By RQS Editorial Team

Royal Queen Seeds is altijd op zoek naar de beste voorlichting en kennis over cannabis. In onze interviews praten we met personen uit alle hoeken van de cannabisindustrie. Vandaag hebben we het genoegen om met Eric Vlosky te spreken.

Lees ons interview met Eric Vlosky, expert in extracten zonder oplosmiddelen. Eric ontzettend veel over hoogwaardige cannabispreparaten zoals hasj en geperste rosin. Weet jij het verschil tussen extracten en concentraten? En hoe zit het met je kennis over extracten met en extracten zonder oplosmiddelen? Ontdek hier het antwoord op deze veelgestelde vragen en nog veel meer.

(Luister er ook naar Spotify en op Apple Podcast)

Wat is het verschil tussen een concentraat en een extract?

Dat is een goede vraag, die we vaak horen. Het korte antwoord is dat er geen harde definitie is voor een concentraat of voor een extract. Meestal is een extract een verfijnd cannabisproduct. Daarbij haalt men de hars uit de trichomen, wat vervolgens op een bepaalde manier wordt verwerkt. Je extraheert dus de hars, de cannabinoïden en de terpenen uit de cannabis. Maar een concentraat is in feite hetzelfde. Hier in de VS is er geen federale overheidsinstantie die de exacte definitie voorschrijft. Dus in veel opzichten is een concentraat precies hetzelfde als een extract. Het is afhankelijk van de persoon die de definitie geeft.

Het maakt dus eigenlijk niet uit of je het over een concentraat of extract hebt; de termen zijn uitwisselbaar. In de toekomst verwacht ik dat er wel juridische definities gaan komen, maar op dit moment zijn die er nog niet. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je concentraten of extracten gebruikt voor het maken van edibles, en een concentraat voor vaping. Maar ook extracten worden gevapet. De termen omschrijven dus eigenlijk hetzelfde en ik ben benieuwd of er in de toekomst een duidelijkere definitie komt. Maar op dit moment is het dus eigenlijk hetzelfde.

Kun je ons vertellen wat extracten zonder oplosmiddelen en oplosmiddelvrije extracten zijn? We komen beide termen namelijk tegen.

Deze twee soorten extracten zijn wel degelijk verschillend. Dus ten opzichte van de eerste vraag, valt hier veel meer over uit te leggen. Een extract of concentraat zonder oplosmiddelen wordt zonder oplosmiddelen gemaakt. IJshasj of bubble hash is daarvan een heel goed voorbeeld. Je gebruikt hierbij namelijk ijs en water voor het verwerken en isoleren van de trichomen uit de cannabisplant. De gefilterde trichomen worden vervolgens gedroogd, waarna je het product kunt gebruiken.

Bij een oplosmiddelvrij extract, is het product wel gemaakt met behulp van oplosmiddelen, maar bevat het eindproduct geen residu meer van het oplosmiddel. Over het algemeen betekent ‘oplosmiddelvrij’ dus dat het product is gemaakt met een oplosmiddel dat vervolgens uit het eindproduct zijn gefilterd.

Een vraag die we ook vaak krijgen, en waarover veel discussie bestaat, is of water al dan niet een oplosmiddel is, bijvoorbeeld bij bubble hash. Water is in de natuur een oplosmiddel. Het veroorzaakt immers erosie en dingen lossen op in water. Het kan dus een oplosmiddel zijn. Maar bij het maken van ijshasj is het geen oplosmiddel, omdat het dan een drager is. Je gebruikt het water om de trichomen tijdens het proces te behouden en uiteindelijk probeer je ze te preserveren en te isoleren; je wilt ze niet oplossen. Bij butaan of CO₂ gebruik je in feite een chemisch oplosmiddel voor het daadwerkelijk oplossen van de trichomen en hars. Dus eigenlijk heb je het dan over een oplosproces. Maar bij ijshasj of rosin worden helemaal geen oplosmiddelen gebruikt. En dan gebruiken we de term 'extract zonder oplosmiddelen’.

Bubble hash

Wat is volgens jou de reden dat veel mensen momenteel overstappen op extracten?

Mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. En ik kan dit waarschijnlijk het beste uitleggen met een voorbeeld. Stel dat je van bosbessen houdt. Cannabis roken staat dan gelijk aan de hele struik opeten. Je eet de bosbessen, maar ook de bladeren, etc. En dat bedoel ik niet lelijk. Je consumeert gewoon bijna al het plantmateriaal en geniet daar al of niet van.

Mensen houden van extracten, omdat, als ze goed zijn gemaakt, je de pure werking van de plant ervaart en geen last van het overige plantmateriaal hebt. En natuurlijk zijn extracten veel krachtiger; net als het verschil tussen bier en sterke drank. Veel mensen vinden het lekker dat het zo krachtig is. Extracten zijn ook erg populair omdat je ze in veel verschillende producten kunt verwerken, bijvoorbeeld in tincturen, edibles en huidproducten. Geëxtraheerde of geconcentreerde producten kun je dus op veel verschillende manieren gebruiken. Terwijl je met toppen de wiettoppen nog moet bewerken, extraheren en concentreren om ze ergens anders in te kunnen verwerken. Je hebt dus veel meer opties als je concentraten gebruikt.

En tot slot nog iets wat ik hier in de VS zie en wat waarschijnlijk ook in Europa gaat gebeuren. Bij het ontstaan van een nieuwe online markt, bijvoorbeeld door legalisering, medische toepassingen of wat dan ook, gaan veel mensen toppen roken omdat ze legaal verkrijgbaar zijn. Dat vindt iedereen natuurlijk superfijn. Maar na verloop van tijd, willen die mensen een nieuwe ervaring. Je wilt bijvoorbeeld een vaping cartridge proberen of een dab of edibles of iets dergelijks. Het komt er dus op neer dat mensen nieuwe cannabisproducten willen proberen. En met extracten heb je vele opties, veel meer dan met een joint, bowl of blunt.

Blijkbaar hebben extracten vele voordelen, maar zijn er ook nadelen?

Nou, als iemand alleen maar toppen heeft gerookt, kan de kracht van extracten behoorlijk overweldigend zijn. Zo kan een vriend je bij de eerste keer laten zien hoe het werkt. Maar als die vriend niet zo voorzichtig is, kun je er té high van worden. Dus ik denk dat kracht iets is waarvoor je moet oppassen. Veel extracten kun je ook niet veilig zelf maken. Als je oplosmiddelen wilt gebruiken, moet het echt in een professioneel lab met professionele apparatuur worden bereid. Dat heeft alles met veiligheid te maken.

En dat is in feite een van de redenen waarom extracten zonder oplosmiddelen zo populair zijn bij thuiskwekers; dit is veel veiliger. Een ander punt is dat je veel materiaal nodig hebt; je hebt veel toppen nodig om een concentraat of extract te maken. Je moet veel materiaal gebruiken en daar blijft naar verhouding maar weinig extract of concentraat van over. Daarbij maakt het niet uit welke methode je gebruikt. Dus we krijgen op YouTube vaak reacties van mensen die zeggen: “waarom zou je de toppen niet gewoon roken, wat maakt die rosin nu uit?” Maar nogmaals, het gaat om je persoonlijke voorkeur en om jouw ervaring.

Daarnaast kan het ook best prijzig zijn, met name in het geval van hoogwaardige concentraten, zoals bubble hash of hash rosin, concentraten die ons bedrijf produceert. De prijs kan voor bepaalde klanten een belemmering zijn. Dus er zijn wel degelijk nadelen. De meeste mensen genieten van concentraten, mits ze goed zijn gemaakt, maar als je er geen ervaring mee hebt, begin dan niet met een hele grote dab. Want dat gaat je waarschijnlijk vies tegenvallen.

Blijkbaar hebben extracten vele voordelen, maar zijn er ook nadelen?

Waaraan kun je een hoogwaardig extract herkennen?

Al met al zou ik zeggen dat het afhankelijk is van het materiaal. Ik denk bijvoorbeeld dat er in Europa veel meer nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding die men eet en verwerkt. In de Verenigde Staten hebben we niet zo'n hoogwaardige eetcultuur. Voor mij is dat het perfecte voorbeeld dat je hoogwaardige cannabis nodig hebt om een hoogwaardig concentraat te kunnen maken. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar vaak wil men minderwaardig materiaal aan de man brengen dat niet verkocht wordt, waarna ze het bewerken met butaan of CO₂ om er een concentraat van te maken.

Dus als je een hoogwaardig extract wilt maken, of tenminste een extract van goede kwaliteit, dan moet je met hoogwaardig materiaal beginnen. Daar zitten namelijk veel meer cannabinoïden in, het smaakt beter en het bevat veel meer terpenen en flavonoïden. Ik kan daarover nog veel meer vertellen, maar het komt erop neer dat je voor extracten speciale toppen nodig hebt. Veel hoogwaardige toppen in de VS en Canada kweekt men speciaal voor de verwerking ervan in extracten en concentraten. En ja, meestal maakt men er concentraten zonder oplosmiddelen van. Deze toppen komen dus eigenlijk nooit in de winkel voor verkoop te liggen.

"De plant groeit in een pot, wordt afgeknipt, vervolgens worden de toppen eraf gehaald en ingevroren. Daarbij blijven veel vluchtige terpenen behouden die anders tijdens het drogen verloren zouden gaan."

Wat beïnvloedt de kleur van een extract?

De kleur van een extract is bij productie zonder oplosmiddelen heel anders dan bij extracten op basis van oplosmiddelen. Ik begin daarom met wat mensen kunnen verwachten van extracten op basis van oplosmiddelen en daarna leg ik uit hoe de kleur verandert als je extracten of concentraten zonder oplosmiddelen maakt.

Afhankelijk van het propaan of butaan, of de werking van het CO₂-systeem, kun je laagwaardig materiaal gebruiken en toch een extract met een mooie kleur krijgen als je concentraten op basis van oplosmiddel maakt. Dus als je Butaan Hasj Olie rookt, of een van de andere concentraten of extracten op basis van oplosmiddel, dan is de kleur geen goede indicatie van de kwaliteit van het product. Dat komt door de zogenaamde CRC, wat staat voor color remediation column. Daarbij kun je de kleur van het product veranderen, ook als het product er eerst niet aantrekkelijk uitzag.

We weten natuurlijk allemaal dat kleur een van de belangrijkste dingen is waar mensen voor kwaliteit op letten. Dat geldt met name als je wiet koopt. In een zakje of als concentraat; kleur is een van de belangrijkste visuele aanwijzingen voor kwaliteit. Maar bij concentraten op basis van oplosmiddelen zegt het eigenlijk niets, omdat die makkelijk te manipuleren zijn. Met concentraten zonder oplosmiddel, zoals hasj of rosin, worden alle contaminaties eruit gehaald. De kleur van het extract wordt daarbij sterk beïnvloed door de versheid van het materiaal. Dus als het net is uitgehard en gedroogd en vervolgens verwerkt, maakt dat een groot verschil. Een paar weken kan al een drastisch verschil betekenen wat de kleur betreft.

Ook de temperatuur waarbij je de rosin perst, maakt een groot verschil. Als je het bij een zeer hoge temperatuur perst, dan zul je merken dat de kleur behoorlijk snel minder wordt. Je moet dus een middenweg zien te vinden tussen kleur en opbrengst. Als je namelijk bij een erg lage temperatuur perst, kan dat voor de uiteindelijke hoeveelheid nadelig zijn. Dus uiteindelijk is de cannabis zelf, de versheid ervan en hoe snel je het verwerkt bepalend voor de kleur. Als je bijvoorbeeld je toppen al een half jaar hebt liggen en vervolgens in een rosinpers doet, wordt de rosin waarschijnlijk heel donker. Maar als je vriend net heeft geoogst en de wiet is gedroogd en uitgehard, dan is de rosin waarschijnlijk veel lichter van kleur.

Zoals je weet, bestaat er recreatieve cannabis en therapeutische cannabis, kun je van beide extracten maken? Of kun je ze alleen recreatief gebruiken?

Beide is mogelijk. Er is echter niet veel peer-reviewed of wetenschappelijk bewijs dat aantoont of bepaalde concentraten voor patiënten beter zijn. We horen wel regelmatig dat onze klanten alleen maar extracten zonder oplosmiddelen gebruiken, omdat ze vinden dat dat beter voor hen is. Dit is echter afhankelijk van de voorkeur van de consument.

Je kunt extracten dus recreatief en therapeutisch gebruiken. Dispensaria in de Verenigde Staten verkopen zowel recreatieve als therapeutische producten, ook concentraten. En veel mensen die therapeutische producten gebruiken, kiezen eerder voor concentraten, omdat ze meer cannabis dan gemiddeld gebruiken. En als je veel toppen rookt, kan dat schadelijk zijn voor je longen en dat is natuurlijk niet zo handig. Als je de hele dag door toppen rookt, is het uiteindelijk vaak beter om iets te nemen wat krachtiger is en waarvan je niet zoveel nodig hebt voor het gewenste effect.

Er is dan ook niet echt een verschil wat betreft het maken van een concentraat voor recreatief gebruik of voor therapeutisch gebruik. Maar een medisch gebruiker of iemand die een extract vanwege het therapeutische effect wil kopen, kiest waarschijnlijk wel een ander soort concentraat. Rick Simpson-olie (RSO) is bijvoorbeeld zeer therapeutisch en bevat veel meer CBD dan een concentraat voor recreatief gebruik. Dus er zijn verschillende geconcentreerde producten, die in meer of mindere mate geschikt zijn voor de therapeutische of medische gebruiker. Maar wat betreft de bereiding is er niet veel verschil, behalve op het gebied van legaliteit en juridische bepalingen.

Zoals je weet, bestaat er recreatieve cannabis en therapeutische cannabis, kun je van beide extracten maken? Of kun je ze alleen recreatief gebruiken?

Waarvan kun je het beste extracten maken: van gedroogde, uitgeharde of verse toppen?

Dat is een goede vraag. Volgens ons heb je voor het beste concentraat altijd vers ingevroren materiaal nodig. Het maken van een hoogwaardig extract kost meer moeite als je het thuis wilt doen. Voor bedrijven is het echter vaak minder werk, omdat ze het materiaal niet hoeven te knippen, te drogen en uit te harden. Dat kost namelijk behoorlijk wat tijd. Bij vers ingevroren cannabis gebeurt het volgende: de plant groeit in een pot, wordt afgeknipt, vervolgens worden de toppen eraf gehaald en ingevroren. Daarbij blijven veel vluchtige terpenen behouden die anders tijdens het drogen verloren zouden gaan.

Mensen hebben dan ook echt een voorkeur voor de zogenaamde ‘live’ concentraten. Je kent de term ‘live resin of ‘live rosin’ waarschijnlijk wel. Die producten zijn gemaakt met een levende plant die vers is ingevroren. Er is wel discussie over; er zijn ook fervente hasjmakers die vinden dat ze met gedroogde, uitgeharde toppen een beter product of een ander product krijgen. Voor het maken van flower rosin heb je gedroogde, uitgeharde toppen nodig. Als je dit perst, moet het gedroogd en uitgehard zijn. Vers ingevroren zit er te veel vocht in. Mensen maken daarom vaak eerst bubble hash van vers ingevroren toppen, omdat ze daarvoor beter geschikt zijn, en vervolgens maken ze van de bubble hash rosin.

Maar het materiaal verandert; de cannabinoïden veranderen als je ze droogt en uithardt. Dus je product kan anders gaan smaken en ruiken als het concentraat met gedroogd en uitgehard materiaal is gemaakt. Bij bepaalde concentratiemethodes, zoals CO₂, heb je gedroogd, gedecarboxyleerd plantmateriaal nodig, maar bij bijvoorbeeld extracten zonder oplosmiddelen hoef je het materiaal niet eerst te drogen en uit te harden. Daarom ben ik een groot fan van vers ingevroren plantmateriaal. En de beste concentraten die ik ooit heb geprobeerd, zijn met verse planten gemaakt. 

Als je thuis iets wilt maken, wat is dan het makkelijkst?

Zonder twijfel: rosin. Als je zelf een voorraad concentraat wilt maken van een willekeurige wietsoort, moet je voor rosin kiezen. Dat kun je namelijk gewoon met een stijltang maken. Je hebt dus geen speciale apparatuur nodig, zoals wij. Je hebt alleen maar hitte en druk nodig. Als je echter een grote voorraad wilt, of als je erg kieskeurig bent, of zelf een zeer hoogwaardig product wilt maken, investeer dan in goede apparatuur.

Maar in feite kun je gewoon gedroogde toppen tussen bakpapier in een opgewarmde stijltang doen. Je hebt daarbij niet veel controle over de temperatuur en het verloop van het proces, maar zo is rosin wel ooit ontdekt. Een gast met de Instagramtag '@soilgrownsolventless_', zijn echte naam is Phil, iemand die ik ken, jatte ooit de stijltang van zijn partner en perste er een top mee, waar vervolgens olie uit kwam. Hij wist meteen dat hij iets goeds had ontdekt en riep het uit: ‘wauw, dit is fantastisch’.

Je kunt dus zelf rosin maken en het is heel eenvoudig. En ik denk dat het veel mensen een prima product biedt. Bij een te hoge temperatuur gaat het echter naar verbrande popcorn ruiken. Begin dus met een lage temperatuur om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Als je thuis iets wilt maken, wat is dan het makkelijkst?

Waarom denk je dat er tegenwoordig zoveel verschillende extracten zijn in vergelijking met vroeger?

Allereerst groeit de industrie in een razend tempo. Er zijn daardoor veel meer gebruikers die cannabisproducten willen kopen. Er is dus meer vraag. En dan zijn er nog bedrijven die zich op andere bewerkte producten en andere soorten apparatuur richten. Het gaat dus eigenlijk om vraag en aanbod. Maar ik denk dat we beter kunnen stellen dat de voorkeur van mensen behoorlijk verschilt.

Ik bedoel, bepaalde mensen houden van sinaasappels en anderen haten citrusvruchten juist. Bij cannabisproducten geldt hetzelfde. Smaak is heel persoonlijk. Ik houd bijvoorbeeld van fruitige concentraten en wietsoorten, maar andere mensen hebben liever een dieselachtige soort. En omdat er zoveel concurrentie is op de markt, hebben bedrijven zich moeten onderscheiden door andere producten te maken om een specifieke doelgroep te bereiken. Veel oudere gebruikers in de VS houden bijvoorbeeld niet van dabs. Zij eten liever edibles of nemen liever iets wat milder is.

Dus afhankelijk van je leeftijd en of je bijvoorbeeld astma hebt, kies je bijvoorbeeld voor vaping of dabs. En jongere gebruikers kiezen vaak voor iets wat krachtiger is en houden van de sterke ervaring van krachtige concentraten. Ik denk dat ook kracht een belangrijk onderwerp is om over door te praten als daar tijd voor was. Maar waarom er zoveel variatie is? Ik denk omdat er veel meer vraag is. Mensen kunnen tegenwoordig kiezen wat ze maar willen. Net als in de supermarkt kan het aanbod overweldigend zijn. En ik denk dat veel mensen een vergelijkbare ervaring hebben als ze in de VS een dispensarium binnenlopen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.