By Luke Sumpter

Kun je je het roken van je eerste joint nog herinneren? Voor sommigen was het een betekenisvol moment, terwijl anderen zweren dat ze helemaal niets voelden. Hoe dan ook, na deze eerste ervaring beginnen je lichaam en geest vertrouwd te raken met wiet en de stoffen die erin zitten. Veel gebruikers ervaren gedurende de daaropvolgende maanden of jaren euforische, bewustzijnsveranderende highs die de stemming verbeteren en creativiteit aanwakkeren.

Maar waar sommige wietgebruikers probleemloos stoned kunnen blijven raken, beginnen anderen zich op een gegeven moment af te vragen waarom ze niet meer high kunnen worden. Het kan soms frustrerend zijn als je niet meer datzelfde, vertrouwde gevoel krijgt. Je wordt dan niet meer euforisch, je creativiteit en motivatie nemen niet toe, je wordt niet meer zo spraakzaam, en muziek en eten raken niet meer dezelfde snaar als voorheen.

Maar hoe kan dit? Hier liggen verschillende redenen aan ten grondslag, variërend van het roken van slechte wiet of toppen met een hoog CBD-gehalte, tot het opbouwen van een tolerantie voor THC. Hieronder ontdek je de grootste boosdoeners. Maar wees gerust, we bieden voor elk probleem een oplossing, zodat je binnen de kortste keren weer high kunt worden!


Ten eerste — rook je eigenlijk wel wiet?

Orion F1

Eerst moet je altijd goed kijken wat je rookt en de manier waarop. Ben je een cannabispurist, en stop je alleen wiet in je blunts, bongs of joints? Dan komt het misschien als een verrassing dat veel wietrokers hun toppen mengen met iets anders om hun joint mee op te vullen. Denk aan verschillende soorten kruiden of tabak. Op deze manier gaat je stash langer mee en krijg je een iets ander effect, maar het kan ook je high beïnvloeden. Als je joints met veel tabak draait, moet je er daarom voor zorgen dat je genoeg wiet erin doet om een merkbaar effect te voelen.

Je moet ook bepalen of datgene wat je rookt daadwerkelijk wiet is. Het klinkt wellicht vreemd, maar je zult niet de eerste zijn die opgelicht wordt.

✔️ Oplossing

Stop minder tabak of kruiden in je joint. Wanneer je een jointje draait, probeer dan te streven naar een verhouding van ten minste één deel wiet en één deel tabak/rookbare kruiden. Ga ook na of je wiet ook echt wiet is. Je toppen moeten aanvoelen als kleverige, aromatische wiettoppen, niet als een soort poeder dat verdacht veel naar je keukenkastjes ruikt. Pas ook op voor wiet die er té perfect uitziet. Sommige oplichters gebruiken trucs om het er beter uit te laten zien.

Je rookt bladeren of stengels

In steeds meer landen is het bezit, de aankoop en de teelt van wiet gelegaliseerd, of op zijn minst gedecriminaliseerd. Miljoenen wietgebruikers plukken hier de vruchten van. Maar anderen wonen in een land waar men wiet nog altijd benadert zoals in het donkere verleden. Hier moet je het bij straatdealers of ondermaatse telers kopen. Of je moet het zelf kweken, maar dan loop je het risico in de gevangenis te belanden.

Begrijp ons niet verkeerd; sommige wiet van de zwarte markt is van goede kwaliteit. Sommige kwekers streven oprecht naar kwaliteit en doen hun best om met een biologische aanpak dikke toppen te produceren. Anderen hebben echter minder passie voor kweken, en kijken alleen maar naar hun portemonnee. Dit resulteert vaak in zakjes wiet die extra zwaar worden gemaakt door veel bladeren en stengels toe te voegen. Hoewel deze delen van de plant zeker cannabinoïden en terpenen bevatten, is dat in vergelijking met de toppen heel weinig.

✔️ Oplossing

Niet elke wietgebruiker kan kiezen wat hij of zij rookt, vooral niet in landen met bijzonder strenge wetten. Probeer in dat geval echter alsnog een dealer te vinden die kwaliteit verkoopt. Zet desnoods zelf een microkweek op. Je wilt het liefst toppen die met veel trichomen bedekt zijn. Deze witte kliertjes bevatten namelijk de kostbare cannabinoïden en terpenen.

Wanneer je hoe dan ook merkt dat je veel bladeren en stengels overhoudt, kun je er altijd nog cannaboter van maken! Hier kun je vervolgens sterke edibles mee bereiden. In plaats van het roken van scherp plantaardig materiaal waar je niet echt high van wordt, maak je er gewoon cannaboter van... en het kokkerellen kan beginnen!

Je rookt oude wiet of slechte hasj

Orion F1

Hoe oud is de wiet die je rookt eigenlijk? Hoe langer de chemische stoffen in cannabis worden blootgesteld aan lucht, hoge temperaturen en licht, hoe eerder ze afbreken. Dit geldt vooral als je het vanaf het begin onder slechte omstandigheden hebt bewaard. Als je oude wiet rookt, kun je een heel licht psychoactief effect voelen dat niet zo euforisch of intens is als gewoonlijk. Dit komt voornamelijk doordat het grootste deel van de THC is afgebroken tot CBN, wat niet die typische wiet-high genereert.

Hoe zit het met slechte hasj? Écht goede hasj kom je niet snel tegen, laat staan op de zwarte markt. Sommige hasj bevat daarbij additieven, zoals bijenwas, oplosmiddelen of zelfs koffie. Hierdoor smaakt het niet alleen onprettig, het vermindert ook de psychoactieve effecten door de verdunde concentratie cannabinoïden.

✔️ Oplossing

Zorg dat je de kenmerken van goede wiet kunt herkennen en bewaar het op de juiste manier. Goed gedroogde en uitgeharde toppen behouden hun versheid veel langer. De THC wordt daarbij niet zo gemakkelijk tot CBN afgebroken. Dergelijke toppen zien er levendig uit, ruiken heerlijk en voelen plakkerig en harsrijk aan. Je kunt misschien niet controleren of de wiet die je hebt gekocht in het begin goed is gedroogd en uitgehard. Maar wat je wel kunt doen, is het zelf in luchtdichte glazen potten met vochtregulerende zakjes bewaren. Als je de wiet zelf hebt gekweekt, neem dan de tijd om het goed te drogen en te curen.

Wat hasj betreft, wil je niet dat het donkere, scherpe rook produceert als het verbrandt. Je wilt dat de hasj een beetje meebeweegt als je er zachtjes in knijpt. Het moet daarbij bloemig en kruidig ruiken, niet chemisch.

Je gebruikt een strain met weinig THC of veel CBD

Het cannabinoïdeprofiel van wiet vormt de kern van de mogelijke effecten. Toppen met een hoog THC-gehalte bieden een klassieke high die leidt tot euforie, eetkicks en lachen, gieren, brullen. Niet elke soort heeft echter genoeg THC om high van te worden. Zo hebben moderne breedingtechnieken ook geleid tot wietsoorten met torenhoge CBD-niveaus en haast geen THC. Deze toppen zien er volledig hetzelfde uit als die met veel THC, maar je wordt er niet stoned van. Andere soorten bevatten gelijke hoeveelheden van beide cannabinoïden. Hier word je wel high van, maar de effecten van CBD zullen die van THC tot op zekere hoogte tegenwerken, waardoor het effect vaak iets minder psychoactief is.

✔️ Oplossing

Probeer wiet met een hoog THC-gehalte te scoren. Details over het cannabinoïdeprofiel van elke soort kun je bij de verkoper vinden. Zaadbanken geven vaak een beschrijving van elk zaadje dat ze verkopen. In coffeeshops kunnen de ‘budtenders’ je informeren over de effecten van elke wietsoort. Heb je de pech slechts toegang te hebben tot de zwarte markt, dan kun je met een testkit het gehalte cannabinoïden bepalen.

Je rookt niet genoeg

Orion F1

Heb je geen ervaring met wiet en word je simpelweg niet stoned? In dat geval moet je waarschijnlijk gewoon iets meer roken. Kleine doses THC hebben wel een subtiel effect, maar je hebt misschien meer nodig om die typische high te ervaren.

✔️ Oplossing

Deze oplossing is vrij simpel, tenminste in vergelijking met de andere: draai gewoon grotere joints, kies voor soorten met een hoger THC-gehalte of koop een bong, zodat je sterkere hijsjes kunt nemen. Je hoeft echter niet meteen alles rigoureus om te gooien: begin met het roken van iets meer dan voorheen, en ga steeds een stapje verder. Zo bereik je uiteindelijk het ideale effect, zonder dat je vervelende effecten ervaart.

Slechte inadem-techniek

Het kan ook zijn dat je niet high wordt omdat je niet op de juiste manier inademt. Weet je nog dat de Amerikaanse president Bill Clinton beweerde dat hij weleens wiet gerookt had, maar "niet inhaleerde"? Juist, dat is dus precies wat je niet wilt. Sommige gebruikers beweren dat de standaard joint ze niet high krijgt. Maar neem maar van ons aan dat, mits je goed rookt, een dergelijk joint je echt wel stoned kan krijgen.

✔️ Oplossing

Adem de rook in en laat het in de longen komen. Op deze manier dringen de cannabinoïden de longblaasjes binnen en komen ze snel in je bloedbaan terecht. Als je net begint met roken of vapen, zal het in het begin onaangenaam aanvoelen. Maar hoe meer je het doet, hoe meer je lichaam de waarschuwingssignalen zal negeren en zal beseffen dat het op het punt staat te worden getrakteerd op een dosis THC.

Je geest blokkeert de high

Orion F1

Stress beïnvloedt de geest soms op wonderbaarlijke wijze. De wetenschap begrijpt steeds meer van de fysiologische en psychologische effecten van stress. Toch tast men nog behoorlijk in het duister wat betreft de geest en het ervaren van een minder sterke high. We weten wel dat stress de hormoonproductie beïnvloedt, ons gespannen maakt en de adrenaline- en cortisolspiegel verhoogt. Deadlines, onverwachte rekeningen en persoonlijke problemen kunnen allemaal ons stressniveau verhogen en ervoor zorgen dat wiet niet het gewenste effect heeft.

✔️ Oplossing

Probeer te ontspannen. Maak bijvoorbeeld voordat je gaat blowen een wandeling of ga hardlopen om je eigen feel good endocannabinoïden te laten circuleren. Of overweeg om ongeveer tien minuten van tevoren te mediteren om je stressniveau te verlagen en te ontspannen. Je kunt je zorgen ook met anderen delen. Ga zitten met een paar goede vrienden, geef een joint door en laat de emotionele last van je schouders vallen.

Je eet te veel voordat je gaat roken

Heb je weleens veel gedronken op een lege maag, terwijl je bloedsuikerspiegel daalde? Dan werd je vast heel dronken! Hetzelfde is op wiet van toepassing. Veel eten kan er dan ook voor zorgen dat de cannabis high minder sterk wordt. Sommige ervaren rokers eten voorafgaand aan het roken van een sterke strain zelfs een goede maaltijd, om de kans op 'greening out' te verkleinen.

✔️ Oplossing

Eet wel voordat je stoned wordt, maar alleen iets lichts. Kies voor een snack of een koolhydraatarme maaltijd. Een bron van eiwitten met wat groenten verschaft je lichaam voldoende voedingsstoffen, zonder dat het een enorme verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Andere drugs blokkeren het effect

Orion F1

Word je niet high, probeer dan eens om alleen wiet te gebruiken. De combinatie met drank, cafeïne en/of nicotine kan de cannabis-high namelijk ook beïnvloeden. Je kunt zelfs zo onder invloed raken dat je de effecten van wiet nauwelijks meer waarneemt.

✔️ Oplossing

Rook wiet en neem verder niets. Vervang koffie door kruidenthee en laat alcohol en andere stimulerende middelen achterwege voordat je gaat roken om de cannabis in al haar glorie te ervaren.

Je tolerantie is te hoog

Na verloop van tijd raakt je lichaam onvermijdelijk aan de effecten van wiet gewend. Dit betekent dat je grotere doses THC nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. THC bindt zich aan CB1-receptoren van het endocannabinoïdesysteem (ECS) om een psychoactief effect te produceren. In een poging zich aan te passen, elimineren de hersenen sommige van deze receptoren. Bij chronisch gebruik kan dit ertoe leiden dat THC je niet meer op dezelfde manier beïnvloedt.

✔️ Oplossing

Rook meer wiet! Als dat niet werkt, kies dan voor sterkere wietproducten, zoals dabs of zelfs moonrocks. Je kunt ook edibles proberen om de ervaring echt next level te maken en je high te verlengen. Word je nog steeds niet stoned? Dan moet je je endocannabinoïdesysteem 'resetten' door een tolerantiepauze van een week of twee in te lassen. Pak gedurende die tijd je rust, en je geniet vervolgens weer van wiet alsof het de eerste keer is!

Ja, je kunt nog steeds stoned worden

Wees gerust! De volgende keer dat je je afvraagt waarom je niet high wordt, ga dan gewoon deze checklist weer eens na. Misschien moet je sterkere soorten roken, of in plaats van CBD wat meer THC binnenkrijgen. Of wellicht moet je wel suikerhoudende snacks achterwege laten voordat je gaat blowen. Als al deze tips niet werken, las dan gewoon even een pauze in. In het begin zal het even wennen zijn, maar het zal binnen een week of twee zeker zijn vruchten afwerpen!

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.