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.