"Het derde oog" kom je vaak tegen als iconisch symbool in Oud Egyptische kunst. Ook Hindoes symboliseren een derde menselijk oog met een traditionele rode stip of "bindi" op het voorhoofd. Hiervan wordt gezegd dat het de locatie van Anja chakra markeert. Dit is een energiecentrum voor de onderbewuste geest. Men beweert dat het de menselijke schakel is naar het spirituele rijk. De filosoof René Descartes noemde het "de zetel van de ziel". Maar is niet veel van zijn geneeskundig onderzoek in diskrediet gebracht? Dat wel. Een uitgebreid antwoord laat echter de nuance toe dat chakra's zouden corresponderen met belangrijke fysieke locaties in ons lichaam.

De pijnappelklier is niet alleen een belangrijk neurologisch orgaan. Het is in feite een lichtgevoelig orgaan waarvan de structuur hetzelfde is als die van het oog. Er zit dus misschien toch iets in de spirituele betekenis ervan, die van belang is bij veel culturen. Ze dankt daarbij haar naam aan het feit dat ze op een pijnappel lijkt. Dit symbool duikt vaak op in de kunst van de Assyriërs, de Oude Grieken en andere culturen. Beweringen over de krachten ervan lopen uiteen; van het in overeenstemming brengen van je geest met een godheid tot zelfs telepathische communicatie. Laten we eens zien wat de wetenschap zegt over de pijnappelklier. Daarbij is het ook de moeite waard om te onderzoeken hoe cannabis deze klier in onze hersenen kan beïnvloeden.

DE PIJNAPPELKLIER

Het eerste dat we gaan bekijken, is het verhaal over het "derde oog". Lijkt het in werkelijkheid ook op het oog waar we mee zien? Of zou het een overblijfsel kunnen zijn van een oog dat daar ooit gezeten heeft? Of moet het zich nog volledig ontwikkelen? Ho, niet zo snel. We kijken eerst hoe de naam "pijnappel" in verband staat met de pinealocyten van de klier. Dat zijn lichtgevoelige cellen die verbonden zijn met de hypothalamus in je hersenen. Hiermee wordt ons circadiaan ritme, of de slaap-waak cyclus, gereguleerd. De hypothalamus laat de pinealocyten weten dat het donker is. Daardoor kun je aanvoelen of het dag of nacht is. Het is dus van belang voor onze perceptie. Bij sommige dieren is het zelfs direct met het oog verbonden.

Veel gewervelde dieren in het rijk der zoogdieren, reptielen en vissen hebben een pijnappelklier. Bij sommige dieren is die ontwikkeling uitgebleven. Bij de tuatara, een reptiel uit Nieuw Zeeland, is de pijnappelklier zelfs direct verbonden met een daadwerkelijk aanwezige derde oog! Het pariëtale oog is officieel de wetenschappelijke naam voor dat oog. Dit zintuiglijke orgaan bevindt zich op de kop van de tuatara en is voorzien van een lens, netvlies en hoornvlies. Het staat daarbij in verbinding met de pijnappelklier, net als het oplichtende derde oog van verschillende diepzeevissen. Evolutionair gezien is de pijnappelklier van groot belang voor het circadiaan ritme, de hormoonhuishouding en dat soort zaken. Maar wat betekent het nog meer voor ons, mensen? En stel dat we cannabis roken, hoe wordt het dan beïnvloed?

Pijnappelklierfunctie

HET EFFECT VAN CANNABIS OP DE PIJNAPPELKLIER

De pijnappelklier wordt direct van bloed voorzien door de bloedbaan in het lichaam via de arteriae cerebri posteriores. Omdat het bloed niet verwerkt wordt door de bloed-hersenbarrière, kunnen psychoactieve chemicaliën de pijnappelklier sneller bereiken. Hierdoor is deze bijzonder gevoelig voor bijvoorbeeld DMT en cannabinoïden. De pijnappelklier zorgt voor een goede nachtrust omdat deze melatonine aanmaakt. Die belangrijke functie moet niet ontregeld worden. Overmatig gebruik van cannabis, let op het woordje "overmatig", zou hierop en op andere aspecten van je gezondheid echter een negatieve invloed kunnen hebben. Het is dus veiliger je cannabisgebruik te matigen. Maar als je cannabis gebruikt, wat gebeurt er dan precies met de pijnappelklier?

De pijnappelklier is verbonden met het endocriene- en endocannabinoïdesysteem. Als onderdeel van het netwerk bij de consumptie van cannabis, helpt het cannabinoïden aanvoeren naar cannabinoïde-receptoren. Mogelijk zijn je trippy dromen dan ook het gevolg van cannabinoïden die regelen hoe diep en hoe lang je slaapt. Vermoed wordt dat THC melatonine kan verminderen. En dat kan een negatief effect op je slaap hebben. Toch zijn er heel veel mensen die cannabis gebruiken om te slapen. Ook verlicht wiet je zorgen en fysieke spanningen die je uit je slaap houden. Het wetenschappelijke verband tussen cannabis en de nachtrust moet dan ook verder onderzocht worden.

WETENSCHAP EN SPIRITUALITEIT

Of cannabis nu wel of geen spirituele reactie opwekt bij de pijnappelklier is een kwestie van perspectief. Geestverruiming kan veroorzaakt worden door activiteit van de pijnappelklier tijdens het mediteren. Meditatieve en psychedelische staten zouden ook opkomen bij cannabisgebruik. Cannabis wordt daarbij al sinds mensenheugenis als sacrament gebruikt bij religieuze plechtigheden over de hele wereld, van het Hindoeïsme tot het Rastafari geloof. Je kunt diepzinnige gevoelens van persoonlijk inzicht en verbinding met de wereld ervaren bij de consumptie ervan. Wordt dit gevoel van tevredenheid veroorzaakt door de onderschatte vermogens van het openen van ons derde oog en het prikkelen van de pijnappelklier? Of ga je gewoon zo denken omdat je high bent? Stoners houden er veel verschillende geloven op na, van spiritueel tot het twijfelachtige. Daarom ervaart iedereen het anders. Over een ding zijn we het echter allemaal eens: cannabis is een fascinerende plant met vele krachten.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.