Talloze verschillende en interessante manieren bestaan er om cannabis te consumeren; van roken en verdampen tot sublinguale absorptie. Van al deze methodes staan edibles erom bekend het krachtigst te zijn. Zo worden ze geassocieerd met highs die lang duren. Ook slaan de psychoactieve effecten veel harder in. Edibles zijn bovendien berucht om hun onvoorspelbaarheid. Het duurt in vergelijking met roken veel langer voordat de effecten intreden, waardoor je gemakkelijk teveel neemt. Roken en verdampen zijn veel eenvoudiger te beheersen, aangezien gebruikers per hijsje kunnen doseren.

Maar waarom zijn edibles zoveel krachtiger dan gerookte wiet? Zou THC niet hetzelfde effect moeten hebben, ongeacht de manier van inname? Het blijkt dat oraal ingenomen THC een nogal afwijkende route aflegt in het lichaam. Hierbij wordt het in een aanzienlijk sterker psychoactief molecuul omgezet.

WAARDOOR ZIJN EDIBLES ZO KRACHTIG?

Wanneer cannabis gerookt wordt, produceert de THC een reeks psychoactieve effecten. Wat edibles betreft, is het echter een ander verhaal. Hoewel de THC wordt gegeten, neemt het molecuul een andere metabole route. Oraal geconsumeerde cannabis gaat door het spijsverteringskanaal. Daar wordt THC geabsorbeerd en geleidelijk getransporteerd naar de lever. Zodra het dit vitale orgaan bereikt, wordt het molecuul omgezet in zijn afgeleide, 11-hydroxy-THC. Deze stof passeert vervolgens de bloed-hersenbarrière. Daarbij produceert het veel sterkere psychoactieve effecten dan THC zelf.

We weten dat 11-hydroxy-THC meer diepgaande effecten heeft, door de enorme berg anekdotisch bewijs die over de jaren is opgestapeld. Maar ook de wetenschap heeft zich in de kwestie verdiept. En dit heeft vergelijkbare resultaten opgeleverd.

Voor een paper uit 1972[1] in het blad Science kregen proefpersonen variërende hoeveelheden intraveneus THC en 11-hydroxy-THC toegediend. De personen gaven daarna het niveau van psychoactieve effecten aan die ze ervoeren met behulp van een beoordelingsschaal. De gemiddelde waargenomen high van de THC groep was 18,79. Bij de 11-hydroxy-THC groep was dat 18,01. De 11-hydroxy-THC werd echter in kleinere doses aan de proefpersonen toegediend. Ook merkten de auteurs op dat er minder van deze metaboliet nodig was voor het gewenste effect. Dit suggereert dat bij het toedienen van een dosis gelijk aan THC er waarschijnlijk een nog krachtigere high zou ontstaan. Deze studie behelsde daarbij intraveneuze toediening. Dit representeert niet per se dezelfde effecten als oraal ingenomen cannabis.

In rauwe cannabistoppen is THCa een van de meest voorkomende cannabinoïden. Het is op zichzelf niet psychoactief, maar bij blootstelling aan hitte wordt het THC. Bij het roken of vapen produceer je hiervoor genoeg warmte. Bij het maken van edibles moet je echter zelf zorgen voor verhitting, zodat je THC in plaats van THCa consumeert. Dit proces heet decarboxylatie en daarbij stel je cannabistoppen gedurende 30–40 minuten bloot aan 104°C–113°C.

11 Hydroxy THC

DE VOORDELEN VAN 11-HYDROXY-THC

Edibles en de krachtige THC metaboliet die ze produceren, bieden op meerdere vlakken diverse voordelen ten opzichte van geïnhaleerde THC. Ten eerste kunnen ze gunstig zijn voor de recreatieve cannabisgebruiker die een sterk en langdurig effect zoekt. Het eten van een geïnfuseerde brownie of cake levert gegarandeerd een intensere, langer durende high dan puur het roken van toppen van dezelfde variëteit.

Ook kunnen edibles gunstig zijn voor personen die cannabis gebruiken om medicinale redenen. 11-hydroxy-THC biedt langdurige effecten, grofweg zo’n 6-8 uur. Dit maakt een aanzienlijk langere periode van symptomatische verlichting mogelijk bij chronische pijn en slaapproblemen. Oraal ingenomen cannabis in de vorm van edibles, oliën en tincturen kan een manier zijn om niet telkens te hoeven doseren middels roken of vapen.

External Resources:
  1. Intravenous Injection in Man of Δ9-Tetrahydrocannabinol and 11-OH-Δ9-Tetrahydrocannabinol | Science http://science.sciencemag.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.