Inbegrepen GRATIS producten
Is wiet legaal in Thailand?
Wordt Thailand het Amsterdam van Azië? Niet echt. Toch nam de Thaise overheid een ingrijpende beslissing door cannabis van de lijst van verboden middelen te halen. Nu kunnen de Thaise inwoners thuis onbeperkt wiet telen en Thaise restaurants gerechten serveren die met cannabis zijn verrijkt. Maar de wet bevat nog veel grijze gebieden.
Inhoud:
- Nieuwe cannabiswetgeving in thailand: een kort overzicht
- Waarom heeft thailand wiet gelegaliseerd?
- Mag je wiet telen in thailand?
- Heeft thailand recreatief wietgebruik gelegaliseerd?
- Mogen restaurants en cafés in thailand met wiet verrijkte producten verkopen?
- Wat betekent de legalisatie van wiet voor het toerisme in thailand?
- Hoe thailand wiet legaliseerde: een duik in het verleden
Wat weet je eigenlijk van Thailand? Doet het land je denken aan oude tempels, fantastische uitzichten en lekker eten? Uiteraard! Maar sinds 9 juni 2022 is het ook het (eerste) land in Azië, waar de overheid een baanbrekende stap heeft gezet door cannabis van de lijst van verboden middelen en daarmee uit de criminele sfeer te halen. Voor Thaise liefhebbers van wiet lijkt dit haast te mooi om waar te zijn, maar de overheid vierde de gebeurtenis door maar liefst een miljoen wietplanten uit te delen. Als gevolg van de nieuwe wetgeving zijn 4200 personen, die gevangen zaten voor overtredingen met betrekking tot cannabis, vrijgelaten.
Deze zet lijkt onwerkelijk; bijna bizar. Het onderscheidt Thailand van andere landen voor wat betreft het cannabisbeleid. In de schreeuwende krantenkoppen en de opgeklopte reacties over deze historische gelegenheid komt Thailand over als een heus wietparadijs. Maar, zoals meestal in de politiek, zijn er ook vele kanttekeningen bij te plaatsen. Ontdek hier meer over de nieuwe wetten in Thailand.
Nieuwe cannabiswetgeving in Thailand: een kort overzicht
Laat je niet van de wijs brengen door de krantenkoppen. Thailand heeft wiet weliswaar gelegaliseerd, maar de inwoners moeten zich nog steeds aan bepaalde regels houden om niet in de problemen te komen. Voor we dieper ingaan op de wetgeving, zijn hier allereerst de grootste veranderingen:
- De Thaise overheid heeft de wietplant vooral voor therapeutische doeleinden gelegaliseerd. Als je betrapt wordt op wiet roken in het openbaar, krijg je een boete van € 686,- en tot drie maanden cel.
- Cannabis concentraten met een THC-percentage van meer dan 0,2% blijven streng verboden.
- Restaurants en cafés mogen gerechten met cannabis serveren, mits ze niet meer dan 0,2% THC bevatten.
- Inwoners mogen thuis ongestraft wiet roken.
- Inwoners mogen thuis een onbeperkt aantal wietplanten telen.
- Inwoners mogen wietplanten legaal verspreiden.
Je ziet dat Thailand historische juridische veranderingen heeft doorgevoerd. In dat opzicht wordt het een van de meest liberale landen ter wereld. Maar voor recreatief gebruik in het openbaar en voor THC-gehaltes gelden nog steeds strenge regels. Naar verluidt, heeft dit te maken met zorgen over de volksgezondheid.
Waarom heeft Thailand wiet gelegaliseerd?
Als je dit allemaal hoort en ziet, lijkt het alsof in Thailand op dit moment massa's mensen rondlopen met een brandende joint of potten vol wietplanten. Maar de realiteit is anders.
De Thaise overheid zette de legalisatie door om drie hoofdredenen. Deze zijn:
- Voor medische doeleinden.
- Voor economische voordelen.
- Om burgers een alternatief te bieden met betrekking tot hun gezondheid.
Je ziet dat recreatief gebruik niet op de lijst voorkomt. Er zijn omstandigheden waaronder recreatief gebruik strafbaar blijft. De veranderde wetgeving zet echter wel de deur open naar nieuwe economische kansen. Daarmee hoopt de regering dat het land de post-covid inzinking te boven komt. Cafés, restaurants en andere bedrijven kunnen zelfs gerechten met cannabis serveren, hoewel de ondernemingen wel met aanzienlijke beperkingen worden geconfronteerd.
Mag je wiet telen in Thailand?
Jazeker. In een infographic, gepubliceerd in de Bangkok Post, zien we welke regels gelden voor het telen en roken van wiet. Volgens de Royal Thai Police mogen inwoners:
- Een onbeperkt aantal wietplanten bezitten en telen.
- Wietplanten verspreiden.
- Legaal wiet roken.
Thaise burgers kunnen nu naar wens wietplanten telen in tuinen, kweekruimtes of op balkons. Maar wie ervoor kiest om hun groene vingers te ontwikkelen, wordt wel aangemoedigd om zich te registreren via PlookGanja, de app van de overheid. Bovendien mogen telers uitsluitend thuis van de vruchten van hun harde werk genieten, zonder angst voor eventuele gevolgen.
Terwijl veel Thaise burgers deze nieuw verworven vrijheid vieren, zijn er ook zorgen binnen de cannabisindustrie. Suphamet Hetrakul van de Teera Groep heeft bijvoorbeeld zijn bezwaren geuit over het vermogen van nieuwe telers om de kwaliteit van hun wiet te bewaken.
Natuurlijk krijgen ook de grote bedrijven belangstelling voor cannabis. Terwijl de burgers naar hartenlust wiet mogen telen, moeten corporaties eerst een vergunning aanvragen bij de voedsel- en geneesmiddelenautoriteit voordat ze het winstgevende gewas mogen telen.
Heeft Thailand recreatief wietgebruik gelegaliseerd?
Zoals de Thaise overheid het uitdrukt, draait de legalisatie van wiet vooral rondom medisch gebruik. De Royal Thai Police heeft mensen toestemming gegeven om thuis wiet te gebruiken. Toch valt recreatief gebruik in een grijs gebied. Wiet roken in het openbaar kan je een boete opleveren van 25.000 baht (€ 686,-) en drie maanden gevangenisstraf wegens verstoring van de openbare orde.
Ook rond extracten en andere bereidingen met wiet blijven strikte wetten gehandhaafd. Die producten mogen ten hoogste 0,2% THC bevatten. Dit percentage is vergelijkbaar met de regels in de Europese Unie voor hennep die voor agrarische doeleinden wordt gebruikt. Bedrijven die deze producten verkopen, moeten op de aantrekkingskracht van andere verbindingen uit de wietplant vertrouwen. Denk hierbij aan niet-psychotrope cannabinoïden, terpenen en flavonoïden.
Mogen restaurants en cafés in Thailand met wiet verrijkte producten verkopen?
Restaurants en cafés zullen waarschijnlijk meer winst maken als ze van legale wiet in Thailand profiteren. Horecagelegenheden in Bangkok bieden al sinds enige tijd met CBD verrijkte gerechten aan. Nu kunnen deze ondernemingen ook cannabis op het menu zetten, zolang de gebruikte producten niet meer dan 0,2% THC bevatten. Anutin Charnvirakul, Vicepremier en minister van Volksgezondheid, gaf publiekelijke bekendheid aan deze nieuwe industrie. Hij deelde een foto op Facebook van een kipgerecht, gegarneerd met wietblaadjes.
Wat betekent de legalisatie van wiet voor het toerisme in Thailand?
Het ziet er veelbelovend uit voor Thailand. Toch zijn er nog altijd wettelijke beperkingen die ook na legalisatie nog gehandhaafd blijven. Deze verhinderen dat Thailand het 'Amsterdam van Azië' wordt, in elk geval op dit moment. Tijdens een interview met Charnvirakul ontmoedigde hij toeristen het land uitsluitend voor recreatief wietgebruik te bezoeken. Hij zei: "Als je van plan bent om naar Thailand te reizen omdat je gehoord hebt dat cannabis of wiet er legaal is...(of) naar Thailand gaat om er vrij een joint te kunnen roken, dan heb je het mis."
Hoe Thailand wiet legaliseerde: een duik in het verleden
Hoewel de legalisatie van wiet in Thailand van buitenaf een revolutionaire stap lijkt, hadden politici het al langer beloofd. In 2016 riep Paiboon Koomchaya, de Thaise minister van Justitie, de regering op om cannabis uit de criminele sfeer te halen. In 2019 implementeerde het nieuw gekozen kabinet wijzigingen in de Narcoticawet en legaliseerde cannabis voor medicinale doeleinden. In 2018, in de aanloop naar de verkiezingen, beloofde de Bhumjaithai Partij, lid van de regeringscoalitie, cannabis te legaliseren. De nieuwe wetgeving gaat echter veel verder en maakt, zoals je hebt kunnen lezen, een grootschalige thuisteelt in het hele land mogelijk.
Toch is nog niet alles helemaal helder. Professor Sarana Sommano van de Chiang Mai Universiteit heeft zorgen geuit en ziet het als een overhaaste stap. Sommano heeft kritiek op het gebrek aan duidelijke regels met betrekking tot de grenzen voor wietgebruik en de gevolgen voor verkeersregels. Wetgevers voorspellen bovendien dat een handjevol grote bedrijven de sector gaan overnemen, net zoals dat bij de alcoholindustrie is gebeurd. Zij vragen om maatregelen om dit te voorkomen. De tijd zal het leren!