Cannabis wordt al lange tijd gebruikt bij de behandeling van maagproblemen zoals braken of misselijkheid[1]. De wetenschap heeft nu echter ontdekt dat in sommige zeldzame en unieke gevallen cannabis een compleet tegengesteld effect kan hebben. Deze aandoening wordt ook wel het Cannabinoïde Hyperemesis Syndroom genoemd.

In 2004 kwam het syndroom voor het eerst naar voren in een Australische studie[2], waarna de klinische diagnostische criteria van CHS verder werden geconcretiseerd in 2009. Hiervoor werden mensen die te kampen hadden met CHS ten onrechte gediagnosticeerd met het Cyclisch Braken Syndroom of CBS, wat leidde tot vele bezoeken aan de Spoedeisende Hulp, maar zonder een lange-termijn oplossing of behandeling.

DE SYMPTOMEN

Het syndroom lijkt bij zware cannabis gebruikers op te treden die cannabis gedurende een lange tijd excessief hebben gebruikt. De eerste symptomen kunnen echter zeer lang op zich laten wachten; een studie uitgevoerd[3] door de Philadelphia PA toont aan dat het gemiddeld 16 jaar duurt voordat de eerste symptomen de kop opsteken. Bij het vroegste geval traden de eerste symptomen drie jaar na bovenmatig dagelijks cannabis gebruik op.

De symptomen kunnen in drie fasen worden onderverdeeld: een prodromale fase, een hyperemesis fase, en uiteindelijk, herstel. In de prodromale fase beginnen de eerste symptomen op te treden, hoewel ze nog mild zijn. Deze fase kan een paar jaar duren. De eerste symptomen die optreden zijn vaak de angst voor braken, buikpijn en misselijkheid, vaak leidend tot een verhoogd cannabis gebruik door de gedachte dat cannabis de misselijkheid verlicht.

braken syndroom CVS overmatig cannabisgebruik

Hierna volgt de hyperemesis fase, waarin de symptomen hun piek bereiken. Deze periode is vaak korter, tussen de 24 en 48 uur, waarin de patiënt plotselinge intense braakneigingen krijgt en misselijk is. Het overgeven kan wel vijf keer per uur zijn met uitdroging, buikpijn en gewichtsverlies als gevolg.

De laatste fase is de herstelfase waarin de symptomen verdwijnen, en patiënten weer aankomen, aangezien hun eetlust weer terugkomt. De herstelfase kan maanden duren, maar omdat de meeste patiënten terugvallen in hun oude cannabis gewoonte, is het slechts een kwestie van tijd voordat de symptomen terugkeren en de patiënt instort.

BEHANDELING

De meeste patiënten zeggen dat het nemen van veel hete baden en douches op een dag de symptomen tijdelijk verlichten. Ook een behandeling met lorazepam of haloperidol blijkt te helpen bij misselijkheid en braken. Hierbij gaat het alleen om de symptomen. De enige en beste manier om het syndroom tegen te gaan, is door volledig te stoppen met cannabis consumptie.

 

External Resources:
  1. Is Marijuana an Effective Treatment for Reducing Nausea and Vomiting from Chemotherapy? - Medical Marijuana - ProCon.org http://medicalmarijuana.procon.org
  2. Cannabinoid hyperemesis: cyclical hyperemesis in association with chronic cannabis abuse https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Cannabinoid Hyperemesis Syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.