By Luke Sumpter Reviewed by: Mitchell Gorgichuk


Wiet kweken met een hydroponics systeem biedt talloze voordelen. Zo maakt de techniek een snelle groei, grote oogst, efficiënter watergebruik en complete controle over de plantenvoeding mogelijk. Hoewel veel hydroponics kwekers ervoor kiezen om binnen te kweken, ben je niet beperkt tot deze omgeving. Net als in aarde kunnen planten in de buitenlucht ook in een hydroponics systeem gedijen.

Er is echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om buiten met hydroponics de beste resultaten te behalen.

Het verschil tussen wiet van hydroponics vs. gekweekt in aarde

Voordat we het hoofdonderwerp gaan behandelen, leggen we je eerst de verschillen tussen wiet gekweekt met hydroponics en in aarde uit.

Of je nu biologische of synthetische voeding gebruikt, bij kweek in aarde zijn planten voor hun voeding afhankelijk van het kweekmedium. Het komt erop neer dat je voedingsstoffen aan de aarde geeft in plaats van direct aan je wietplanten.

Dat is niet het geval bij hydroponics. Hier geef je de planten in water oplosbare voedingsstoffen die direct contact maken met de wortels. In plaats van dat de wortels zich verspreiden in aarde, groeien ze bij hydroponics in water of lucht. Als ze permanent worden ondergedompeld in water, ontvangen ze zuurstof van een zogeheten luchtsteen. In het geval van systemen waarbij de wortels vrij in de lucht hangen, krijgen ze periodiek voeding. Een voorbeeld hiervan is het eb en vloed-systeem.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof je bij hydroponics een onnodige hoeveelheid water gebruikt. Maar als je er wat dieper in duikt, ontdek je dat hydroponics technieken juist tot wel tien keer minder water verbruiken dan kweek in aarde. Bij hydrosystemen als DWC en Kratky zit het meeste water voor de kweek in één reservoir, terwijl systemen als een recirculerende DWC de voedingsoplossing continu rondpompen in een buizensysteem. Bij kweek in aarde gebruik je uiteindelijk veel meer water vanwege het draineren en verdampen.

Hydroponics heeft een lange geschiedenis die wel duizenden jaren teruggaat. Vandaag de dag wordt de techniek gebruikt om meer dan alleen wiet te kweken. Denk bijvoorbeeld aan voedselgewassen, zoals komkommers, bladgroenten, aardbeien, kruiden en pepers. De mogelijkheid om hydroponics systemen te stapelen, maakt het mogelijk om op hetzelfde oppervlak meer eten te verbouwen en tegelijk een enorme hoeveelheid water te besparen.

Het verschil tussen wiet van hydroponics vs. gekweekt in aarde

Hydroponics systemen binnen vs. buiten

Net als bij kweek in aarde zijn er in dit geval meerdere variabelen waarmee een binnen- en buitenkweek zich van elkaar onderscheiden. Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten, vergelijken we hieronder het proces van binnen vs. buiten hydrokweken.

  • Kosten

Om buiten hydroponics te kweken, is een lagere startinvestering vereist, zeker als je een simpele setup kiest. Hydroponics kwekers die binnen telen, investeren vaak in een kweektent en hebben geen andere keuze dan hoogwaardige kweeklampen te gebruiken. Dat kan tot een hoge energierekening leiden. Aanvullend gereedschap en materiaal, zoals luchtontvochtigers en ventilatoren, maken het alleen maar duurder.

Buiten heb je daarentegen voor hydroponics weinig materiaal nodig en zijn al deze apparaten overbodig. De Kratky methode vereist bovendien geen pompen waar elektriciteit bij komt kijken.

  • Ruimte

Afhankelijk van de omgeving, heb je buiten vaak ook meer ruimte. Dit stelt je niet alleen in staat om meer planten te kweken als je dat wilt, maar het maakt de kweek ook makkelijker. Bovendien voorkom je zo problemen die vaak gepaard gaan met een overvolle kweekruimte, zoals schimmel.

Als je meer ruimte tot je beschikking hebt, betekent dat ook dat je meer opties hebt wat soorten betreft. Je kunt gaan voor kleine, compacte wietsoorten, maar ook voor enorme, boomachtige sativa strains. Veel binnenkwekers hebben niet genoeg ruimte om laatstgenoemde soorten kwijt te kunnen. Dit beperkt ze in de strains die ze kunnen kiezen.

  • Controle

Hoewel buiten de kosten beperkt blijven en er meer ruimte is, heb je er wel veel minder controle. Binnen heb je vrijwel complete controle over de omstandigheden, van de luchtcirculatie en verlichting tot de temperatuur en luchtvochtigheid. Wanneer je buiten kweekt, worden de planten aan de elementen blootgesteld. Daarom moet je voorbereidingen treffen voor het geval er hittegolven, stortbuien of stormwinden optreden.

Voor- en nadelen van buiten hydroponics kweken

Het is nu duidelijk wat de belangrijkste verschillen zijn tussen binnen en buiten met hydroponics kweken. Dan gaan we nu wat dieper op het gebruik van hydro buitenshuis in. We benoemen eerst de voordelen, en daarna enkele nadelen.

Voordelen van buiten met hydroponics kweken

Is het nu de moeite waard om buiten wiet met hydroponics te kweken? Ontdek hieronder waarom dit misschien wel iets voor je is.

Voordelen
Goedkoper
Je kunt van het zonlicht profiteren
Efficiënter watergebruik
Meer werkruimte
Geweldig voor aquaponics

- Goedkoper

Een van de aantrekkelijkste voordelen van je wiet buiten met hydroponics kweken, zijn de lage kosten. Sowieso bespaar je door je eigen cannabis te telen op de lange termijn geld, maar door ook nog buiten te kweken, kun je nog meer besparen. Heb je een klein budget en wil je de kosten van een kweektent, kweeklampen en apparaten voor klimaatbeheersing vermijden? Overweeg dan om buiten met hydroponics te kweken!

- Je kunt van het zonlicht profiteren

Buiten kweken betekent dat je de beschikking hebt over de ultieme groeilamp: de zon. Deze gigantische bol van gas aan de hemel biedt alle golflengten die planten nodig hebben om te gedijen, en dat helemaal gratis. Onderzoek lijkt ook te suggereren dat blootstelling aan UVB-straling een vorm van abiotische stress oplevert die de concentratie monoterpenen verhoogt[2]. Hiervoor bestaat echter nog geen overtuigend bewijs als het om wiet gaat.

- Efficiënter watergebruik

Met hydroponics verbruik je sowieso al minder water dan als je met aarde kweekt, maar je kunt nog meer besparen door buiten te kweken. Met een afvoer en regenton kun je bijvoorbeeld regenwater opvangen en naar je reservoir leiden. Als je genoeg ruimte hebt, kun je hiervoor ook een kleine vijver graven. Je kunt dit water natuurlijk ook binnen gebruiken. Maar het voordeel van buiten kweken is dat je meteen over gratis water beschikt.

- Meer werkruimte

Een balkon of kleine tuin biedt misschien niet meer ruimte dan een standaard kweektent, maar de meeste tuinen in buitenwijken en op het platteland zijn wel een stuk groter. Meer ruimte betekent dat je een grotere plant kunt kweken, maar ook dat je een hogere en productievere wietsoort kunt kiezen. Bovendien heb je meer ruimte om je vrijelijk te bewegen en je planten goed te inspecteren. Dit maakt het controleren op ongedierte en signalen van voedingstekorten een stuk makkelijker.

- Geweldig voor aquaponics

Aquaponics systemen zijn een vorm van hydroponics met externe reservoirs waar vissen in zwemmen. Kwekers voeden deze vissen en die scheiden vervolgens stikstofrijke uitwerpselen uit waarmee de wietplanten kunnen worden gevoed. Hoewel dit binnen ook mogelijk is, willen de meeste telers geen reservoirs met levende vissen en het risico op lekkage in huis halen. Buiten is dus beter.

Nadelen van buiten met hydroponics telen

Buiten met hydroponics wiet kweken klinkt toch geweldig? Het heeft inderdaad zijn voordelen, maar je moet ook zeker de volgende nadelen in overweging nemen, voordat je een beslissing neemt.

Nadelen
Gevaar van warmte
Slecht weer
Ongedierte
Gebrek aan discretie
Seizoensgebonden beperkingen

- Gevaar van warmte

Door overtollige hitte kunnen reservoirs en de voedingsoplossing die erin zit, opwarmen. Met name tijdens een intense hittegolf stijgt de vraag naar water en kunnen de snelheid en kwaliteit van de groei afnemen.

- Slecht weer

Andere weersomstandigheden, zoals stortbuien, kou en harde wind, kunnen ook nadelig zijn als je buiten met hydroponics kweekt. Te veel regen kan reservoirs doen overlopen en de voeding erin verdunnen. En door sterke windstoten kunnen takken beschadigd raken.

- Ongedierte

Verschillende cannabisplagen kunnen de kop opsteken en tot lichte schade of zelfs complete vernietiging van je buitenplanten leiden. Je moet dus maatregelen treffen om je planten te beschermen tegen slakken, bladmineerders, bladluis en andere beestjes die maar al te graag aan je wiet knagen!

- Gebrek aan discretie

Door buiten met hydroponics te kweken, kun je ook ongewenste aandacht trekken. Zelfs als je planten niet in het zicht staan, verspreiden ze tijdens de bloei alsnog een sterk aroma dat je kan verraden.

- Seizoensgebonden beperkingen

Tenzij je in de tropen woont, kun je niet het hele jaar door buiten wiet met hydroponics kweken. Het gebiedsafhankelijke teeltseizoen bepaalt het moment waarop je kunt beginnen en wanneer je kunt oogsten. Zoek dus uit op welke data de eerste en laatste vorstdagen van het jaar vallen en wat de ideale tijd is om te zaaien.

Het verschil tussen wiet van hydroponics vs. gekweekt in aarde

De beste hydroponic systemen voor buiten

Je hebt nu de voor- en nadelen van een hydroponics kweek buitenshuis afgewogen. Als je van plan bent de stap te zetten, is het belangrijk dat je eerst wat meer van de mogelijke configuraties afweet. We richten ons hieronder op systemen die wat minder en makkelijkere onderdelen bevatten.

  • Diepwatercultuur (DWC)

Deze simpele hydroponics techniek maakt gebruik van één reservoir. Je wietplanten hangen hierbij in een pot, waarbij de wortels naar beneden in een voedingsoplossing groeien. Je hebt een elektrische luchtpomp nodig om een luchtsteen in het reservoir aan te drijven. Zo worden de wortels van zuurstof voorzien. Je kunt een speciale DWC set kopen of er eentje zelf met een aantal emmers, een boor en een gaaspot maken.

  • Kratky-methode

Deze techniek is bijna identiek aan DWC, maar met een klein verschil. Bij de Kratky-methode gebruik je namelijk geen luchtsteen of pomp, waardoor je geen elektriciteit nodig hebt. Met deze onderhoudsvriendelijke techniek wordt het dus nog goedkoper. Naarmate de wortels de voedingsoplossing opnemen, zakt het niveau hiervan en neemt de hoeveelheid lucht in het reservoir toe. Afhankelijk van het formaat bak moet je later tijdens de groei soms dan ook meer voedingsoplossing toevoegen.

  • Aquaponics

Aquaponics systemen variëren nogal qua complexiteit. Het scheelt een hoop als je al wat ervaring hebt met simpelere technieken voordat je je hier aan waagt. Een simpel systeem bestaat uit een plantenbak met daarin de planten, een extern reservoir met de vissen, een pomp en een aantal buizen voor het transport van de ammoniakrijke uitwerpselen van de vissen. Over het algemeen is aquaponics een uitstekend gesloten systeem. Je kunt zelfs eetbare vissen kweken als zelfvoorzienende bron van eiwitten!

  • Eb en vloed

Zoals de naam al suggereert, worden de wortels van wietplanten bij deze systemen periodiek in een voedingsoplossing ondergedompeld. Een plantenbak met daarin de wiet bevindt zich hierbij boven een reservoir, waarbij de wortels in een lege bak hangen. Met een elektrische timer en pomp wordt de plantenbak regelmatig onder water gezet, waarna het water weer terug in het reservoir loopt.

Tips om buiten een succesvol hydroponic systeem te maken

Met de bovenstaande voor- en nadelen en systemen in het achterhoofd vind je hieronder een aantal handige tips om goed te beginnen.

  • Kies je locatie zorgvuldig uit

Kies een locatie uit die minstens acht uur direct zonlicht per dag krijgt. Er moet ook een goede luchtcirculatie zijn, zonder dat je planten aan te veel wind tijdens stormachtig weer blootgesteld worden. Natuurlijk is privacy tevens iets waar je rekening mee moet houden. Ideaal is een stuk van je tuin dat niet zichtbaar voor nieuwsgierige buren is.

  • Denk over het materiaal na

Welke techniek spreekt je het meest aan? Als je voor DWC of Kratky kiest, heb je alleen wat simpele dingen nodig die je vaak zo kunt kopen. Maar als je luchtpompen gebruikt, moet je elektriciteit in de buurt van je kweeklocatie hebben. Als je aquaponics of eb en vloed overweegt, moet je een growshop vinden om specifieke benodigdheden, zoals plantenbakken, te kopen. En je moet in het eerste geval ook nog aan vissen zien te komen!

Tips om buiten een succesvol hydroponic systeem te maken
  • Zorg voor beschutting

Wanneer je planten in de volle zon staan, kan dat op het juiste moment van het jaar de groei versnellen. Maar sterke wind en verzengende hitte kunnen juist nadelig uitpakken. Als je in zuidelijk Nederland woont, kan het de moeite zijn om alvast te investeren in schaduwdoek en houten palen om je planten beschutting tegen intense warmte te bieden. Woon je op een plek waar veel wind komt? Overweeg dan windschermen of kweek op een locatie met beschutting aan meerdere kanten.

  • Houd het water koel

Warm water uit het reservoir kan de groei belemmeren en je planten stress bezorgen. Neem dus maatregelen om het water koel en uit direct zonlicht te houden (als je een extern reservoir gebruikt). Als je een complete setup gebruikt, kun je ervoor kiezen om je bakken/emmers gedeeltelijk in te graven om ze te isoleren.

  • Zorg voor voldoende luchtcirculatie

Een locatie met een licht briesje zorgt tijdens het begin van de groei voor sterke planten en later in de bloei dat schimmels geen kans krijgen. Hoewel te veel wind de takken van je planten kan breken en tot 'verbranding' kan leiden, heb je wel een goede luchtcirculatie nodig en kun je bovenstaande maatregelen gebruiken om windschade te beperken. Het is een stuk lastiger om te zorgen voor een constant briesje dan om wind te beperken!

  • Houd ongedierte op afstand

Ongedierte is een van de grootste bedreigingen voor wietplanten die buiten groeien. Toch is het niet nodig om chemische pesticiden in je tuin te gebruiken. Er zijn ook genoeg andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld roofinsecten inzetten. Zet lieveheersbeestjes in je tuin uit als je last van bladluis hebt, en nematoden als rouwvliegjes een probleem vormen. Combinatieplanten zijn ook een fantastische manier om nuttige insecten aan te trekken. Bovendien zien ze er vaak nog mooi uit ook en zijn ze bevorderlijk voor de omliggende aarde.

Je bent nu klaar om buiten hydro wiet te kweken!

Nu ben je klaar om een besluit te nemen. Waarom probeer je het niet gewoon eens als je denkt dat buiten hydro wiet kweken iets voor je is? Er zitten zeker wat nadelen aan, maar toch zijn de voordelen veel groter als je met een relatief lang teeltseizoen, redelijk weer en relatief soepele wetgeving te maken hebt. Je weet nu niet alleen met welke methodes je kunt experimenteren, maar bent ook in staat om je planten in de natuur te laten gedijen. Bereid jezelf voor op misschien wel de sterkste, lekkerste en duurzaamste wiet die je ooit zult roken.

Veel plezier met kweken!

External Resources:
  1. Hydroponics: A Better Way to Grow Food https://www.nps.gov
  2. Cannabinoids and Terpenes: How Production of Photo-Protectants Can Be Manipulated to Enhance Cannabis sativa L. Phytochemistry https://www.frontiersin.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.