30% Korting op Zaden met Code RQS3

By Luke Sholl

Op 26 december 2018 ging Thailand over tot de legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik. Een wetgever noemde het ook wel een "Nieuwjaarscadeautje voor de Thaise bevolking". De wet werd bekrachtigd door het Nationaal Assemblee, die aangewezen is door de militaire junta van het land, en legaliseert het gebruik van cannabis voor medicinale en onderzoeksdoeleinden. De consumptie is toegestaan voor de traditionele Thaise geneeskunde bij medicijnresistente epilepsie, het verlichten van multiple sclerose, hulp bij kankerbehandelingen en onderzoeksdoeleinden gerelateerd aan de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Deze zet is de eerste in zijn soort in Zuidoost-Azië, een regio berucht vanwege de strikte en conservatieve drugswetten. Zo is in Maleisië een man ter door veroordeeld omdat hij cannabisolie verkocht. Cannabis exporteurs in Indonesië en Singapore mogen ook op de doodstraf rekenen. In Thailand zijn de wetten minder draconisch, maar toch streng. Het roken van een sigaret op de verkeerde locatie levert je maximaal 1 jaar gevangenisstraf op. En het smokkelen van harddrugs leidt mogelijk tot de doodstraf.

Thailand heeft drugs niet altijd streng aangepakt. Cannabis en de Thaise cultuur zijn zelfs historisch nauw verweven geweest.

DE GESCHIEDENIS VAN CANNABIS IN THAILAND

De meeste onderzoekers theoretiseren dat cannabis naar Thailand is gekomen vanuit India. Dit gezien het feit dat beide regio's met de gelijksoortige naam "ganja" aan de plant refereren. Cannabis is in Thailand gebruikt als keukeningrediënt, in textiel en als medicijn. Zo was het een sleutelingrediënt in Thaiseboot noodle soep. Oftewel “Kuay tiaw Reua". Het bevatte vleesballetjes, laos, visafval en citroengras en werd op smaak gebracht met cannabis. Arbeiders gebruikten het als spierverslapper en vrouwen om weeën te verlichten. Het woord "bong" dat refereert aan de hoge waterpijp om wiet te roken, is bovendien een Thaise term.

Cannabis werd door de Cannabis Act van 1935 verbannen. Het werd verder begrensd door de Psychotropic Substances Act uit 1975 en de Narcotics Act van 1979. Hierdoor werd het geclassificeerd als Klasse V Narcoticum. Iedereen die veroordeeld werd voor het produceren, exporteren of importeren van wiet, kreeg 2-15 jaar gevangenisstraf of een boete oplopend tot 1,5 miljoen baht.

CANNABIS IN HET MODERNE THAILAND

Deze strenge maatregelen ten spijt bleef de Thaise cannabiscultuur floreren. Het is mogelijk wiet door het hele land openlijk te kopen in vele bars en restaurants. Handhavers van de wet kijken regelmatig "de andere kant op" en ontvangen vaak smeergeld. In toeristengebieden, waar buitenlanders naar "het land van de glimlach" komen, bieden veel bedrijven "happy" goederen vol met ganja aan.

Thailand kent zelfs een eigen landras dat de ontluikende ondergrondse kweekmarkt stormenderhand heeft veroverd. Veredelaars veredelen Thaise sativa's vaak om de hoge THC-gehaltes te behouden. De planten zijn herkenbaar aan de sprieterige bloeiharen en bleke groenbruine toppen. Deze produceren een heldere spirituele high die internationaal geprezen wordt. Thaise cannabis is vaak verpakt in "Thai Sigaren", grote blunts bestaande uit rond een stokje gedraaide toppen, die vervolgens omringd zijn door de fan leaves van de plant.

OORSPRONG VAN DE POGING TOT LEGALISERING

Het doordrukken van de cannabislegalisering zat er in Thailand al langer aan te komen. De Thaise minister van justitie, Paiboon Koomchaya, heeft in 2016 de regering opgeroepen om cannabis en kratom, ook een Klasse V Narcoticum met opiaat-achtige effecten, te legaliseren. Hij had niet de indruk dat de pogingen van de regering om deze substanties te beteugelen, werkten.

Deze proclamatie was het gevolg van een verwoestende "War on Drugs" die in 2003 uitbrak en duizenden doden en arrestaties tot gevolg had. De strijd tegen drugs werd uitgevoerd met een "shoot to kill" beleid. Daarbij riep minister president Thaksin Shinawatra op het uit te voeren met het "oog om oog" systeem uit de bijbel. Dit werd veroordeeld door Human Rights Watch, die de VN en de VS opriep als reactie het land te verlaten. Dit beleid was vergelijkbaar met de War on Drugs die woedt in buurland de Filipijnen, waar de effecten eveneens verwoestend zijn.

De Verenigde Staten hebben bijgedragen aan het bepalen van de koers van de relatie van Thailand met cannabis. In de jaren '30 stelde de Amerikaanse overheid wiet strafbaar. Ze dwong daarbij andere landen hetzelfde voorbeeld te volgen. Ook heeft de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) drie kantoren in Thailand en de Thaise politie trainingen gegeven tijdens de War on Drugs. De beweging naar decriminalisering in Thailand lijkt samen te hangen met wettelijke veranderingen in de VS.

BLIJVENDE UITDAGINGEN

Thaise wetgevers zien zich nog steeds geplaatst voor uitdagingen op de weg naar medicinale legalisering. Patentaanvragen van buitenlandse bedrijven leiden ertoe dat de overheid op haar hoede is. Zo zouden buitenlandse belangen de markt mogelijk gaan domineren. Dit zou het moeilijk maken voor medicinale patiënten en onderzoekers aan cannabis te komen. Een andere uitdaging betreft ongediertebestrijding om te voorkomen dat er ziekteverwekkers in het medicijn komen.

De Thaise overheid is vol vertrouwen dat deze problemen op te lossen zijn. Wetgevers zijn vastbesloten de cannabisindustrie in Thaise handen te houden en zorg te dragen voor veilige producten voor patiënten. De overheid kijkt waarschijnlijk ook naar het stimuleren van het toerisme. Thailand is al een prominente bestemming voor medicinale toeristen. De legalisering van medicinale cannabis zou dan ook mogelijk voor groei in de sector zorgen.

De Thaise regering treedt met de legalisering van medicinale cannabis in de voetsporen van Israël, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Pleitbezorgers hopen dat Thailand uiteindelijk ook het voorbeeld van landen als Canada en Uruguay volgt en overgaat tot volledige legalisatie van recreatief gebruik.