By Luke Sumpter

Cannabis planten zijn er in een heleboel verschillende soorten, smaken en geuren, in zowel kwaliteit als kwantiteit. Elke cannabis-soort heeft zijn eigen unieke palet aan smaken en geuren. Deze unieke en bepalende karakteristieken worden bereikt door een bedachtzame manier van telen. Als je precies de juiste aroma's wilt creëren kan dat een tijdrovende klus zijn.

Er zijn snellere, kunstmatige manieren waarop smaak en geur wordt gegeven aan cannabis, dit kan zowel voor als na het oogsten gebeuren. De meeste telers zouden dit kunnen doen maar de cannabis die hier uit voort komt zal waarschijnlijk de liefhebbers niet kunnen bekoren. Daarnaast is men er van overtuigd dat de mogelijke voordelen die je bij de natuurlijke geuren en smaken normaal gesproken hebt, bij kunstmatig behandelde planten niet aanwezig zijn.

Terpenen en Terpenoïden

Terpenen vinden we overal in de natuur. Deze aromatische moleculen zijn verantwoordelijk voor de heerlijke aroma's van bloemen, bomen en vruchten. Ze vormen echter ook de basis voor die kenmerkende geuren van wiet. Je mag terpenen bedanken voor die heerlijke geuren die je tegemoetkomen als je de kweekruimte of tuin betreedt.

Elke wietsoort produceert een eigen, uniek terpenenprofiel. Zowel de genen als de omgeving hebben invloed op de hoeveelheid en het type terpenen van een plant. Deze variërende terpenenprofielen verklaren waarom sommige soorten bijvoorbeeld zoet en suikerachtig smaken, terwijl anderen trakteren op de smaken van brandstof en aarde.

Terpenen voorzien cannabisplanten dus van verrukkelijke en unieke smaken. Daarnaast beïnvloeden ze ook de high. THC zorgt voor het belangrijkste psychotrope effect van wiet. Maar de verschillende terpenen moduleren de ervaring. Dit komt door het entourage-effect[1], waarbij de terpenen in synergie werken met THC. Terpenen als myrceen creëren samen met THC een ontspannend lichamelijk effect. Limoneen veroorzaakt een meer stimulerend effect, in combinatie met cannabinoïden.

Tijdens het proces van drogen en duren, oxideren vluchtige terpenen. Ze veranderen in terpenoïden, die ook weer unieke effecten opwekken. Als je na de oogst de toppen op de juiste wijze verwerkt, ontwikkelen ze een optimaal terpenoïdengehalte. Het eindproduct smaakt beter en is zijdezacht.

Fruitige Geuren in Cannabis

Bij veel wietsoorten proef je fruitige smaken. Het is dan ook niet verrassend de cannabisplant diverse terpenen produceert die je ook in populaire vruchten vindt. Terpenen als limoneen en valenceen vind je bijvoorbeeld in fruitschillen. Tegelijkertijd ondersteunen ze ook de citrussmaak van veel verschillende wietsoorten. Andere dominante fruitige terpenen zijn onder andere myrceen en pineen. Fruitige strains trakteren over het algemeen op een gebalanceerd profiel van citrus, aarde, bitter- en zoetheid.

Sommige wietsoorten bieden daarentegen een volledig zoet terpenenprofiel, zonder fruitachtige bitterheid of een citrusachtige ondertoon. De smaken van deze strains beschrijven we vaak als suiker- of snoepachtig. Ze bevatten een hoog gehalte caryofylleen, terpinoleen en myrceen (veel soorten zijn overigens rijk aan myrceen).

Myrceen

Myrceen is een terpeen die in grote hoeveelheden voorkomt in mango. Daarnaast is het ook een van de meest dominante terpenen in wietplanten. Men denkt dat myrceen de opname van cannabinoïden in de hersenen mogelijk maakt. Dit versterkt en verlengt de high van cannabis.

Onderzoek op dieren[1] laat zien dat myrceen een gunstige invloed heeft op de ontspanning van de spieren en de nachtrust. Het is nog wel onduidelijk of en hoe deze bevindingen zich vertalen naar de mens. Meestal wekken wietsoorten met veel myrceen een sterke, lichamelijke stone op. Dit muskusachtige, fruitige terpeen is in ieder geval in staat om je zintuigen te betoveren. Het zorgt voor een intense smaak bij allerlei fruitige wietsoorten.

Myrcene

Limoneen

Limoneen is een terpeen die het meest geassocieerd wordt met citrusvruchten. Geuren van sinaasappel en citroen vullen de lucht en prikkelen je zintuigen. Het is daarom ook niet verrassend dat men wietsoorten met een citrussmaak beschouwt als de soorten die de meest opbeurende en vrolijke high opwekken, terwijl ze tegelijkertijd flink ontspannen. Het roken van een soort met veel limoneen leidt tot vreugdevolle uitbarstingen, euforie en de wens om gezellig samen te zijn met je vrienden.

Deze eigenschappen maken fruitige soorten met veel limoneen ideaal voor een 'wake en bake’. Ze zijn ook een goede optie voor gebruik overdag, bijvoorbeeld als je op het strand geniet.

Limonene

Pineen

Van alle terpenen komt pineen het meest voor in de natuur. Deze aromatische verbinding is namelijk verantwoordelijk voor de heerlijke geur van dennen en Thaise limoen. Ook bij wietplanten draagt pineen bij aan dit aroma.

Als je heldere momenten ervaart tijdens een boswandeling, mag je pineen bedanken. Er is namelijk een verband[1] tussen het ruiken van pineen en een verbeterd kortetermijngeheugen. Mogelijk gaat het ook problemen met het kortetermijngeheugen tegen, veroorzaakt door het roken van wiet. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bevestigd. Maar als je vaak je aansteker kwijt bent na het roken, overweeg dan eens een soort met veel pineen om je geheugen op te frissen.

Naast myrceen, limoneen en pineen bestaan er nog veel andere terpenen en terpenoïden in fruitige wietsoorten. Denk bijvoorbeeld aan undecanal, methyl-2-methylvaleratem, geraniol, valeraldehyde, terpineol-4-ol, β-ionon en β-ionol.

Pineen

De Beste Fruitige Cannabis Strains

Elke cannabisgebruiker heeft natuurlijk eigen voorkeuren voor wat betreft de smaak. Als je dol bent op fruitige smaken, heb je keuze te over. Er is voor ieder wat wils, van friszure citrus tot de zoete smaken van bosvruchten en bessen. Hieronder verdelen we de meest fruitige cannabis strains in 4 verschillende categorieën. Zo helpen we je bij het vinden van je meest gewilde smaken.

 • Zoet & Snoep

Strains die smaken naar zoetigheid en snoepjes trakteren uitsluitend op zoete fruitsmaken, zonder enige bittere of aardse toon. Zoetekauwen kunnen hun lol op met deze verrukkelijke soorten.

Sweet ZZ

Als je op zoek bent naar de zoete smaak van suiker, dan is Sweet ZZ het antwoord. Onze breeders kruisten de fruitige oudersoorten Grape Ape en Grapefruit en stonden versteld van de zoetigheid van het nageslacht. Sweet ZZ bestaat voor 80% uit indica-genen en ontwikkelt 22% THC. Elk hijsje trakteert op hemelse smaken en een sterke, lichamelijke high die perfect is voor de avonduren.

Sweet ZZ

Sweet ZZ
23_genetic background_1 Grape Ape x Grapefruit
33_Yield indoors_1 550 - 600 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Rustgevend, Stoned

Koop Sweet ZZ

Royal Runtz

De wiettoppen van deze strain zijn heel bijzonder. Ze ontwikkelen namelijk superveel fytochemicaliën waardoor je van een sterke, smakelijke ervaring geniet. Onze breeders maakten Royal Runtz door de legendarische soorten Gelato en Zkittlez te kruisen. Het resultaat? Een astronomisch THC-gehalte van 27% en een bizar zoet terpenenprofiel. De smaken van zoete snoepjes en fruit dansen over je tong na die eerste trek van je joint of vaporizer. Al snel drijf je op wolkjes dankzij de euforische high. 

Royal Runtz

Royal Runtz
23_genetic background_1 Gelato x Zkittlez
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90-130 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 27%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 400 - 450 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 180 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Euforisch, Stimulerend

Koop Royal Runtz

Honey Cream

Als haar naam je niet in de verleiding brengt, dan doet haar geur dat wel. Zoete terpenen verrijken de lucht als je de toppen uit je voorraadpot haalt. Deze suikerzoete soort stamt af van de verrukkelijke ouders BlueBlack, Maple Leaf Indica en White Rhino. Ze bevat de beste kenmerken van al deze strains, waaronder een lichamelijke high die je spieren smelt en een overheerlijke smaak. De toppen bevatten een gematigd THC-gehalte van 16% en een gemiddelde hoeveelheid CBD. Deze cannabinoïden werken in synergie met terpenen voor een milde high die ideaal is voor overdag.

Honey Cream

Honey Cream (Fast Flowering)
23_genetic background_1 BlueBlack x Maple Leaf Indica x White Rhino
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 100 - 160 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 16%
28_Type Blend_1 Sativa 35% Indica 65%
34_yield outdoor_1 625-675 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 250 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Psychedelisch

Koop Honey Cream (Fast Flowering)

 • Citrus

Citrusrijke cannabis strains bieden een meer complexe terpenen-ervaring. Ze bevatten iets van de zoete smaak van de snoepsoorten, maar ook bittere, aardse en bloemrijke vleugen. Deze zijn allemaal onlosmakelijk verbonden met citrusvruchten.

Sherbet Queen

Sherbet Queen smaakt net zo goed als dat ze eruit ziet. Deze indica-dominante dame produceert dichte toppen, bedekt met een dikke laag trichomen en heldergele stampers. Deze sprankelende toppen verspreiden een doordringende geur van fruit, zoetheid en citrus. Deze smaken heeft ze allemaal geërfd van de oudersoorten Pink Panties en Sunset Sherbet. Rook deze strain om te genieten van ongeëvenaarde fruitsmaken, maar ga heel voorzichtig te werk. De 24% THC wekt een extreme ontspanning op, waardoor je mogelijk in slaap valt.

Sherbet Queen

Sherbet Queen
23_genetic background_1 Pink Panties x Sunset Sherbet
33_Yield indoors_1 450 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 24 %
28_Type Blend_1 Sativa 15% Indica 85%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 140-180 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Helder, Rustgevend, Slaperig, Zwaar

Koop Sherbet Queen

Watermelon

Voor deze smakelijke strain zijn de genen van Watermelon OG S1 benut. De toppen zien er heel kleurrijk uit met hun groene en paarse tinten, waardoor het water je nog voor het roken in de mond loopt. Deze indica-dominante strain trakteert je op de smaken van, je raadt het al, watermeloen. De smaak treedt vooral duidelijk op de voorgrond bij het vapen, maar de wiet is ook geweldig als je graag edibles maakt. Doe het echter wel een beetje rustig aan! 22% THC is genoeg om de meeste blowers te vloeren. 

Watermelon
23_genetic background_1 Watermelon OG S1
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 130 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Rustgevend, Slaperig

Koop Watermelon

 • Tropisch fruit

Terpenenprofielen van tropisch fruit zijn de middenweg tussen de smaken van citrus en snoep. Van de zoete smaken loopt het water je in de mond. Tegelijkertijd trakteren ze ook op doordringende sensaties die ze onderscheiden van ontzettend zoete en fruitige soorten.

Fat Banana

Fat Banana is een van de sterkste soorten uit het assortiment van Royal Queen Seeds. Dankzij 25% THC en tropische terpenen geniet het lichaam van een heftige stone, terwijl de geest een enorme energiestoot ontvangt. Fat Banana is een kruising van Banana en OG Kush. Dit maakt deze productieve kruising ideaal voor aan het eind van een lange, drukke dag. Voel je lichaam en geest ontspannen terwijl zwoele smaken je smaakpapillen kietelen.

Fat Banana

Fat Banana
23_genetic background_1 Banana x OG Kush
33_Yield indoors_1 350 - 400 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 25%
28_Type Blend_1 Sativa 30% Indica 70%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 170 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Rustgevend

Koop Fat Banana

 • Bessen

Een aantal van de beroemdste wietsoorten aller tijden pronken met bessensmaken. De balans tussen zoet en zuur is simpelweg perfect. Deze strains stimuleren de speekselproductie en zijn onweerstaanbaar.

Blue Mystic

Blue Mystic komt uit Oregon en Californië, de thuisbasis van een aantal van de beste breeders ter wereld. Ze is het nageslacht van Oregon Blueberry en Northern Light. Deze indica-dominante dame laat je genieten van smaken van bessen en zoetheid en een stonende high. Haar ontspannende terpenen, gemiddelde hoeveelheid CBD en een hoog niveau THC produceren samen een vredig, euforisch gevoel.

Blue Mystic

Blue Mystic
23_genetic background_1 Oregon Blueberry x Northern Light
33_Yield indoors_1 375 - 425 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 400 - 450 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Stoned

Koop Blue Mystic

Hoe Kweek Je de Meest Fruitige Wiet?

Je kunt kweektechnieken toepassen om te verzekeren dat elke oogst zo lekker mogelijk is, ongeacht welke fruitige wietsoort jij prefereert. Bekijk onderstaande tips om de ontwikkeling van terpenen in je toppen te stimuleren.

 • Voeding: Zorg ervoor dat je planten alle benodigde voedingsstoffen ontvangen om deze geurende moleculen te produceren. Vul je potten met hoogwaardige compost en verrijk je aarde met mycorrhiza-schimmels zodat je planten de voedingsstoffen kunnen opnemen.
 • Verlichting: buitenplanten produceren veel terpenen als ze voldoende zon ontvangen. De uv-stralen stimuleren namelijk de productie. Als je je binnen kweekt, gebruik dan led-lampen. Deze imiteren het lichtspectrum van de zon. Dit is een goede benadering van de meest natuurlijke omstandigheden.
 • Spoelen: geef je planten twee weken voor de oogst geen voeding meer. In plaats daarvan 'spoel' je ze regelmatig met zuiver, pH-gebalanceerd water. Je verwijdert hiermee overtollige voedingsstoffen, zodat de terpenen echt kunnen schitteren.
 • Drogen en uitharden: het is verleidelijk om te overhaasten na de oogst. Trap er niet in. Neem de tijd voor het drogen en uitharden. Zo optimaliseer je namelijk de smaak van je toppen en voorkom je schimmel en meeldauw. Je geduld wordt beloond in de vorm van verrukkelijke wiet en een zijdezachte rookervaring.

Fruitige klassieke soorten van RQS

De bovengenoemde soorten behoren tot de smakelijkste in onze catalogus, maar er bestaan natuurlijk nog veel meer fruitige exemplaren. Neem bijvoorbeeld Pineapple. Deze strain ontwikkelt prachtige kleuren en smaakt naar tropisch fruit. En met Somango XL geniet je van vleugjes mango en een THC-gehalte van 18%. En dan moeten we Haze Berry niet vergeten, een nakomeling van Blueberry die een zoete en zure smaaksensatie biedt. Daarnaast mogen in een artikel over fruitige wiet de friszure smaken en energieke high van Lemon Shining Silver Haze niet ontbreken. Tot slot willen we Fruit Spirit nog even aanstippen; een iets complexere, maar net zo fruitige strain die naar bosbessen, aarde, fruit en peper smaakt.

External Resources:
 1. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) n.e. Brown - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.