Als je denkt aan medicinale cannabis, en cannabis legalisering in het algemeen, denk je eerder aan plaatsen als Amsterdam en Barcelona als je Europeaan bent, en aan Colorado en Vancouver, ook wel bekend als Vansterdam, als je in Noord-Amerika woont.

In Zuid-Amerika is de cannabis kweek revolutie al lekker op gang, en legale medicinale cannabis is overal op het continent te verkrijgen .

Dappere initiatieven onder leiding van ganjapreneurs en actievoerders voor legalisering van cannabis, hebben de huidige situatie in Chili radicaal veranderd. We gaan eens kijken naar de "ongewone weg" om te zien hoe Chili de weg vrijmaakte voor de opening van de eerste medicinale cannabis club.

DE ORIGINELE CHILEENSE GANJAPRENEUR

Angello Bragazzi is de originele Chileense Ganjapreneur. In 2005 richtte hij closet.cl op, en was er president directeur. Het bedrijf was de eerste online cannabis zaden bank van het continent. Hij was beslist de eerste die het op de markt bracht, en gewoonlijk is dat een enorm concurrerend voordeel.

Jammergenoeg was de houding tegenover cannabis tien jaar geleden heel anders, en ver verwijderd van de huidige progressieve houding. Hij had er geen benul van dat hij de strijd van zijn leven zou aangaan, en zijn juridische strijd de weg zou vrijmaken voor de legalisering van cannabis.

In maart 2006 werd hij door Senator Jaime Orpiz veroordeeld, en de anti-cannabis brigade eiste een gevangenisstraf van minimaal drie jaar voor Angello.

Er was veel juridische strijd, Wet 20.000 die in 2005 het gebruik voor eigen consumptie van alle drugs in huiselijke kring, de-criminaliseerde, zoals voor het eerst toegepast in Portugal om aan schadebeperking te doen. Hoewel er een groot grijs gebied bleef bestaan wat betreft het kweken van cannabis, en er waren geen speciale maatregelen voor medicinale gebruikers.

De media-aandacht van Angello's zege in 2008, en voorstanders van legalisering, zorgden voor een culturele omslag in de houding tegenover cannabis in Chili, en werd Mr. Bragazzi Chili's antwoord op Marc Emery.

Vanaf 2010 begonnen de campagnes, die de gezondheidsvoordelen en toepassingen voor medicinaal gebruik verdedigden, terrein te winnen bij het grote publiek.

DE DAYA FOUNDATION EN CHILI'S EERSTE LEGALE CANNABIS OOGST

fundación daya cannabis chileIn oktober 2014 werden er 850 cannabis zaden uit Nederland gezaaid op een bewaakte kweeklocatie, in het La Florida district in de hoofdstad Santiago. Dit baanbrekende eerste medicinale cannabis programma werd mede opgezet door Fundación Daya (het vooraanstaande Chileense instituut voor medicinale cannabis) en de gemeente La Florida.

Ana Maria Gazmuri is de directeur van de stichting, en een kampioene van wat ze zelf vaak omschrijft als de "Groene Revolutie". Daarbij verwijst ze naar de cannabis plant als een "medicinale plant voor huiselijk gebruik" op de **website van de stichting.

De Daya Stichting is niet een typische op winst beluste organisatie, in tegendeel, haar eerste doel is het voorzien van gratis of goedkope toegang tot het beste medicijn, medicinale cannabis.

Zoals je zou kunnen verwachten, was het project in La Florida een enorm groot succes, en de eerste oogst van April-Mei 2015 werd gebruikt om cannabis olie voor 200 medicinale patiënten te produceren. Dit was slechts het begin, en het initiatief werd daarna nog uitgebreid.

CHILI'S MEDICINALE CANNABIS PLANTAGE

In het kleine stadje Colbun, 275 kilometer ten zuiden van Santiago, werden er 6.900 cannabis planten geoogst tussen maart en mei. Volgens Reuters bedroeg de productie ongeveer "1,5 ton" , dat stond in een rapport van Gram Slattery in 2016.

Net zoals hun tegenhangers in Colombia wordt er in Zuid-Amerika vooral buiten gekweekt, vanwege het goede klimaat. Dit betekend dat zo'n grote cannabis plantage een potentiële goudmijn is.

Maar de Daya Stichting schenkt de oogst aan een zeer nobele zaak, 4.000 patiënten plukken er de vruchten van. Je leest het goed, gratis medicinale cannabis voor patiënten.

Daarbij worden er drie wetenschappelijke studies uitgevoerd 1) medicinale eigenschappen voor kankerpatiënten 2) epilepsiepatiënten die resistent zijn voor medicijnen 3) chronische pijnpatiënten die niet aan kanker lijden.

cannabis Chile

Photocredit - www.fundaciondaya.org

BOCI: DE EERSTE LEGALE MEDICINALE CANNABIS CLUB

BOCI, of Botánica Orgánica Cannabis Internacional, is de eerste legale medicinale cannabis club van Chili. De officiële opening was op 2 september 2016. De openingsceremonie werd opgeluisterd door Dr. Sergio Sanches Bustos, de voorzitter van de Latijns-Amerikaanse Hervormings Stichting, die tevens sponsor is van de club.

BOCI is gevestigd in de noordelijke stad Arica, en volgens een rapport van Caitlin Fitzgerald op 25/10/2016 van talkingdrugs.org heeft de club "ongeveer 20 leden".

De club levert aan medicinale cannabis gebruikers, die, om welke reden dan ook, te weinig kennis en/of te weinig ruimte, niet in staat zijn hun eigen geneesmiddel te kweken.

HET WINNEN VAN THE WAR ON DRUGS

In juni 2015 besliste het Chileense Hooggerechtshof, dat de gedaagde, Paulina Gonzales Trigram, niet schuldig was omdat ze van haar "wettelijke recht" gebruik maakte. Dat was een mijlpaal, die een precedent schepte voor de cannabis collectieven en thuiskwekers in Chili.


Op de hielen gezeten door dit besluit van december 2015 tekende president Michelle Brachelet besluit 84, dat cannabis van de lijst met gevaarlijke drugs verwijderde.

Chili is de grootste exporteur van koper van de wereld, en is een economie die op export drijft. In de nasleep van de financiële wereldcrisis, daalde de Chileense export sinds 2011 met 22,2% , volgens een rapport van 22/10/2016 door Daniel Workman.

Zoals al eerder opgemerkt, en we blijven het herhalen: er is stellig een globale cannabis markt aan het ontstaan. Precies op het juiste moment ontwikkelt Chili een binnenlandse cannabis markt.

De arbeidskosten zijn laag en de productiekosten zijn veel lager dan de commerciële cannabis kweek op het noordelijk halfrond. Chili is voorbestemd een grote speler te worden op de handelsmarkt van cannabis.

De grootste economieën van de "Groene Economie" van de 21ste eeuw wordt ditmaal niet geleid door de "usual suspects", Zuid-Amerikaanse landen gaan tot de aanval over, en winnen de war on drugs. Recreatief gebruik heeft al veel van de stigma's verloren, en wordt niet langer als een "drug die tot verslaving leidt" beschouwd.

De vooruitgang in Chili en alle andere plaatsen in de wereld waar legale wiet is toegestaan valt voor 100% toe te schrijven aan de voorstanders van cannabis, die hun poot hebben stijf gehouden. Deze verlichte stoners zijn zich er volledig van bewust dat er een oorlog woedt, en onze kant heeft veel meer voorstander dan de voorstanders van het verbod.

De legalisering van cannabis is in opkomst, evenementen en tentoonstellingen trekken in Chili duizenden bezoekers. We zouden allemaal een les kunnen leren van deze sterke niet-aggresieve manier van verzet door de cannabis activisten in Chili.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.