By Arielle Friedman

Tegenwoordig is snowboarden volledig geaccepteerd als sport. Je vergeet daardoor gauw dat het ooit een bastion was van de tegencultuur. Bovendien is het tientallen jaren geassocieerd met onze favoriete illegale plant. Het roken van wiet en snowboarden kent een lange, gedeelde geschiedenis. Die gaat misschien wel terug tot de oorsprong van de sport. Ga met ons mee op ontdekking naar deze geschiedenis en maak kennis met diverse snowboarders die van wiet houden. We sluiten af met advies over hoe je deze twee hobby’s veilig combineert.

Gerelateerd Artikel

De geschiedenis van wiet

GESCHIEDENIS VAN SNOWBOARDEN

Snowboarden ontstond in de jaren ’60, toen Sherman Poppen, een ingenieur uit Michigan, ski’s aan elkaar vastmaakte voor zijn dochter. Het ontwerp werd eind jaren ’60 verder verfijnd. Toen bevestigde de 13-jarige skateboarder Tom Sims tapijt aan de bovenkant van een stuk hout met aluminium onderop. In de loop van de jaren ’70 en ’80 werd het ontwerp verder doorontwikkeld. De sport werd steeds populairder en in die tijd werden de eerste wedstrijden gehouden.

In 1990 werd de International Snowboarding Federation opgericht om regels, reglementen en standaarden van de sport te stroomlijnen. Er werden serieuze wedstrijden gehouden. Denk aan de Winter X Games, de US Open en Air & Style.

In 1998 brak snowboarden eindelijk door tijdens de Olympische Spelen van Nagano, Japan. Het was de eerste keer dat de sport onderdeel was van de Spelen. De Franse Karine Ruby won het goud bij de vrouwen. De Canadees Ross Rebagliati was de beste bij de mannen.

De zaken gingen voorspoedig voor het snowboarden, tot er een kink in de kabel kwam. Het bloed van Rebagliati werd positief getest op cannabis. Hij werd gearresteerd, beschuldigd van het importeren van een verboden middel en moest zijn gouden medaille inleveren.

Snowboarden en cannabis

SNOWBOARDEN EN WIET

Als we ons verder in het onderwerp verdiepen, dan ontdekken we dat de geschiedenis van de sport is doorweven met wiet sporen. Snowboarden is begonnen als tegencultuur, tegen de keurige normen van het skiën in. Snowboarders hebben een brug tussen de stad en het platteland vertegenwoordigd. Ze hebben elementen van het skateboarden overgenomen, evenals elementen van de surfcultuur. Snowboarders zijn early adopters geweest van hip hop en punk. Ze waren pioniers met straattaal als “dude", "gnarly" en "Shred the Gnar”. Veel vroege snowboarders bevestigen daarbij dat wiet onderdeel was van de cultuur.

Tegenwoordig is snowboarden een algemeen erkende sport en is het niet meer het centrum van jeugdige rebellie. Maar de link tussen cannabis en snowboarden is nog steeds sterk. En die is nergens sterker dan bij de figuur die het middelpunt van de sport is geworden: Ross Rebagliati.

 Ross Rebagliati Snowboarden met cannabis

ROSS REBAGLIATI

In 1990 nam Ross Rebagliati de Sea to Sky Highway naar Whistler, Brits-Columbia, om zijn droom na te jagen. Hij wilde professioneel snowboarder worden. In eerste instantie lukte het hem niet om erbij te horen: “Ik moest wedstrijden spelen tegen veel oudere jongens die superwild waren. Het was een cultuurshock—snowboarden was non-conformistisch en ik was maar een stadse jongen uit de kuststreek”.

Maar al snel paste hij zich aan, met name aan het wietgebruik dat zo algemeen was bij de toenmalige snowboarders uit Brits-Columbia. "Brits-Columbia kende een omvangrijke cannabis cultuur. Vooral in Whistler. Het ging er hier vooral om het beste uit de dag te halen. Ik ontdekte hoe het voor mij voelde en hoe ik het kon gebruiken. De andere jongens vierden feest. De mensen waar ik echter mee omging, wilden alleen maar snelle tijden neerzetten. Dat was ons doel en de wiet was onderdeel van alles wat we deden".

Met behulp van zijn vrienden en zijn wiet klom Rebagliati naar de top. En na jarenlang hard werken deed hij in 1998 mee aan de Spelen. In de maanden vooraf, stopte hij met roken. Hij was er dan ook van overtuigd dat hij negatief zou testen tijdens de verplichte drugtest. Maar na zijn spectaculaire winst nam zijn coach hem terzijde. Hij was positief getest op THC. Rebagliati dacht dat het kwam door meeroken, omdat hij zelf al tien maanden niet had gerookt. Hij werd gearresteerd door de Japanse politie en moest zijn gouden medaille inleveren. Later kreeg hij die echter terug. Cannabis stond op dat moment namelijk niet op de lijst met verboden middelen van het IOC.

Na de Olympische Spelen was de 26-jarige Rebagliati van plan verder te gaan met de sport. Hij ontdekte echter al gauw dat zijn prestaties werden overschaduwd door de cannabis controverse. Hoewel het wietvriendelijke Brits-Columbia de plaatselijke kampioen huldigde, was de internationale gemeenschap niet zo vergevingsgezind. Rebagliati werd na 9/11 opgenomen op een no fly-lijst. Dat belemmerde zijn prille carrière. Hij stopte in 1999 met professioneel snowboarden.

Rebagliati leidt tegenwoordig een rustig leven in Kelowna, Brits-Columbia. Maar nu Canada recent recreatieve cannabis heeft gelegaliseerd, is hij gestart met het bedrijf Legacy. Deze onderneming houdt zich bezig met een levensstijl die zich richt op wiet. Via die weg verkoopt Rebagliati huidverzorgingsproducten met cannabis, kweeksets en snowboards.

VROUWEN MET LIEFDE VOOR WIET EN SNOWBOARDEN

Het verband tussen snowboarden en cannabis is niet beperkt tot de mannelijke zijde van de sport. Ook vrouwen houden van beide.

Circe Wallace brak aan het begin van de jaren ’90 door in de snowboard scene. Ze won het wereldkampioenschap in Japan en nam deel aan de eerste X Games. Ze werkte ook samen met Vans voor de productie van de eerste snowboardlaarzen voor vrouwen.

Ze werd vervolgens vicepresident van Wasserman Media Group, een bedrijf dat talenten op het gebied van professioneel snowboarden begeleidt. Recent heeft Wallace haar andere passie daaraan toegevoegd, namelijk cannabis.

In 2017 heeft Wallace Hot Nife opgericht. Dat is een bedrijf dat volledig natuurlijke cannabisconcentraten verkoopt, die zijn verkregen middels CO₂ extractie. Wallace zegt: “Ik zie het graag als een lekkere fles wijn. Alle nuances van elke specifieke soort maken het voor mij interessant”. Hot Nife biedt extracten aan van sativa’s, indica’s en hybriden. Ook verkoopt het bedrijf concentraten met veel CBD en een concentraat met maar liefst 90% THC.

Wallace legt uit hoe haar vrouw-zijn haar in de branche heeft belemmerd. Zo heeft ze minder zakelijke mogelijkheden gekregen en heeft ze harder moeten werken. Daarbij heeft ze het idee gehad meer te moeten doen voor dezelfde resultaten. Ook is ze wel gevraagd om zichzelf als object neer te zetten in advertenties. Ze is vaak gezien als een “bitch” vanwege haar zelfvertrouwen en ambitieuze karakter.

Ondanks deze belemmeringen is Wallace tegenwoordig zeer succesvol. Zowel op het gebied van snowboarden als in de cannabis branche. Ze is niet bang om credits te geven aan een plant waaraan ze haar succes mede te danken heeft. Ze zegt dan ook vol trots: “Ik ben een stoner”.
 Circe Wallace Snowboarden en cannabis

WIET, SNOWBOARDEN EN JIJ

Met zoveel potheads die ook snowboarders van wereldklasse zijn, moeten we misschien allemaal de piste op! Maar wacht even. Snowboarden brengt de nodige risico’s met zich mee. Jaarlijks sterven er gemiddeld 41,5 snowboarders op de piste. Hoewel sommigen zeggen dat roken hen helpt om soepeler en creatiever te bewegen, geven anderen aan dat het hen belemmert. Feit is dat de meeste snowboarders van wereldformaat waarschijnlijk goed zijn geworden in de sport voordat ze zijn begonnen met wiet. Als je high bent tijdens het snowboarden, heeft dat mogelijk een negatieve impact op je inschattingsvermogen. Het brengt je instinct soms in de war, waardoor je kwetsbaar bent voor de gevaren op de piste.

Wil je de piste high betreden? Dan raden we je aan om eerst ervaring op te doen als snowboarder, voordat je bovenop de berg een trekje neemt. En als je van plan bent om high te worden tijdens het snowboarden, dan adviseren we een sativa met veel CBD. Dance World is daarvoor een zeer geschikte keus. Het combineert een motiverende, stimulerende high met de mildheid van veel CBD. Daardoor komt je lichaam tot rust als je de piste afglijdt en heb je minder last van spierpijn en kramp.

Ben je een stoner die nieuw is in de wereld van het snowboarden? Dan adviseren we je om wiet te roken nadat je op de piste bent geweest. Er is niets zo fijn als het afsluiten van een opwindende dag wintersport met een joint, warme chocolademelk en een warme deken bij de haard. We adviseren vooral Painkiller XL voor ontspanning na het snowboarden. Dankzij het CBD-rijke profiel verlicht het pijn en ontstekingen. Daarnaast geeft het een stimulerende, contemplatieve high. Dat maakt je dankbaar voor alle geschenken die het snowboarden je heeft gegeven.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.