By Luke Sumpter


Zodra je weet hoeveel bladeren wietplanten in elke fase van hun ontwikkeling produceren, kun je de productie van toppen optimaliseren.

Gemiddeld aantal bladeren per stadium 

 • Zaailing: 4-6 echte bladeren
 • Groei: Begint met 8 bladeren, wat snel oploopt tot 130 bladeren en meer.
 • Bloei: Geleidelijke afname in het aantal bladeren zodat de plant haar energie in de ontwikkeling van toppen steekt.

Kelk-tot-blad-verhouding 

Een hogere kelk-tot-blad-verhouding betekent meer energie voor de toppen, waardoor ze mogelijk hogere concentraties cannabinoïden en terpenen ontwikkelen.


Om de groei van wietplanten beter te begrijpen, moet je rekening houden met een aantal factoren. Denk hierbij aan de leeftijd, genen, omgevingsfactoren en snoeitechnieken. Het aantal bladeren zal aanzienlijk variëren en is afhankelijk van de groeifase. Als kweker kun je beter letten op andere factoren, zoals de gezondheid van de plant, de kleur van de bladeren en de ontwikkeling van de toppen, in plaats van simpelweg bladeren te tellen.

Wietbladeren zijn een belangrijk onderdeel van de plant; zonder bladeren heb je tenslotte geen toppen! Maar hoeveel bladeren ontwikkelt de gemiddelde wietplant? En is het beter om je tijdens de bloei te richten op een bladerdak met meer toppen dan bladeren?

Inzicht in de functie en ontwikkeling van wietbladeren

Om te begrijpen waarom wietplanten zoveel blad ontwikkelen, is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende soorten bladeren en hun functies.

De verschillende typen wietbladeren

Wietplanten hebben drie verschillende soorten bladeren en we zullen ze hieronder beschrijven:

Fan leaves

Fan leaves zijn grote waaiervormige bladeren die zich in de groeifase vormen. Je kunt ze vergelijken met zonnepanelen. Door hun grote oppervlak kunnen ze zo veel mogelijk zonlicht opvangen om de fotosynthese aan te sturen en dit is de belangrijkste chemische reactie die de groei van planten aandrijft. Dankzij fan leaves kunnen wietplanten ook transpireren. Dit is een passief proces dat zorgt voor het transport van voedingsstoffen en water door planten, waardoor ze stevig blijven.

Fan leaves

Suikerblaadjes

Dit zijn de kleinere bladeren die je rondom de toppen vindt. Ze danken hun naam aan de hoge concentratie trichomen op het oppervlak die aan een laagje suiker doen denken. Suikerbladeren bevatten veel meer trichomen dan fan leaves, maar lang niet zoveel als de toppen zelf. Om deze reden zullen de meeste kwekers ze van de toppen afknippen. Je kunt ze echter wel bewaren om er kief, hasj en andere preparaten van te maken. Net als de fan leaves hebben suikerblaadjes een belangrijke functie. Zo voeren ze ook fotosynthese uit, waardoor ze bijdragen aan de ontwikkeling van toppen. Naast schutbladeren, stampers, stelen en stengels zijn suikerbladeren een onderdeel van de topstructuur van cannabis.

Sugar leaves

Schutbladeren

Deze structuren zijn gespecialiseerde bladeren die deel uitmaken van individuele stampers. De schutbladeren van cannabis worden ook wel bloemkelken genoemd, al is dit niet helemaal correct. Ze ontwikkelen een dichte laag trichomen om zich tegen slecht weer en ongedierte te beschermen. Elk schutblad bevat een ovarium waarin eicellen zitten opgeslagen die na bestuiving tot zaden uitgroeien. Uit dit vruchtbeginsel verschijnen twee stampers. Deze haarachtige structuren steken uit de toppen en zijn ontworpen om het pollen van mannelijke planten uit de lucht op te vangen.

De anatomie van een wietblad

Voor nu laten we de schutbladeren achterwege om ons op de fan leaves en suikerbladeren te richten. Dit zijn tenslotte de twee structuren die de meeste kwekers als echte bladeren beschouwen.

 • Bladvingers: Elk wiet blad produceert een aantal bladvingers die het zo'n kenmerkende vorm geven. Wietplanten ontwikkelen 'samengestelde bladeren'. Dit houdt in dat elk blad is samengesteld uit meerdere blaadjes die zich uit een enkel punt ontwikkelen, de zogeheten petiool of bladsteel. Meer specifiek zijn de bladeren van de wietplanten handvormig, waarbij de bladeren de 'vingers' zijn. Het aantal bladvingers neemt toe naarmate de plant rijpt. De eerste echte bladeren die aan het begin van de groei verschijnen, hebben slechts één bladvinger. Later kunnen de bladeren 7 tot 13 bladvingers ontwikkelen, afhankelijk van de gekweekte soort.
 • Nerven: Net als mensen hebben ook planten een vasculair systeem. Maar waar mensen aders, slagaders en haarvaten hebben om zuurstof, voedingsstoffen en metabolische bijproducten van en naar onze cellen te transporteren, hebben planten een vaatstelsel dat uit het xyleem en het floëem bestaat. Deze lopen van de stelen en takken naar de individuele bladeren. Kijk eens goed naar de fan leaves als je in je tuin of kweekruimte bezig bent en je zult zien dat er nerven door het weefsel lopen. Deze structuren zorgen ervoor dat belangrijke stoffen de plantencellen kunnen bereiken, maar dienen ook als structurele ondersteuning van het marihuana blad zelf.
 • Petiolen of bladstelen: Deze takachtige structuren fungeren als brug tussen bladeren en stelen. Ze houden bladeren vast en bevatten ook aders die ervoor zorgen dat de bladcellen voldoende voeding krijgen om hun functies uit te voeren.
 • Huidmondjes: Deze kleine gaatjes op het bladoppervlak noemen we ook wel stomata. Ze kunnen zichzelf openen en sluiten, afhankelijk van de omgevingsfactoren. Huidmondjes laten waterdamp ontsnappen en maken het uitwisselen van koolstofdioxide en water mogelijk.
 • Trichomen: Hoewel trichomen in veel hogere concentraties op de toppen voorkomen, tref je ze ook op de fan leaves en suikerbladeren aan. Deze kleine klieren produceren cannabinoïdezuren en terpenen die planten helpen zich te verdedigen tegen roofdieren en ultraviolette straling.
 • Fyllosfeer microbiologie: Het bladoppervlak van een plant staat bekend als de 'fyllosfeer' en fungeert als thuisbasis voor talloze microben, die onderdeel uitmaken van het plant-microbioom. Microben hebben een belangrijke verdedigingsfunctie en leggen stikstof uit de atmosfeer vast.
Cannabis leaft anatomy

Factoren die van invloed zijn op het aantal bladeren van wietplanten

Maar hoeveel bladeren heeft een wietplant precies? Je vindt het vast niet verrassend om te lezen dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag. Daarom zullen we hieronder bespreken welke factoren van invloed zijn op hoeveel bladeren je wietplanten ontwikkelen.

Leeftijd van de plant

Uiteraard heeft de leeftijd van de plant veel te maken met het aantal wiet blaadjes. Na het kiemen ontwikkelen wietplanten twee kleine, druppelvormige zaadlobben. Kort daarna verschijnt de eerste set echte bladeren. Zodra de vegetatieve fase aanbreekt, zal het aantal bladeren aanzienlijk toenemen. Grote sativa soorten kunnen honderden fan leaves ontwikkelen, terwijl een meer compacte autoflower veel minder bladeren ontwikkelt.

Genetisch profiel van een soort

De genen hebben uiteraard een aanzienlijke impact op het aantal bladeren van een wietplant. Zuivere sativa planten hebben aan het eind van de groei de meeste fan leaves. Deze soorten kunnen wel 300 cm hoog worden en produceren een gigantisch bladerdak met honderden bladeren. Zuivere indica's zijn daarentegen compact en struikachtig van vorm en produceren van nature minder bladeren, al ziet het bladerdak er wel voller uit.

De meeste moderne soorten zijn echter kruisingen die zowel sativa- als indica-genen bevatten. Hun uiterlijk hangt af van welke soorten in de mix zitten. Sommige cannabis strains kunnen een aanzienlijke hoogte bereiken en veel bladeren ontwikkelen, terwijl er ook compacte hybrides bestaan die veel minder bladeren hebben. Autoflowers bevatten ook genen van Cannabis ruderalis, een soort die oorspronkelijk uit Rusland komt. Zuivere ruderalis-planten zijn klein en ontwikkelen slechts drie grote bladeren en twee kleinere. De autoflowers die je bij zadenbanken koopt, bevatten daarnaast ook sativa- of indica-genen. Toch ontwikkelen deze soorten vanwege hun compacte bladerdak minder wiet blaadjes dan hun fotoperiode tegenhangers.

Indica vs Sativa strains

Voeding en omgeving

Verschillende omgevingsfactoren hebben ook invloed op het aantal bladeren aan een wietplant, en vooral voeding is hier belangrijk. Om zich goed te kunnen ontwikkelen, hebben fan leaves voldoende stikstof nodig. Een tekort aan stikstof in de groei resulteert in minder fan leaves. Dit heeft ook een impact op de gezondheid van de plant. Daarnaast is de hoeveelheid licht en de intensiteit ervan belangrijk voor de ontwikkeling van bladeren. Minder licht betekent minder fotosynthese. Dit zorgt ervoor dat er minder koolstof beschikbaar is, een onmisbaar element in de fysieke structuur van bladeren.

Training en ontbladeren

De bladeren van cannabis zijn essentieel voor de groei van een plant en de uiteindelijke oogst. Toch staat een grotere hoeveelheid bladeren niet gelijk aan betere opbrengsten. Wanneer je bladerdak te vol is, kan dit weer andere problemen veroorzaken. Het kan namelijk de lichtpenetratie verminderen, waardoor dieper gelegen toppen geen licht ontvangen. Een erg compact bladerdak kan ook de luchtstroom beperken, wat de kans op schimmel in de bloei vergroot. Om dit soort wietblad problemen te voorkomen en het oogstgewicht te verbeteren, kun je op verschillende momenten in de groeicyclus ontbladeren. Daarnaast kun je met trainingstechnieken als LST en ScrOG het bladerdak vlakker maken, waardoor je de blootstelling aan licht verbetert.

Gemiddeld aantal wietbladeren in verschillende stadia van de groeicyclus

De hoeveelheid bladeren aan een bepaalde plant blijft natuurlijk niet de hele groeicyclus hetzelfde. Het aantal bladeren zal fluctueren en is afhankelijk van de ontwikkelingsfase.

Zaailing

Een zaailing heeft logischerwijs heel weinig bladeren. Na het kiemen, zie je een scheut met twee kleine zaadlobben. Vanaf dat moment zal ze ongeveer zes kleine setjes echte bladeren ontwikkelen, voordat de groeifase begint.

Vegetatieve fase

De naam van deze fase geeft het al aan: wietplanten zullen in dit stadium de meeste bladeren produceren. Ze zijn druk bezig met het opvangen van koolstof om dit in suikers om te zetten. Hierdoor kunnen ze uiteindelijk zo veel mogelijk toppen vormen. In een periode van twee weken kun je ongeveer 30 bladeren verwachten. Als je plant gezond groeit, kun je na 25 dagen grofweg 130 bladeren tellen! Vanaf dat moment kunnen planten honderden fan leaves ontwikkelen, afhankelijk van de duur van de groeifase.

Bloei

Bloeiende wietplanten hebben meestal minder bladeren omdat veel kwekers voor en tijdens de bloei ontbladeren. In dit stadium van hun ontwikkeling stoppen planten met de productie van fan leaves. Ze hebben tenslotte belangrijkere dingen te doen: toppen, suikerblaadjes en schutbladeren maken! Misschien vraag je je af of je alle fan leaves tijdens de bloei moet verwijderen? Het antwoord is nee! Zorg dat er voldoende fan leaves achterblijven, want de ontwikkeling van toppen hangt af van de suikers die tijdens de fotosynthese worden aangemaakt.

Seedling to flowering phase

De kelk-tot-blad-verhouding bij het kweken van wiet

Naarmate je jezelf in het kweken verdiept, zul je de term 'kelk-tot-blad-verhouding' vast wel eens tegenkomen. Zoals vermeld, wordt de term 'kelk' onjuist gebruikt binnen de wereld van de wiet; de kleine blaadjes die de onderkant van stampers omringen, heten namelijk 'schutbladeren'. Toch is de kreet blijven hangen.

Hoe dan ook, beschrijft deze term de hoeveelheid kelken (schutbladeren) in verhouding tot het aantal suikerbladeren op de toppen tijdens de bloei. Uiteindelijk spelen genen een grote rol als het gaat om de natuurlijke kelk-tot-blad-verhouding op de plant, maar sommige kwekers proberen de hoeveelheid schutbladeren te verhogen in de hoop meer ruimte te creëren voor grotere, sterke toppen met veel hars en smaak. Hieronder bespreken we hoe je deze kelk-tot-blad-verhouding kunt optimaliseren als je thuis wiet kweekt.

Voor kwekers: hoe optimaliseer je de kelk-tot-blad-verhouding?

De simpelste manieren om een betere kelk-tot-blad-verhouding te creëren, zijn onder meer:

 • Ontbladeren: Wanneer je in de groei overtollige fan leaves verwijdert, verhoog je het aantal schutbladeren. Hierdoor ontvangen ze meer energie en zullen ze mogelijke vollere toppen ontwikkelen met meer trichomen. Door dit proces kan meer licht de toppen bereiken.
 • Lichtintensiteit: Zorg ervoor dat je planten in de vroege bloei voldoende licht krijgen met een hoge intensiteit. Schutbladeren voeren fotosynthese uit en groeien als ze meer licht ontvangen.
 • Verminder stikstof: Schakel tijdens de bloei over op bloeivoeding met minder stikstof om de productie van fan leaves en suikerbladeren te beperken.
 • Verhoog fosfor en kalium: Geef tijdens de bloei ook meer fosfor en kalium. Deze twee macronutriënten zijn essentieel voor de ontwikkeling, de grootte en de kwaliteit van de toppen.

De mythe ontkracht: kelk-tot-blad-verhouding

Wetenschappers hebben nog niet onderzocht wat de kelk-tot-blad-verhouding te maken heeft met de sterkte en algehele kwaliteit van de oogst. Het verhaal gaat dat de toppen sterker zijn als een wietplant meer bladeren heeft, maar dit is nog niet bewezen.

Sommige kwekers zweren bij het verwijderen van bladeren om meer grote toppen te oogsten. Anderen houden vol dat dit juist nadelig is, omdat ze menen dat meer fotosynthese tijdens de bloei tot smaakvollere en krachtigere toppen leidt. Uiteindelijk kun je zelf wat experimenteren en beslissen wat voor jou het beste werkt.

Clayx Cannabis

Hoeveel bladeren moet je verwachten als je wiet kweekt?

Het is nu vast wel duidelijk dat je verschillende zaken moet overwegen om deze vraag te beantwoorden. Hoeveel bladeren een wietplant heeft, hangt af van de genetische achtergrond, voeding, verlichting, trainingstechnieken en ontbladering. Terwijl autoflowers kleine toppen en minder bladeren hebben, kunnen grote fotoperiode sativa soorten er tijdens de piek van de groei wel honderden produceren. Wiet blaadjes zijn essentieel voor de groei van de plant, maar ontbladeren en andere kweektechnieken zijn soms nodig om problemen tijdens de kweek te voorkomen. Sommige kwekers zullen proberen om meer toppen dan bladeren te hebben tijdens de bloei, terwijl anderen precies het tegenovergestelde doen. Hoe dan ook, na deze enorme hoeveelheid informatie zul je nooit meer op dezelfde manier naar cannabisbladeren kijken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.