Inbegrepen GRATIS producten
Wat is de oogst van autoflowers?
Vanwege hun snelle groei en compacte formaat hebben autoflowers veel kwekers overtuigd. Als je voor het eerst autoflowers wilt kweken, ben je waarschijnlijk benieuwd wat je tegen oogsttijd te wachten staat. In dit artikel bespreken we wat de te verwachten opbrengst is. Ontdek ook het belang van de potmaat en verlichting.
Inhoud:
Als je nog nooit autoflowers hebt gekweekt, wil je vast weten wat je kunt verwachten. Waarschijnlijk ben je bekend met hun belangrijkste eigenschappen, waaronder indrukwekkende snelheid en robuuste genen. Maar sommige kwekers vinden dat de kleine oogsten nauwelijks de moeite waard zijn. Toch hebben hedendaagse autoflowers veel ontwikkelingen doorgemaakt. Hieronder laten we je zien hoeveel wiet je kunt verwachten onder verschillende omstandigheden.
Wat is de oogst van autoflowers?
In de catalogus van Royal Queen Seeds vind je een groot aantal autoflowers. In ons assortiment hebben we voor iedereen wel wat wils, met verschillende smaken, aroma's, psychoactieve effecten en afmetingen. De productiviteit van elke soort verschilt ook enigszins. Hoewel een ongekende krachtpatser als Watermelon Automatic tot wel 500g/m² oplevert, moet je ervan uitgaan dat de meeste van onze autoflowers binnen een gemiddelde oogst produceren van zo'n 350–400g/m² en 100–150g/plant buiten.
Droog vs nat: zo bereken je de opbrengst van autoflowers per plant
Wietplanten bestaan, net als mensen, voor een groot deel uit water. Sterker nog, ongeveer 75% van het gewicht van vers geoogste wiettoppen is water. De opbrengst die op de verpakking van wietzaadjes staat vermeld, heeft betrekking op het totale gewicht van de natte toppen. Om te ontdekken hoeveel je per plant overhoudt na het drogen, kun je een simpele berekening maken. Weeg eerst de natte opbrengst en noteer de oogst van elke plant. Nadat je ze gewogen hebt, vermenigvuldig je elke hoeveelheid gewoon met 0,25. Zo heb je een vrij goede indicatie van het droge gewicht.
Factoren die de oogst van autoflowers beïnvloeden
Je hebt nu een idee van de gemiddelde opbrengst van autoflowers en hoe je het gewicht van je droge wiet berekent. Het is dus tijd om een aantal factoren te behandelen die de opbrengst van autoflowering strains beïnvloeden. Gelukkig heb je veel controle over deze aspecten, zeker als je de ruimte hebt om binnen te kweken.
-
Genen
Verschillende soorten produceren verschillende resultaten. De vroege autoflowers, zoals Lowryder, speelden een sleutelrol op het gebied van breeding. Toch was de geproduceerde wiet niet sterk genoeg om veel interesse van kwekers te wekken. Daarmee waren de eerste autoflowers voor breeders vooral een startpunt om innovaties door te voeren en te experimenteren. Deze soorten waren niet zozeer aantrekkelijk voor hobbykwekers.
Als je die eerste strains vergelijkt met de moderne autoflowers die gecreëerd zijn door de getalenteerde breeders van Royal Queen Seeds, zie je een enorme vooruitgang. Soorten zoals Hulkberry Automatic leveren binnen, onder de juiste omstandigheden, een indrukwekkende oogst. Reken op maximaal 500g/m², terwijl de toppen ook nog 21% THC bevatten. Met deze statistieken kunnen hedendaagse autoflowers zich meten met veel fotoperiode soorten. Toch gaat bij sommige autoflowers discretie nog altijd boven opbrengsten. Quick One bereikt bijvoorbeeld een hoogte van 60cm en produceert binnen een gemiddelde oogst van 300g/m², terwijl Royal Dwarf een oogstgewicht van 150–200g/m² levert.
-
Omgeving
Als je binnen kweekt, dien je omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid op peil te houden om je planten goed te laten gedijen. Deze variabelen moeten echter niet de hele levenscyclus hetzelfde blijven.
Zaailingfase |
Vegetatieve fase |
Vroege bloei |
Late bloei (1 week voor de oogst) flowering |
Temperatuur: 20–25°C |
Temperatuur: 22–28°C |
Temperatuur: 20–26°C |
Temperatuur: 18–24°C |
Relatieve luchtvochtigheid: |
Relatieve luchtvochtigheid: |
Relatieve luchtvochtigheid: |
Relatieve luchtvochtigheid: |
Zaailingfase |
Vegetatieve fase |
Temperatuur: 20–25°C |
Temperatuur: 22–28°C |
Relatieve luchtvochtigheid: 65–70% |
Relatieve luchtvochtigheid: 40–70% |
Vroege bloei | Late bloei (1 week voor de oogst) |
Temperatuur: 20–26°C |
Temperatuur: 18–24°C |
Relatieve luchtvochtigheid: 40–50% |
Relatieve luchtvochtigheid: 30–40% |
In dat opzicht biedt binnen kweken een groot voordeel. Je kunt daar namelijk luchtbevochtigers, ontvochtigers, kachels en ventilatoren/airconditioning inzetten om deze variabelen in kweektenten te regelen. Buiten heb je daarentegen veel minder invloed op de temperatuur en luchtvochtigheid. Deze factoren worden bepaald door je plaatselijke klimaat. Wat dat betreft zijn telers dichter bij de evenaar beter af.
Maar de temperatuur en luchtvochtigheid zijn niet de enige omgevingsfactoren om rekening mee te houden. Als je binnen kweekt, kun je extra koolstofdioxide toevoegen. Dit is een gas dat planten gebruiken om sterker te groeien. Sommige kwekers melden een 20% hogere opbrengst door het gebruik van CO₂. Wanneer je het goed gebruikt, kun je bij soorten zoals Purple Punch Automatic de maximaal haalbare oogst van 400g/m² verhogen tot 480g/m² en bij HulkBerry Automatic van 500g/m² naar 600g/m².
Maar je kunt niet zomaar CO₂ in je kweektent pompen. Je moet streven naar een verzadiging van 1500 parts per million (PPM). Om dit te bereiken, moet je rekening houden met de afmetingen van je kweektent en ook de temperatuur aanpassen. Planten staan graag warm wanneer er meer CO₂ in de lucht zit. Allereerst moet je het aantal kubieke meter van je kweektent uitrekenen met behulp van de volgende formule: lengte x breedte x hoogte. Een kweektent van 2 x 2 x 2 meter heeft dus een inhoud van 8m³.
Vervolgens vermenigvuldig je het aantal kubieke meter met 0,001 om te bepalen hoeveel CO₂ je nodig hebt om een CO₂-verzadiging van 1000 PPM te behalen. In ons voorbeeld komt dat neer op 8 x 0,001 = 0,008 kubieke meter CO₂. Om een verzadiging van 1500 PPM te behalen, moet je deze uitkomst eerst door twee delen. Dan krijg je 0,008 ÷ 2 = 0,004. Tel dit vervolgens op bij de vorige hoeveelheid: 0,008 + 0,004 = 0,012 kubieke meter CO₂. Vervolgens stel je je CO₂-pomp in op deze uiteindelijke hoeveelheid.
Als kweker heb je ook invloed op het kweekmedium waarin je planten groeien. De meeste mensen gebruiken aarde, maar met hydroponics (een grondloze techniek waarbij de wortels tijdelijk of constant in water hangen) kun je de oogsten met ongeveer 20% verhogen. Bij deze systemen hebben wortels directe toegang tot vrije wateroplosbare voedingsstoffen. Hierdoor kunnen ze sneller groeien en produceren ze een superieure oogst tijdens hun vastgestelde levenscyclus. Zo kun je bijvoorbeeld verwachten dat Royal Critical Automatic binnen een oogst van tot 480g/m² produceert als je hydroponics gebruikt.
-
Verlichting: binnen vs buiten
Autoflowers krijgen buiten te maken met andere omstandigheden dan binnen. Dit beïnvloedt ook de oogst en betekent dat je in beide omgevingen andere resultaten moet verwachten.
- Binnen autoflowers kweken
Als je binnen wietplanten kweekt, zoals in een kweektent, ontvangen ze geen zonlicht. Daarom moet je hier een geschikte lamp kiezen. Er bestaan talloze opties, waaronder LED, HPS en CFL. Verwacht verschillende resultaten op basis van het type en het vermogen van de lamp die je kiest. Vaak baseren kwekers hun oogst op elke 1g wiet die ze behalen voor elke watt die hun lamp gebruikt. Dit wordt simpelweg uitgedrukt als 1g/watt. Maar zelfs lampen met hetzelfde wattage verschillen in de fotosynthetische kracht die ze planten leveren. Daarom kun je verwachten dat een efficiënte LED lamp een grotere oogst oplevert dan een HPS-lamp met hetzelfde wattage.
Als je met autoflowers werkt, raden we je aan om je verwachtingen bij te stellen naar 0,5g/watt. Op basis hiervan kun je grofweg 50g/plant behalen wanneer je een 100W LED lamp gebruikt en ongeveer 40g/plant wanneer je een 100W HPS-lamp gebruikt. Je hoeft echter geen genoegen te nemen met zulke zwakke verlichting. Je kunt ongeveer 100g/plant bereiken bij gebruik van een 200W CFL-groeilamp en tot 200g/plant onder een 400W LED lamp.
Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoelang de lampen moeten branden. Autoflowers kunnen 24 uur per dag licht verduren en nog steeds bloeien. Je lampen continu aanhouden, resulteert in bovengemiddelde oogsten (afhankelijk van de potmaat en lichtsterkte), maar kost meer. We raden aan om te gaan voor 18 uur licht en 6 uur duisternis om een goede oogst te bereiken en tegelijk wat geld te besparen.
- Buiten autoflowers kweken
Buiten hebben kwekers minder controle over de verlichting. Meer zuidelijke landen met warme en zonnige klimaten bieden een voordeel ten opzichte van de noordelijke regio's. Er zijn echter meer factoren waar je rekening mee moet houden. In het zuiden heb je misschien wel een gunstig klimaat, maar als je alleen een schaduwrijke plek tot je beschikking hebt, kan de oogst toch lager uitvallen.
Het beste kun je je planten op een plek op het zuiden zetten, waar ze tijdens het groeiseizoen minimaal 8 uur direct zonlicht per dag krijgen. Bij dit soort omstandigheden kunnen autoflowers een bevredigende oogst leveren van ongeveer 150–175g/plant. Onthoud wel dat zowel genen als klimaat invloed hebben op het oogstgewicht. Moet je genoegen nemen met een schaduwrijke plek die een stuk minder zonlicht heeft? Stel je verwachtingen dan bij en houd rekening met ongeveer 50–100g/plant.
-
Potmaat
Het oogstgewicht van autoflowers is uiteraard ook afhankelijk van de potmaat. Potten kunnen de plantengroei belemmeren, of er juist voor zorgen dat planten hun volledige potentieel benutten. We raden aan om bij het kweken van autoflowers een 11l pot te gebruiken voor de beste resultaten. Het is ook een goed idee om autoflowering wietzaadjes direct in de uiteindelijke pot te zaaien om te voorkomen dat je moet verpotten. De herstelfase na het verpotten kan namelijk ten koste gaan van de oogst omdat de levenscyclus van autoflowers zo kort is.
Bekijk hieronder een aantal verschillende potmaten en de gemiddelde oogst die je kunt verwachten:
- 2L: 100–150g/m² binnen of 35–40g/plant buiten
- 5L: 200–250g/m² binnen of 75–85g/plant buiten
- 11L en groter: 400–500g/m² binnen of 150–170g/plant buiten
-
Ruimte
De beschikbare ruimte is van grote invloed op je totale oogst aan het eind van een kweek. Hier speelt ook de potmaat een rol. Je kunt ongeveer 9 planten in 11l potten kwijt op 1 vierkante meter of 18 planten in 5l potten op hetzelfde oppervlak. Zoals je ziet, heb je absoluut niet veel ruimte nodig om een paar wietplanten te kweken.
Hoe vertaalt dit zich naar de totale oogst? Nou, er spelen hier diverse variabelen mee. Stel dat je 9 planten in 11l potten onder een 600W LED lamp kweekt. Afhankelijk van de gekozen wietzaadjes, kun je een forse oogst van 600g/m² verwachten. Met de tijd en ervaring, en door je kweektent te verzadigen met 1500ppm CO₂, kun je dit verhogen tot wel 1000g/m². Op die manier benut je elke centimeter van je ruimte optimaal.
Planten per m²
Totaal:
25 plant/s
Planten per m²
Totaal:
25 plant/s
Laten we eens een ander scenario nemen. Stel dat je kleinere 5l potten kiest in een ruimte van 2 vierkante meter. Je kunt hier maximaal 36 planten kwijt. Onder twee 400W LED lampen (één per vierkante meter) kun je je op een monsterlijke oogst van 1200g/m² verheugen.
Om een schatting van je oogst te maken, moet je rekening houden met deze factoren:
Potmaat | Lichtbron | Ruimte | Gebruik je CO₂? |
Potmaat | Lichtbron |
Ruimte | Gebruik je CO₂? |
-
Voeding
Voeding is essentieel voor de plantengroei. Je autoflowers hebben zowel macro- als micronutriënten nodig voor belangrijke processen, zoals fotosynthese en eiwitsynthese. Maar autoflowers zijn niet zo hongerig als hun fotoperiode tegenhangers. Je moet beginnen met een speciale potgrond voor autoflowers. De samenstelling ziet er ongeveer zo uit:
3 delen veenmos | 3 delen compost | 2 delen perliet (voorbevochtigd) | 1 deel vermiculiet (voorbevochtigd) |
3 delen veenmos | 3 delen compost |
2 delen perliet (voorbevochtigd) | 1 deel vermiculiet (voorbevochtigd) |
Wanneer de basis in orde is, moet je je planten gedurende de groei ook extra voedingsstoffen geven. Hoewel synthetische opties snel werken, lopen telers soms tegen problemen aan (waaronder toxiciteit) die de plantengroei en oogst mogelijk beïnvloeden. Daarom adviseren we om biologische voeding te gebruiken. Geef 75% van de aanbevolen dosering om tegemoet te komen aan de verminderde eetlust van autoflowering wietplanten.
Biologisch kweken houdt het bodemleven in stand, vermindert uitspoeling en verbetert de bodemstructuur. Deze factoren creëren zowel binnen als buiten een betere omgeving voor wietplanten. Dit kan ook het oogstgewicht bevorderen. Wanneer je de rest allemaal in orde hebt, kan biologisch kweken echt resulteren in een veel grotere oogst. Een no dig-methode, waarbij je mulch bovenop de grond legt (in plaats van er doorheen te mengen), houdt het bodemleven intact en kan de productiviteit van bepaalde gewassen met meer dan 30% verhogen[1].
Overweeg ook om gunstige microben te introduceren. Wiet gaat synergistische relaties aan met vriendelijke bacteriën en mycorrhizaschimmels. De planten krijgen daarmee gemakkelijk toegang tot voeding in ruil voor plantaardige suikers.
-
Training
Ga je wel of geen training toepassen? Dit is een vraag die elke kweker van autoflowers zichzelf moet stellen. Autoflowers groeien zo snel dat sommige telers zich afvragen of de stress van training niet ten koste gaat van de oogst. Dit is een logische vraag, gezien de hardhandige aanpak van high-stress training. Er zijn een aantal minder intense methoden die prima werken om de oogst van autoflowers te verhogen. Veel telers behalen goede resultaten met low-stress training (LST). Bij deze techniek bind je de hoofdstam voorzichtig vast aan de rand van de pot, zodat deze evenwijdig loopt. Op die manier schieten takken omhoog en ontstaat er een gelijkmatig bladerdak.
Wat zorgt voor lage autoflower oogsten?
Je weet nu waar je op moet letten om de best mogelijke oogst van je autoflowers te behalen. Maar welke dingen moet je vermijden? Verschillende factoren kunnen de groei vertragen, planten aantasten en slechte resultaten opleveren. Dit zijn de belangrijkste problemen waar telers van autoflowers tegenaan lopen:
Slechte kieming | Dit kun je voorkomen door hoogwaardige zaden van een betrouwbare leverancier te kopen. Planten hebben het als zaailing ook zwaar wanneer je ze overbemest, hardhandig behandelt of verpot of te veel water geeft. |
Lage luchtvochtigheid | Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen je planten uitdrogen en knapperige bladeren krijgen. Planten hebben bladeren nodig om te overleven. Het is dus belangrijk dat je de gewenste relatieve luchtvochtigheid in elk stadium probeert te handhaven, zoals eerder aangegeven (indien mogelijk). |
Problemen met verlichting | Als je binnen werkt, moet je zorgen dat je lamp genoeg vermogen heeft voor het aantal planten dat je wilt kweken. Weet ook dat je planten kunnen verbranden en verbleken als ze te dicht onder de lamp groeien. Houd je lamp minstens 20cm verwijderd van het bladerdak tijdens de groei. Dit hangt echter ook af van het type lamp en het vermogen ervan. Lees dus onze hierboven gelinkte gids over optimale verlichting. |
Niet genoeg lichturen | Houd je lampen minimaal 18 uur per dag aan. Alles minder dan dat resulteert in een ondermaatse oogst. |
Kleine potten | Tenzij je echt te maken hebt met ruimtegebrek, is onze suggestie om 11l potten te gebruiken om het maximale uit je planten te halen. Hoewel je veel kleine potten in een grote ruimte kunt proppen, levert dat ook meer werk op voor wat betreft het onderhoud en het geven van water en voeding. |
Hersteltijd en gebroken takken | High-stress training werkt uitstekend met fotoperiode soorten, maar je loopt het risico dat takken breken en planten gestrest raken. Vanwege de korte levenscyclus van autoflowers en het gebrek aan hersteltijd hebben deze technieken een negatieve invloed op de oogst. |
Ongedierte | Kleine beestjes kunnen een grote ravage aanrichten. Als je buiten de best mogelijke oogst van je autoflowers wenst, raden we aan om je planten te beschermen met combinatieplanten die natuurlijke roofdieren aantrekken. |
Onjuist water geven | Veel beginners hebben de neiging om hun planten te veel water te geven. Als vuistregel kun je aanhouden dat de bovenste 5cm aarde volledig droog moet zijn, voordat je autoflowers weer wat te drinken geeft. |
Slechte kieming |
Dit kun je voorkomen door hoogwaardige zaden van een betrouwbare leverancier te kopen. Planten hebben het als zaailing ook zwaar wanneer je ze overbemest, hardhandig behandelt of verpot of te veel water geeft. |
Lage luchtvochtigheid |
Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen je planten uitdrogen en knapperige bladeren krijgen. Planten hebben bladeren nodig om te overleven. Het is dus belangrijk dat je de gewenste relatieve luchtvochtigheid in elk stadium probeert te handhaven, zoals eerder aangegeven (indien mogelijk). |
Problemen met verlichting |
Als je binnen werkt, moet je zorgen dat je lamp genoeg vermogen heeft voor het aantal planten dat je wilt kweken. Weet ook dat je planten kunnen verbranden en verbleken als ze te dicht onder de lamp groeien. Houd je lamp minstens 20cm verwijderd van het bladerdak tijdens de groei. Dit hangt echter ook af van het type lamp en het vermogen ervan. Lees dus onze hierboven gelinkte gids over optimale verlichting. |
Niet genoeg lichturen |
Houd je lampen minimaal 18 uur per dag aan. Alles minder dan dat resulteert in een ondermaatse oogst. |
Kleine potten |
Tenzij je echt te maken hebt met ruimtegebrek, is onze suggestie om 11l potten te gebruiken om het maximale uit je planten te halen. Hoewel je veel kleine potten in een grote ruimte kunt proppen, levert dat ook meer werk op voor wat betreft het onderhoud en het geven van water en voeding. |
Hersteltijd en gebroken takken |
High-stress training werkt uitstekend met fotoperiode soorten, maar je loopt het risico dat takken breken en planten gestrest raken. Vanwege de korte levenscyclus van autoflowers en het gebrek aan hersteltijd hebben deze technieken een negatieve invloed op de oogst. |
Ongedierte |
Kleine beestjes kunnen een grote ravage aanrichten. Als je buiten de best mogelijke oogst van je autoflowers wenst, raden we aan om je planten te beschermen met combinatieplanten die natuurlijke roofdieren aantrekken. |
Onjuist water geven |
Veel beginners hebben de neiging om hun planten te veel water te geven. Als vuistregel kun je aanhouden dat de bovenste 5cm aarde volledig droog moet zijn, voordat je autoflowers weer wat te drinken geeft. |
Veel autoflower kweekplezier!
Je bent er nu klaar voor om zaden in de aarde te stoppen. Begin vandaag nog met jouw avontuur om autoflowering wiet te kweken. Onthoud dat er een hoop verschillende manieren zijn om de oogst van autoflowers te optimaliseren. Denk hierbij aan het kiezen van de juiste strain of het benutten van de juiste temperatuur, luchtvochtigheid, voeding, hoeveelheid water en trainingstechnieken. Hoewel deze factoren het belangrijkst zijn, moet je ook niet vergeten om factoren te vermijden die de oogsten kunnen verlagen. Houd dus een oogje op slechte verlichting, ongedierte en een onjuist waterschema.
External Resources:
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.