By Luke Sholl


De verzorging van cannabisplanten moet wel leuk blijven. Toch doen slimme cannabiskwekers er verstandig aan tijd te besparen op saaie en eentonige taken. Sommige kwekers kampen altijd met tijdgebrek, terwijl anderen gewoon de werkdruk willen verlichten. Met wat simpele aanpassingen kun je een groot verschil maken in je dagelijkse en wekelijkse onderhoudsroutine. Of misschien is een radicale verandering in je kweektechniek wel de beste tijdbesparende oplossing. Als je je taken en bronnen goed plant, kun je vaak tijd besparen zonder concessies te doen als het gaat om de eindopbrengst en kwaliteit.

Hier zijn wat tips om jouw kweekproject zo efficiënt mogelijk te houden.

1. OPTIMALISEER JE SETUP

Het optimalisatieproces beginnen we door de voor- en nadelen van je kweeklocatie af te wegen. Binnenkweken is complexer en tijdrovender dan een tuintje in de buitenlucht. Hydroponics is vooral in het begin lastiger onder de knie te krijgen dan kweken op aarde. Uiteindelijk is dit waarschijnlijk wel de meest efficiënte techniek. Als je de kans hebt in de buitenlucht te kweken in plaats van een kweektent, moet je de zaden natuurlijk wel op het juiste moment planten, afhankelijk van je locatie. Je bespaart tijd, en niet te vergeten geld, als je kweeklampen, filters en andere benodigdheden achterwege kunt laten.

Als je binnen moet kweken, investeer dan wat tijd in het uitvogelen van de meest handige set-up voor kabels, ventilatoren en luchtkanalen. Zorg ervoor dat je tent of kamer gemakkelijk toegankelijk is. Deel de ruimte efficiënt in en houd rekening met je waterbron. Objecten, obstakels op de vloer of rommel in de buurt van je kweekruimte kosten je dagelijks extra minuten. Dit hoopt mettertijd aardig op. Zorg ook voor een gemakkelijke toegang naar je planten. Laat je dit achterwege, verspil je later tijd om de hoeken te bereiken. Ook ongedierte houdt trouwens van verborgen hoekjes in je kweekruimte.

Houd je gereedschap in de buurt van de kweekruimte. De instrumenten die je het meest gebruikt, leg je uiteraard vlakbij je planten. Dit bespaart je honderden micromomenten. Zelfs het bouwen van je eigen accessoires en apparaten is een goede manier om te ontdekken hoe je een kweekruimte verbetert. Neem ook de tijd om online te snuffelen of stap binnen bij een lokale growshop. Bij de accessoires vind je de nieuwste snufjes en gereedschappen om het kweken te vereenvoudigen. Denk aan watersystemen, verstelbare kabelsystemen voor lichten en takken, automatiseringsapparatuur en andere dingen die mogelijk tijd helpen besparen.

2. VERSTERK TRAYS EN CONTAINERS

De gehaaide kweker bedenkt voor hij begint welke taken het meest tijdrovend of irritant zijn. Een bekend voorbeeld is het afvoeren van afvalwater uit de potten. De meeste potten zijn uitgerust met een tray om het water op te vangen. Maar deze moet je regelmatig legen en knoeien ligt voor de hand. Het legen van de trays na elke waterbeurt is echt vervelend. Maar als je meerdere potten op een lange tray zet, leeg je de tray veel sneller. Je kunt zo'n tray iets laten hellen. Zo loopt het afvoerwater naar de voorkant, wat het legen vereenvoudigt.

De meningen zijn verdeeld over de ideale potmaat of het type. Grotere containers nemen meer water op en houden het langer vast. De drukbezette kweker geeft hier vast de voorkeur aan. Veelvoorkomende problemen zijn echter wel over- en onderbewatering, te weinig zuurstof in de bodem en voedingsproblemen. Dit geldt vooral als de pot te groot is voor het formaat of de leeftijd van de plant. Een grotere pot bespaart tijd, maar enige voorzichtigheid is geboden. Soms moet je zelf even experimenteren. Heb je erg weinig tijd? Vermijd dan in elk geval stoffen potten of potten met gaten aan de zijkanten. Deze drogen de grond in dit geval te snel uit.

 

Tijdbesparende tips voor drukke cannabiskwekers

 

3. HET KIEZEN VAN HET JUISTE GROEIMEDIUM

Sommige kweektechnieken en substraten vragen meer tijd dan anderen. Dit hangt af van je set-up, je expertise, doelen, het aantal planten en nog veel meer factoren. Hydroponic systemen zijn waarschijnlijk niet de beste keuze voor beginners, maar zijn zeker tijdbesparend. De waterreservoirs van hydro-installaties houden genoeg water vast, soms wel wekenlang. En je hoeft je geen zorgen te maken over afvoerwater. We gaan ervan uit dat je bereid bent alles te leren over hydro. Dit omvat onder meer pompen, buizen, voedingsstoffen, pH. Met een gedegen kennis is een hydroproject veel minder afhankelijk van mensenhanden dan enige andere set-up.

Aardekwekers, maak je geen zorgen! Zelfs bij de meest traditionele aardeprojecten is er ruimte voor optimalisering. Als je op aarde kweekt, gebruik je waarschijnlijk meststoffen. Het is lastig te bepalen welk merk of welke productlijn de beste resultaten levert, of dat je nu echt niet zonder bloeiversterkers, smaakboosters of andere producten kunt. Veel kwekers spenderen veel geld en tijd aan het uitvinden wat de combinatie van voedingsstoffen is. Ook al presteren de planten prima zonder al die fratsen. Houd je aan een aantal basismeststoffen, speciaal ontworpen voor de vegetatieve en bloeiperiode. Dit is genoeg om je planten gelukkig te houden. En je wint automatisch tijd als je niet zoveel producten hoeft te testen, af te meten en te mixen. Minerale voedingsstoffen zijn nog beter op dit vlak. Je kunt de mix namelijk vooraf mengen en lang bewaren. Maar kweek biologisch, alsjeblieft!

Als je bereid bent te leren hoe je het maakt, is superaarde de meest tijdsbesparende methode. Dit is een term die men gebruikt voor voedingsrijke, verbeterde aarde, gemaakt met compost. Superaarde is eigenlijk een grote gemeenschap levende wezens. Ze produceren langzaam maar zeker alle basisvoedingsstoffen die je cannabisplanten in hun levenscyclus nodig hebben. Je hoeft geen meststoffen te mixen of de pH-waardes uitgebreid te meten. Geef gewoon water.

4. BESTEED AANDACHT AAN JE VERLICHTING EN VENTILATIE

Zorg voor een goed verlichtings-, koeling-, luchtafvoer- en vochtigheidscontrolesysteem. Als je een enkele omgevingsparameter niet goed instelt en bijhoudt, kun je uren besteden om die optimale omstandigheden opnieuw te bereiken. Ondertussen lijden je planten.

De meeste kwekers beschouwen CFL-lampen als een verspilling van tijd. Druk of niet, als je serieus cannabis wilt kweken, vermijd je CFL's. Gebruik in plaats daarvan MH- en HPS-lampen. Je kunt ook kiezen voor een grote LED-plaat die de zaken nog eenvoudiger maakt. Deze produceert minder warmte dan MH/HPS-installaties.

5. SELECTEER TIJDSBESPARENDE SOORTEN

Niet alle cannabisplanten vragen evenveel verzorging. De ene soort is ook sneller volwassen dan de andere. Modern cannabis breeding verwent ons met een enorm aanbod soorten die veerkrachtig zijn en niet teveel aandacht of onderhoud vragen. Sommige soorten gaan prima om met kleine verstoringen in de voedingsstoffen of de pH. Anderen floreren nog onder grote schommelingen in de temperatuur of luchtvochtigheid en zijn zelfs vergevingsgezind voor fouten. Weer andere soorten zijn echte snelheidsduivels die zich in slechts twee maanden ontwikkelen van zaad tot oogst.

Met name autoflowering soorten zijn snel. Ze vragen geen verandering in de lichtcyclus om de bloei op te wekken. Hoe bedoel je, gemakkelijk! Ze zijn ook kleiner en hebben een struikachtige vorm. Dit vertaalt zich een meer eenvoudige set-up en minder onderhoud. Een prachtig voorbeeld van een superstevige en snelle auto is Quick One. Je hebt nauwelijks kweekervaring nodig. Ze ontwikkelt zich in slechts 8-9 weken van zaad tot oogst. De plant bereikt een hoogte van 50 cm en de opbrengst bedraagt een indrukwekkende 100-150g/plant. Grotere en langzamer groeiende fotoperiode soorten vereisen daarentegen meer tijd en onderhoud. Wil je echter toch een feminized fotoperiode wilt kweken die vrij rap is? Overweeg dan een vooraanstaande indica als Fat Banana. Met 25% THC en een bloeiperiode van slechts 7-8 weken, produceert deze kranige kruising krachtige wiet voor de gehaaste kweker.

Quick One

Quick One

Quick One Royal Queen Seeds

Genetic background Strong Indica x Ruderalis
Yield indoor 275 - 325 g/m2
Height indoor 50 - 60 cm
Flowering time 5 - 6 weeks
THC strength THC: 13% (aprox.) / CBD: Low
Blend 10% Sativa, 60% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 100 - 150 g/per plant (dried)
Height outdoor 60 - 100 cm
Harvest time 8 - 9 weeks after germination
Effect Physical
 

Buy Quick One

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.