By Marguerite Arnold


'High worden' is een overkoepelend concept waar heel veel onder valt. Als je THC-rijke wiet rookt of eet, zal zowel je lichaam als geest ontspannen. Dat staat vast. Maar er is niet veel bekend over de impact van wiet op je creativiteit. Dit onderwerp is nog niet officieel bestudeerd, deels omdat het behoorlijk abstract is.

Toch hebben high worden en creativiteit een sterke relatie. Veel mensen kiezen er immers voor om THC te gebruiken voordat ze aan het creëren of innoveren slaan. Denk maar aan het schrijven van gedichten, muziek maken, schilderen, hardlopen of, in het geval van dit artikel, schrijven en/of journaling.

Over wiet en creativiteit weten we nog lang niet alles, maar als je 'high' bent, lijkt je geest andere verbindingen te maken dan wanneer je nuchter bent.

Hieronder onderzoeken we wat het betekent om high te zijn, en hoe dit fenomeen je creativiteit en hersenverbindingen stimuleert, wat bij journaling gewenst is. Daarnaast geven we advies over hoe je het meeste uit het schrijven onder invloed van wiet haalt!

Wat betekent het als je door wiet high bent?

Het biochemische proces van high zijn, heeft over het algemeen met de cannabinoïde THC en de relatie hiervan met de CB1-receptoren in het lichaam te maken. Als CB1-agonist heeft THC meer affiniteit met deze receptoren dan intern geproduceerde verbindingen. Als gevolg hiervan, veroorzaakt de cannabinoïde een psychotrope ervaring. Deze wordt over het algemeen gekenmerkt door periodes van genot en ontspanning. Dit kun je een beetje vergelijken met wat je bij een 'runner's high' ervaart.

Maar de effecten en sensaties die je ervaart na het roken, of hoe je wiet ook gebruikt, zijn niet uitsluitend het gevolg van THC. De aanwezigheid van andere cannabinoïden en terpenen speelt ook een rol bij de high die je voelt. Bovendien draagt jouw unieke fysiologie hier nog aan bij. De beleving varieert van euforisch, vredig en sociaal tot overpeinzend, slaperig en hongerig.

Kortom, het beschrijven van een high is eigenlijk niet te doen. Toch zijn veel creatieve geesten het er wel over eens dat het gebruik van wiet tot een bepaalde manier van denken leidt die ideaal is voor het genereren van nieuwe ideeën en unieke gedachtepatronen.

Wat betekent het als je door wiet high bent?

De pluspunten van journaling

Laten we bovenstaande eens toepassen op journaling, of het bijhouden van een dagboek. Het doel van journaling is dat je regelmatig gedachten, gebeurtenissen en ideeën opschrijft. Veel mensen gebruiken het ook als motivatie om hun doelen te behalen. Het is nu eenmaal gemakkelijker om je gedachteprocessen en persoonlijke groei te volgen als je opschrijft wat je hebt bereikt of wilt bereiken, evenals je plan van aanpak.

Het is ook een manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Daarnaast verbeter je er je schrijf- en communicatievaardigheden mee, en verlicht het stress en onrust.

Journaling wordt vaak aangeraden aan mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Het is ook zinvol bij gewichtsproblemen, als je met een verslaving kampt of inspiratie zoekt.

Tot slot is journaling een manier om je leven vast te leggen op een manier die ook nog eens je geheugen verbetert. Als je de gebeurtenissen van de dag opschrijft, moet je er immers over nadenken, ze analyseren en op volgorde zetten.

De mogelijkheden van journaling als je high bent

Er kleven intrigerende mogelijkheden aan journaling als je high bent. Onder invloed van THC zijn gedachten vaak intenser, geconcentreerder en divergenter (ongestructureerd en zonder beperkingen).

En het is vrij gemakkelijk: rook een joint, zoek een plekje en ga schrijven. Mensen die regelmatig wiet gebruiken om te schrijven, voeren hierbij echter ook vaak een eigen ritueel uit.

Creativiteit is een eigenschap die, voor zover we weten, uniek voor mensen is. Je hersenen kunnen je in staat stellen om abstracte ideeën om te zetten in realiteit, zelfs als je het 'alleen maar' opschrijft. Wiet lijkt dit creatieve proces te ondersteunen door je brein te bevrijden van alledaagse zorgen en nieuwe, vaak uiteenlopende gedachten op te wekken. Dit stopt bovendien niet als de high vervaagt. Veel mensen, niet alleen 'schrijvers' of ander creatievelingen, gebruiken wiet dan ook om een andere weg in te slaan, dingen vanuit een ander perspectief te zien of om problemen op te lossen. De Chinezen wisten dit in 2700 v.C. al en gebruikten de plant bij verstrooidheid.

Eén ding is duidelijk: wiet helpt je geest bij het omschakelen van logische, procesgerichte gedachten naar ideeën waarin de zaken wat abstracter zijn.

De pluspunten van journaling

Hoe kun je journallen als je high bent?

Om je high te benutten tijdens een schrijfsessie, kun je het beste een proces of schema opstellen om de juiste stemming en gemoedstoestand op te wekken.

Kies een moment op de dag waarop je tien minuten tot een half uur voor jezelf hebt. Als je graag in een speciaal boek schrijft, koop dit dan. Heb je een favoriete pen? Zorg dan dat deze bij je boek bewaard blijft.

Als je liever je computer gebruikt, maak dan een speciaal mapje voor je schrijfsels aan. Deel je teksten in op dag, maand en jaar.

Veel mensen luisteren daarnaast graag naar muziek. We kunnen niet echt zeggen welk genre jou het beste helpt, maar je kunt in ieder geval wel afgeleid raken als je naar muziek met veel tekst luistert. Klassieke muziek, trance of andere muziek die de hersengolven stimuleert, is vaak een betere keuze, maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Er zijn echter ook alternatieven om naar te luisteren. Denk aan natuurlijke geluiden, zoals stromend water, wind en fluitende vogels, of meditatiemuziek. Dankzij YouTube, Spotify en andere streaming media kun je vrij gemakkelijk je favoriet vinden.

Experimenteren met verschillende soorten wiet hoort ook bij het proces. Als je schrijft tijdens je high, is echter een opwekkend, cerebraal effect aan te raden. Je moet hierbij denken aan soorten met zowel THC als verkwikkende terpenen. Een goed voorbeeld hiervan is Mimosa, een soort die vaak wordt gebruikt om inspiratie op te wekken.

  • De verschillende vormen van journaling tijdens een high

Journaling kan op meerdere manieren. De gemakkelijkste manier om te starten, is het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen in een dagboek. Onder invloed van wiet kan je gedachtegang daarbij minder lineair worden. Je kunt ook een lijstje maken of simpelweg je positieve gedachten opschrijven. Sommige mensen maken bijvoorbeeld to-do lijstjes, of schrijven inspirerende of grappige citaten op. Weer anderen grijpen de kans aan om abstracte gedichten en proza te schrijven.

Het gaat erom dat je je geest activeert en je gedachten op papier zet. Als je geen zin hebt om te schrijven, kun je ook inspiratie halen uit wat je eerder geschreven hebt.

  • High journaling om doelen te behalen

Je kunt journaling ook gebruiken om bepaalde doelen te behalen. Deze doelen kunnen onder invloed van wiet echter ook veranderen.

Als je iets wilt doorbreken, kunnen journaling en wiet je helpen na te denken over wat nu precies het knelpunt is. Soms biedt het herkennen en vastleggen van het probleem op zichzelf al behoorlijk wat inzicht, waardoor je het vervolgens kunt oplossen. Ook als je gewoon begint met het herhaaldelijk opschrijven van je eigen naam, zullen je hersenen, geholpen door de wiet, een weg proberen te vinden.

Wat je echt moet onthouden, is dat er geen grenzen of regels zijn. Zelfs spellingsregels kun je achterwege laten als je dat wilt.

Hoe kun je journallen als je high bent?

High journaling: tips

Voor journaling als je high bent, bestaat geen goede of foute manier. Het helpt echter wel als je op een veilige, rustige plek bent. Je kunt ook de juiste sfeer creëren door, naast de geur van de gerookte wiet, een geurkaars of wat wierook te branden. Of trek gezellig je kat op schoot of kruip onder je favoriete deken. Je kunt talloze opties benutten om het creatieve proces aan te drijven!

Bekijk zelf wat goed voor je voelt en wat werkt. Als je er enkele weken of maanden later op terugkijkt, sta je misschien wel versteld van wat je hebt bereikt.

  • Mogelijke startideeën

Als je vastzit, houd het dan actueel. Probeer bijvoorbeeld simpelweg op te schrijven wat je voelt nu je wiet hebt gebruikt. Voel je je gelukkig, of bevrijd van spanning? Vind je het prettig hoe de zon (of maan) door je raam schijnt? Voel je je lekker, of razen de gedachten door je hoofd?

Je kunt ook opschrijven wat je dwars zit of wat je graag in het leven wilt bereiken.

Ook kun je brieven schrijven aan mensen die je lief vindt, waar je boos op bent of die je niet kunt begrijpen. Zelfs als je de brieven nooit verstuurt, helpt het je om gedachten te verwerken die je in eerste instantie hebben gemotiveerd om te schrijven.

Het kan ook gebeuren dat je ontdekt dat schrijven niet je ding is, maar dat je liever wat tekent. Doe dat dan gewoon. Of combineer het. Wat je creëert, is tenslotte voor jezelf en niemand anders.

Het punt is dat het helemaal niet uitmaakt waar of hoe je start. Het is het proces dat ertoe doet!

Voor wat betreft het wietgebruik is het leuk om te experimenteren. Maar als je net een strain hebt gebruikt die een couch lock heeft opgewekt en geen creativiteit, leg het dagboek dan gewoon weg en kies de volgende keer iets anders.

Wiet en journaling: een hemelse match?

Ook als je al een idee of doel in gedachten hebt voor dit proces, is de kans groot dat dit mettertijd verandert. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je gevoelens over een persoon of situatie veranderen. Daarnaast kan het gebeuren dat je door dit proces plotseling het totaalplaatje ziet bij het nemen van een belangrijke beslissing. Soms kun je door high te journallen ook meer inzicht in je emoties krijgen. Wat het ook is, het is goede een manier om je groei en ontwikkeling te volgen.

Uiteindelijk zal journaling met behulp van wiet je helpen om het onbekende te omarmen. Het zal je misschien zelfs stimuleren om actie te ondernemen (wat het dan ook mag zijn). Je manier van denken wordt naar een hoger niveau getild, je kunt je verhaal kwijt en je zult een verrassend gevoel van voldoening ervaren. Zelfs als jij uiteindelijk de enige persoon bent die de gedachtespinsels zal lezen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.