Inbegrepen GRATIS producten
Witte versus zwarte as: is de kleur van je wietas belangrijk?
Er gaan behoorlijk wat meningen rond in de wereld van wiet. Sommige blijken waar te zijn, terwijl andere pure broodjeaapverhalen zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kleur van de as als het gaat om de kwaliteit van wiet? Staat witte as voor goede wiet? Betekent zwarte as dat er iets mis is met je voorraad? Deze vragen gaan we hier beantwoorden!
Inhoud:
- De controverse tussen witte en zwarte as
- De wankele wetenschap achter askleur
- Veelgenoemde factoren die de kleur van wietas beïnvloeden
- Zegt de kleur van de as iets over de kwaliteit van wiet?
- Hoe beoordeel je de kleur van wietas?
- Alternatieve manieren om de kwaliteit van je wiet te beoordelen
- Factoren die de kwaliteit van wiet beïnvloeden
- Witte versus zwarte as: een slechte indicator voor de kwaliteit van wiet
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: er gaat een joint rond in een groep doorgewinterde rokers, en voor je het weet ontstaat er een typische wietdiscussie. En iedereen heeft een mening, of het nu om de effectiviteit van het vasthouden van je trekken gaat of de nauwkeurigheid van de termen 'indica' en 'sativa' bij het beschrijven van de effecten van een soort. Ook de kleur van de as en de relatie tot de kwaliteit van de toppen is zo'n veelbesproken onderwerp. Maar wat is feit en wat is fictie?
Sommige wietgebruikers zweren dat witte as pure, goede wiet betekent, terwijl zwarte as op toppen van slechte kwaliteit wijst. Anderen zijn van mening dat dit complete onzin is. Moet je nu wel of niet rekening houden met de kleur van de as als je wiet rookt? Laten we beide argumenten eens tegen het licht houden.
De controverse tussen witte en zwarte as
In werkelijkheid staan de meeste wietgebruikers niet stil bij de kleur van de as aan het einde van hun joints. Maar sommige kenners beschouwen het niet alleen als een indicatie van de kwaliteit van de toppen in het algemeen, maar gebruiken de kleur van de as als een manier om de kwaliteit van hun zelfgekweekte voorraad te bepalen. Zij menen dat witte as staat voor een succesvol proces van spoelen, drogen en curen, wat resulteert in hoogwaardige toppen en een superieure rookervaring.
Deze conclusie berust echter op anekdotische verslagen en verliest aan waarde wanneer we rekening houden met de subjectieve ervaring van andere kwekers en rokers. De meeste wietkwekers zijn helemaal niet bezig met de kleur van as en schrijven dit toe aan pseudowetenschap en bijgeloof.
De wankele wetenschap achter askleur
Het komt vast niet als een verrassing dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp is gedaan. Terwijl de cannabisindustrie blijft groeien en onderzoekers zich richten op breeding, agronomie en farmacologie, is de kleur van wietas voor de meesten geen prioriteit. Voorlopig blijft het voor onderzoekers dus een non-issue. Toch hebben enkele experts op het gebied van cannabiswetenschap hun mening in de strijd gegooid.
Veelgenoemde factoren die de kleur van wietas beïnvloeden
Verschillende factoren hebben invloed op de algehele kwaliteit van wiet. Denk aan de genen, gebruikte teelttechnieken, het kweekmedium en de verwerking van de wiet na de oogst. Maar hebben deze variabelen ook invloed op de kleur van de as? Laten we de meest belangrijke eens op een rijtje zetten:
-
Spoelen
De heersende mening is dat je kwaliteit van de toppen kunt verbeteren door wiet voor de oogst te spoelen. Dit doe je door een aantal dagen of weken voor de oogst geen voedingstoffen meer toe te dienen. Volgens deze gedachtegang dwing je een wietplant om haar opgeslagen voedingsstoffen op te gebruiken. De plant metaboliseert dan de stoffen die bij het roken ruw zouden smaken, waardoor de uiteindelijke rookervaring prettiger is. Maar zelfs spoelen is een controversieel onderwerp. Zo is er bijvoorbeeld cannabisbioloog Dr. Robert Flannery, die zijn vraagtekens zet bij de methode. Uit zijn masterscriptie[1], getiteld 'Irrigation Management Strategies for Medical Cannabis in Controlled Environments', blijkt dat spoelen weinig doet om een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen uit wiettoppen te verwijderen, wat in strijd is met de gangbare opvattingen.
Dat gezegd hebbende, zweren veel kwekers bij deze techniek. Ze houden vol dat spoelen de fytochemie van wiet tot op zekere hoogte verandert, wat resulteert in toppen die zogenaamd 'goede' (witte) as produceren. Toch zijn er voldoende kwekers die niet spoelen en bij het roken van hun eigen wiet ook witte as waarnemen. Er bestaat dus nog geen duidelijke overeenstemming.
-
Kweekmedium
Onderzoek moet nog uitwijzen of en hoe het groeimedium de askleur van de toppen beïnvloedt. Toch hebben sommige kwekers ontdekt dat bepaalde kweekmedia de kwaliteit van de toppen kunnen bevorderen. Steeds meer moderne kwekers laten hydrocultuur en synthetische voedingsstoffen links liggen. In plaats daarvan kiezen ze voor 'levende bodem-systemen'. Hierbij gebruiken ze biologische voeding en vertrouwen op het microbioom van het bodemvoedselweb om voedingsstoffen aan hun planten te leveren. Voorstanders van deze teeltfilosofie beweren vaak dat ze wiet van hogere kwaliteit produceren. Naar verluidt, is de uiteindelijke as ook wit.
-
Verbrandingstemperatuur
Afgezien van spoelen en andere kweekmethoden, is er één ding dat heel goed de kleur van as kan verklaren: de verbrandingstemperatuur. Josh Wurzer[2], mede-oprichter van SC Labs in Californië, geeft aan dat zwarte as het gevolg is van onvolledige verbranding. Zo kan een teveel aan vocht en een tekort aan zuurstof de verbrandingstemperatuur beïnvloeden. Hierdoor kan de wiet niet goed verbranden; het gevolg is zwarte as.
-
Vochtgehalte
Voortbordurend op het bovenstaande, kunnen ook de processen van drogen en curen een impact hebben op de kleur van de as. Het is de bedoeling dat je hiermee overtollig vocht verwijdert om de kans op schimmel te verminderen. Daarnaast kun je de wiet na het curen ook bij een hogere temperatuur verbranden, wat de kans op witte as vergroot.
-
Additieven en verontreinigingen
Sommige kwekers zien zwarte as als een teken van verontreiniging en witte as als een bewijs van zuiverheid. Volgens deze opvatting kan zwarte as erop wijzen dat de toppen vervuild zijn met zware metalen, pesticiden en andere chemicaliën. Dit zou kunnen, maar er is geen onderzoek om deze bewering te ondersteunen.
-
Hars
Ook hars kan een impact hebben. We noemden Josh Wurzer eerder al. Hij geeft aan dat grote hoeveelheden hars op de wiet ook bijdraagt aan zwarte as, omdat het een correcte verbranding belemmert. Op zichzelf wijst een grote hoeveelheid hars juist op een hoge kwaliteit van de toppen, omdat deze stroperige substantie rijk is aan cannabinoïden, waaronder THC. Ook bevat het veel aromatische terpenen die bijdragen aan de smaak en het aroma.
Zegt de kleur van de as iets over de kwaliteit van wiet?
Betekent witte as per definitie goede wiet? Niet per se. Er zijn veel betere manieren om de kwaliteit van wiet te beoordelen. De askleur zegt niks over de belangrijkste eigenschappen en de algemene sterkte van de wiet. Soms duidt het simpelweg op een onjuiste verbranding. Het kan ook te maken hebben met de doeltreffendheid van de droog- en uithardingsprocessen na de oogst.
Hoe beoordeel je de kleur van wietas?
Wil je, ondanks alle tegenstrijdigheden, alsnog graag de kleur van je wietas beoordelen? Dan kun je dit prima met het blote oog inschatten. Tik gewoon de as van het uiteinde van je joint, of schep wat uit je bong en leg het in een asbak. Haal de as een beetje uit elkaar met behulp van een dabbing tool. Op deze manier kun je de binnen- en buitenkant van de as goed bekijken en de kleur beoordelen.
Wil je het wat serieuzer aanpakken? Gebruik dan een vergrootglas waarmee je de as van dichtbij kunt bekijken om alle details letterlijk onder de loep te nemen.
Alternatieve manieren om de kwaliteit van je wiet te beoordelen
Zoals vermeld, bestaan er betere manieren om de kwaliteit van je wiet te beoordelen dan de kleur van je as. Ontdek hieronder de beste methoden om te achterhalen of je goede of slechte toppen rookt.
-
Visuele inspectie
Pak simpelweg een top en inspecteer hem van dichtbij. Wiet moet een goede laag trichomen hebben en plakkerig, maar niet vochtig, aanvoelen. De top moet ook netjes geknipt zijn en geen grote suikerblaadjes bevatten. Toppen met tekenen van schimmel moet je weggooien.
-
Geur en smaak
Wanneer je toppen voor en tijdens het roken lekker ruiken en smaken, is de kwaliteit ervan waarschijnlijk prima, ongeacht de askleur. Het aroma en de smaak kan per soort wiet verschillen en varieert van hout, dennen en peper tot fruit, snoep en skunk. Slecht gekweekte, gedroogde en uitgeharde wiet ruikt vaak naar gras, hooi of meeldauw.
-
Vochtgehalte
Overtollig vocht produceert niet alleen zwarte as, maar doet ook afbreuk aan de smaak van de toppen. Dit zorgt voor een onprettige rookervaring. Bovendien kan vocht in je voorraadpotten tot schimmelvorming leiden. Goed verwerkte wiettoppen moeten plakkerig, maar wel enigszins droog aanvoelen. Te vochtige toppen zijn een teken van een onjuiste aanpak na de oogst en/of tijdens het bewaren.
Factoren die de kwaliteit van wiet beïnvloeden
Als je je eigen wiet kweekt, heb je vrij veel controle over de uiteindelijke kwaliteit van je oogst. Om de best mogelijke resultaten te behalen, kun je rekening houden met onderstaande factoren:
-
Genen
De keuze van een soort speelt wellicht de grootste rol in de uiteindelijke kwaliteit van de wiet. Naast het selecteren van een soort die bij je voorkeuren past, moet je ook proberen om de beste genen op de kop te tikken. Doe je huiswerk en check welke genen consistente resultaten opleveren. Tenzij je zelf aan breeding doet, is het verstandig je te beperken tot feminized zaden die uitgroeien tot vrouwelijke planten. Zo krijg je veel waar voor je geld.
-
Abiotische en biotische stress
Kleine hoeveelheden abiotische stress (stress uit niet-levende bronnen) kunnen planten helpen floreren, wat de productie van cannabinoïden en terpenen bevordert. Te veel stress in de vorm van droogte, overtollig water of intensieve training en ontbladering kan echter leiden tot groeiachterstand, matige oogsten en toppen van slechte kwaliteit. Daarnaast kan biotische stress (afkomstig van levende bronnen zoals ongedierte en ziektes) je toppen besmetten, waardoor je ze niet kunt roken.
-
Microbiologie en terroir
Probeer om in levende grond te kweken. Hiermee kun je elk jaar de vruchtbaarheid van je bodem verbeteren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een gezonde populatie nuttige microben een sleutelrol speelt in de kwaliteit van wiettoppen als het om de sterkte en smaak gaat. Het concept van terroir draait helemaal om de omgevingsfactoren die de smaak en kenmerken van het gewas beïnvloeden. Dit betekent onder meer dat je lokale klimaat een uniek fytochemisch profiel in je toppen zal produceren, mits je ze goed kweekt.
-
Spoelen
Hoewel onderzoek suggereert dat het spoelen van wietplanten niet veel bijdraagt aan het verwijderen van voedingsstoffen, zweren sommige kwekers dat het de smaak en zachtheid van de wiet wel degelijk verbetert. Spoelen heeft mogelijk een impact op bepaalde agressieve fytochemicaliën (bijvoorbeeld chlorofyl), wat voor een aangenamere rookervaring zorgt.
-
Brix
Wietkwekers die het goed aanpakken, hebben vaak een refractometer in huis. Deze meet de Brix-waardes, en maakt een kwantitatieve beoordeling van de topkwaliteit mogelijk. Streef naar een Brix-waarde van tussen de 12 en 15% om gezonde planten te kweken die wiet van hoge kwaliteit leveren.
-
Drogen en curen
Drogen en curen behoren tot de belangrijkste factoren als het gaat om de kwaliteit van wiet. Wanneer je deze processen op de juiste manier uitvoert, verbeter je de houdbaarheid van je wiet, terwijl je ook een zachte, smakelijke rookervaring krijgt.
Witte versus zwarte as: een slechte indicator voor de kwaliteit van wiet
Voor de rookervaring is de kleur van de as waarschijnlijk veel minder belangrijk dan sommige stoners denken. Je kunt het een beetje vergelijken met de onterechte nadruk die vaak op de termen 'indica' en 'sativa' wordt gelegd. Hoewel zwarte as kan wijzen op een onjuiste verbranding als gevolg van overtollig vocht, heeft het soms ook met een hoog harsgehalte te maken. Witte as ontstaat mogelijk door hogere verbrandingstemperaturen, maar zegt niets over de kwaliteit van je wiet. In plaats van op de kleur van de as te vertrouwen, kun je je beter op andere variabelen richten om de kwaliteit van je rookwaar te beoordelen. Denk daarbij aan de smaak, het aroma, het vochtgehalte en hoe je wiet eruit ziet en aanvoelt.
External Resources:
- Irrigation Management Strategies for Medical Cannabis in Controlled Environments https://atrium.lib.uoguelph.ca
- JOSH WURZER | The National Cannabis Industry Association https://thecannabisindustry.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.