Inbegrepen GRATIS producten
Waarom groeien mijn wiettoppen te langzaam?
Je doorliep de vegetatieve fase zonder problemen, maar de bloeifase gaat veel moeizamer. Er zijn tal van redenen waarom je wietplanten plotseling zijn gestopt met groeien, zoals plagen, ziekten en suikertekorten (ja, je leest het goed). Lees verder en kom erachter wat de oorzaak is van je langzaam bloeiende planten, en wat je eraan kunt doen!
Duurt het eeuwen voordat de toppen van je wietplanten rijp zijn? En duurt de bloeifase veel langer dan de geschatte tijd die op de verpakking van het zaad staat? Maak je geen zorgen. We leggen hieronder uit wat de redenen hiervoor zijn en wat je kunt doen om dit probleem op te lossen.
Inhoud:
- Wiettoppen die langzaam rijpen: drie algemene boosdoeners
- Lichtverbranding en lichtstress vertragen de bloei van wiet
- Ongedierte dat invloed heeft op de bloei
- Schimmel en bacteriën zijn erg problematisch
- Overbemesting kan de bloei van wietplanten vertragen
- Een suikertekort laat toppen superlangzaam groeien
- Bescherm je wiettoppen tegen fysieke schade
- Je planten bloeien te lang
- Probleem opgelost: geniet van een probleemloze bloeifase
We beginnen bij de basisprincipes. Wietplanten hebben een bepaalde temperatuur nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Tijdens de bloeifase kun je het beste een constante temperatuur van 20-26°C aanhouden. Wietplanten hebben ook voldoende water nodig. Als ze te weinig water krijgen, dan kan dit stress veroorzaken. Deze stress kan vervolgens invloed hebben op de ontwikkeling van de toppen. Als een wietplant daarentegen te veel water krijgt, dan neem het risico op ziektes toe. Een eenvoudig geheugensteuntje: geef je wietplanten pas water als de bovenste 3cm van de aarde helemaal droog is. Steek gewoon je vinger in de aarde om dit te testen!
Heb je de temperatuur en de hoeveelheid water aangepast en bleek dit de oplossing voor jouw probleem te zijn? Gefeliciteerd! Dan heb je het snel en eenvoudig op kunnen lossen. Als je de kunst van het balanceren van de temperatuur en het water geven echter al onder de knie hebt, lees dan verder om achter de hoofdoorzaak van je langzaam bloeiende planten te komen!
1. Wiettoppen die langzaam rijpen: drie algemene boosdoeners
Nu we de meestvoorkomende redenen voor een te lange bloei hebben besproken, gaan we een aantal andere belangrijke boosdoeners bespreken die er ook voor kunnen zorgen dat wietplanten lang over de bloeifase doen.
Genen
Sommige strains bloeien gewoon langer dan andere. Zo hebben grote fotoperiodieke sativa strains wel twee maanden of meer nodig om de bloei te voltooien.
Oplossing: als je strains wilt die snel bloeien, kun je kiezen voor onze autoflowers, F1-hybriden, of onze snelbloeiende soorten. Deze kun je in slechts enkele weken na het ontkiemen al oogsten.
Voedingstekorten
Wietplanten hebben verschillende voedingsstoffen nodig voor allerlei fysiologische processen, waaronder de bloei. Een tekort aan belangrijke mineralen tijdens de bloeifase kan invloed hebben op de ontwikkeling van de toppen en de snelheid waarop een wietplant rijpt.
Oplossing: zorg ervoor dat je planten tijdens de bloeifase voldoende fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel krijgen.
Lange lichtcyclus
Autoflowers hebben geen veranderingen in de blootstelling aan licht nodig om te bloeien. Fotoperiodieke planten zijn daarentegen juist afhankelijk van een kortere lichtcyclus. Dit bootst namelijk het einde van het groeiseizoen buiten na. Als je je lampen elke dag te lang aan laat staan, kun je onbedoeld de bloeiperiode verlengen of je planten zelfs dwingen om te re-vegeteren. Daarnaast verstoren sommige kwekers de donkercyclus als ze hun planten controleren. Hierdoor kunnen je wietplanten ook onnodig gestrest raken.
Oplossing: zorg voor een juiste lichtcyclus in de bloeifase door je planten bloot te stellen aan niet meer dan twaalf uur licht per dag, en de donkercyclus niet te onderbreken!
2. Lichtverbranding en lichtstress vertragen de bloei van wiet
Lichtverbranding en lichtstress zijn twee abiotische (niet-levende) vormen van stress die de groei en bloei kunnen verstoren. Lichtverbranding beschadigt het bloeiweefsel direct, wat tot gelige en bruine verkleuringen kan leiden. Lichtstress is weliswaar minder ernstig, maar kan nog steeds de ontwikkeling van de toppen verstoren.
Oplossing: pas LST op je planten toe om het bladerdak horizontaal te houden en te voorkomen dat cola's te dicht bij je lichtbron komen.
3. Ongedierte dat invloed heeft op de bloei
Plagen zijn een van de grootste bedreigingen voor je wietkweek. Hoewel ze vooral planten buiten aantasten, kunnen ze ook binnenshuis schade aanrichten. Verschillende soorten plagen kunnen je wietkweek aantasten en allemaal leiden ze tot een zekere mate van stress bij je wiet. Zo kunnen ze de opname en het transport van voedingsstoffen, de fotosynthese en de ontwikkeling van bladeren en toppen verstoren. Ook zuigen bepaalde plagen het hars weg of laten ze residuen op het plantenweefsel achter, waardoor je planten ziekten kunnen oplopen. De stress die hierdoor ontstaat, kan de bloei vertragen, de harsproductie verminderen of de bloei zelfs helemaal stoppen!
Oplossing: zaai gezelschapsplanten in de buurt van je buitenplanten om nuttige roofinsecten aan te trekken. Daarnaast kun je overwegen om je planten buiten onder netten of in een kas of polytunnel te kweken. Insectengaas en vangplaten kun je gebruiken om plagen binnenshuis te voorkomen en te bestrijden.
4. Schimmel en bacteriën zijn erg problematisch
Hoewel ongedierte moeilijk te bestrijden is, kun je het tenminste wel zien. Microbiële ziekteverwekkers, waaronder verschillende soorten bacteriën en schimmels, zijn daarentegen moeilijker op te sporen. De eerste tekenen merk je vaak pas op als ze je planten al ernstig aangetast hebben. De meest voorkomende en schadelijke pathogenen bij cannabis zijn Botrytis (toprot) en Fusarium (wortelrot). Daarnaast is er ook echte meeldauw. Hoewel deze pathogeen je planten fysiek minder aantast, kan het er wel voor zorgen dat je je wiettoppen niet meer kunt gebruiken. Als er sprake is van deze ziekten ervaren je wietplanten superveel stress, omdat hun cellen worden aangevallen en vernietigd. Wortelziekten hebben daarbij vooral invloed de opname van voedingsstoffen en water. En ziekten die de toppen aantasten, beïnvloeden voornamelijk de ontwikkeling van de toppen.
Oplossing: zorg met name tijdens de bloeifase voor de juiste luchtvochtigheid. Bescherm buitenplanten daarbij tegen hevige regenbuien, vooral als ze het einde van de bloeifase naderen. Daarnaast kun je preventief routinematig biologische bestrijdingsmiddelen tijdens de vegetatieve fase gebruiken, waaronder neemolie.
5. Overbemesting kan de bloei van wietplanten vertragen
Sommige kwekers denken dat ze hun wietplanten een plezier doen door ze tijdens de bloeifase te bombarderen met voedingsstoffen. Voedingsstoffentekorten kunnen inderdaad leiden tot problemen, maar ook een overschot kan in een trage bloei resulteren. Hoge gehaltes van bepaalde voedingsstoffen kunnen namelijk de opname van andere nutriënten blokkeren. Zo kan een overschot aan stikstof de toegang van planten tot fosfor blokkeren. En fosfor is een essentiële voedingsstof tijdens de bloei. De toxiciteit door overbemesting kan stress veroorzaken bij je planten, wat kan leiden tot een trage groei. Bovendien kan een overschot aan mineralen tot een daling van de pH in de aarde leiden. En dit kan ook de opname van voedingsstoffen belemmeren.
Oplossing: volg de instructies van de fabrikant als je flessen synthetische voedingsstoffen gebruikt. Stap indien mogelijk over op biologische voeding die na verloop van tijd op natuurlijke wijze afbreekt. Houd daarnaast de pH van de aarde in de gaten en streef naar een waarde van 6-7.
6. Een suikertekort laat toppen superlangzaam groeien
Veel kwekers geven hun planten NPK en micronutriënten, maar geen suiker. Enkelvoudige koolhydraten kunnen de bloei van je wietplanten echter in een stroomversnelling brengen. Planten produceren hun eigen suikers tijdens de fotosynthese, maar door problemen met de fotosynthese (bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan licht) vermindert de hoeveelheid celvoedende suiker die planten zelf aanmaken. Dit kan vervolgens tijdens de bloeifase tot metabolische problemen leiden.
Oplossing: voeg suikerbronnen, zoals melasse, in de juiste hoeveelheid aan je groeimedium toe. Op deze wijze krijgen je planten toegang tot suikers die ze kunnen gebruiken om met omgevingsstress om te gaan. Dergelijke bronnen hebben dezelfde werking als osmotische middelen die je planten helpen om water vast te houden. Suiker voedt bovendien het nuttige bodemleven, waaronder belangrijke schimmels. Deze organismen zorgen dat je planten beter essentiële voedingsstoffen voor de bloei kunnen opnemen, waaronder fosfor.
7. Bescherm je wiettoppen tegen fysieke schade
Ook al legt je plant misschien niet meteen het loodje door fysieke schade, het heeft wel een drastische invloed op de ontwikkeling van de toppen. Hoewel wietplanten vrij snel een dikke en houtachtige hoofdstengel ontwikkelen, blijven de zijtakken en bladstelen relatief kwetsbaar. Harde wind, vallende voorwerpen en andere ongelukjes kunnen deze structuren beschadigen. In de takken bevinden zich de vaten die voedingsstoffen en water transporteren. Wanneer een tak dus breekt of beschadigd raakt, kunnen de toppen op die tak deze stoffen niet goed meer opnemen. Beschadigde bladstelen (de kleine stengels die de bladeren met de plant verbinden) kunnen er tevens toe leiden dat de wietplant de waardevolle suikers die tijdens de fotosynthese worden aangemaakt niet meer kan opnemen. Daarom kun je in dit stadium beter ook niet je planten met HST-technieken belasten!
Oplossing: zorg ervoor dat je wietplanten niet om kunnen vallen en bescherm ze tegen de elementen. Trellissen en stokken zijn bijvoorbeeld ideaal om ze overeind te houden bij slecht weer of wanneer ze topzwaar worden. Ook tomatenkooien kun je gebruiken om te voorkomen dat planten fysieke schade oplopen. Als je je wietplanten toch wilt trainen, buig ze dan voorzichtig of begin de volgende keer eerder.
8. Je planten bloeien te lang
Als je toppen te lang laat volgroeien, dan loop je het risico dat je wietplanten rodelisatie ondergaan. Wietplanten willen zich van nature voortplanten. Maar als ze niet worden bevrucht door mannelijk stuifmeel, dan raken sommige planten zo gestrest dat ze hermafrodiet worden. Dit betekent dat ze mannelijke bloemen ontwikkelen in een laatste poging zichzelf te kunnen bestuiven. Als een plant hierin slaagt, dan krijg je uiteindelijk toppen van slechte kwaliteit die met zaden gevuld zijn. En dat zou echt zonde zijn van je harde werk!
Oplossing: leer hoe je herkent dat planten klaar zijn voor de oogst. Zo weet je zeker dat de toppen niet te lang aan de takken blijven zitten. De tekenen waarop je moet letten, zijn melkwitte trichomen en oranje stampers. Zorg ervoor dat je de toppen oogst en droogt voordat ze te rijp worden.
Probleem opgelost: geniet van een probleemloze bloeifase
Nu ben je op de hoogte van alle problemen die ervoor kunnen zorgen dat je wietplanten te lang bloeien, en je hebt nu ook de oplossingen ervoor. Samengevat: zorg voor een optimale temperatuur, luchtvochtigheid en voldoende licht (maar niet te veel), zaai gezelschapsplanten om plagen te bestrijden en oogst je toppen op het juiste moment om te voorkomen dat ze overrijp worden.