By Steven Voser

De gezondheidszorg in Canada is niet alleen populair onder Canadezen. Overal ter wereld zien landen Canada als een model voor openbaar toegankelijke gezondheidszorg. Vrijwel alle essentiële basiszorg bij artsen en ziekenhuizen wordt er gedekt door de belastingbetaler. Bepaalde diensten zijn echter niet gedekt. Denk aan thuiszorg, de tandarts en voorgeschreven medicijnen. Toch bestaat er flexibiliteit in de ziektekostenverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Rond 30% van de Canadese gezondheidszorg wordt gefinancierd door particuliere verzekeringen. Zo is er Sun Life Assurance Company, tevens een van de grootste verzekeraars ter wereld. En als een van de meest vooraanstaande bedrijven in Canada, heeft het onlangs groot nieuws aangekondigd voor medicinale wietgebruikers.

DE PRIVATE SECTOR ZET STAPPEN RICHTING MEDICINALE WIET

Sun Life heeft aangekondigd dat hun zorgverzekering vanaf 1 maart 2018 als medicijn voorgeschreven cannabis dekt. Tussen de $1.500 en $6.000 aan medicinale wiet kan dan betaald worden door de verzekering. Zoveel cannabis kan er gedekt worden wanneer het verstrekt wordt volgens de overheidsregelgeving. De legalisatie van recreatieve wiet is aanstaande in Canada. Hierdoor voelt de private sector zich veilig om deze toezeggingen te doen. Als meer bedrijven dit voorbeeld volgen, zou het stigma rond cannabisgebruik als medicijn verder moeten afnemen. Loblaw Companies Limited dat een keten exploiteert van winkels met zo’n 200.000 werknemers biedt ook dekking voor medicinale wiet.

HET PUBLIEKRECHT ZET STAPPEN RICHTING MEDICINALE WIET

Een staatsvariant lijkt nog ver weg, hoewel er een aanmoedigend juridisch precedent bestaat in de oostelijke provincie Nova Scotia. Toen monteur Gordon “Wayne” Skinner gewond raakte tijdens zijn werk, kreeg hij last van verschrikkelijke rugpijn. Medicinale wiet verzachtte deze problemen. Skinner had de hoop dat zijn vakbond de kosten zou dekken via hun trust fund. Dit werd echter tot driemaal toe afgewezen, waardoor Skinner zijn zaak voorlegde aan de Mensenrechtenraad. De raad oordeelde in zijn voordeel dat de provinciale mensenrechtenwetgeving vereiste dat de bond hem zou terugbetalen voor zijn medicinale wietkosten. Ze oordeelden dat Skinner was gediscrimineerd op een “indirecte en onbedoelde” manier door het anti-wietbeleid. Wellicht dus dat door heel Canada meer dienstverleners met publieke verplichtingen hun eigen beleid gaan heroverwegen.

ONDER WELKE OMSTANDIGHEDEN?

Eén kwestie blijft bestaan, zelfs als dekking voor medicinale wiet meer gemeengoed wordt. Want welke bepalingen kleven eraan? Californië had een berucht los systeem dat veel aandoeningen omvatte. Dit faciliteerde een royale toegang tot het ruime aanbod van verstrekkers. Onder de huidige Canadese wetgeving zijn er zo'n veertig faciliteiten die een overheidslicentie hebben om medicinale wiet te kweken en distribueren. Ze kunnen alleen cannabis verstrekken aan patiënten die het voorgeschreven hebben gekregen. En patiënten kunnen alleen een dekking krijgen als hun ziekte door hun verzekering is vastgelegd.

Het hangt dus allemaal af van de houding van de zorgverzekeraar. In het geval van de grote aankondiging van Sun Life, beweren ze open te staan voor klinisch bewijs rond aandoeningen die momenteel niet in aanmerking komen voor een dekking. In eerste instantie hebben ze echter aangegeven dat alleen de volgende ziekten in aanmerking zouden komen:

  • Ernstige of refractaire pijn, gerelateerd aan kanker en misselijkheid bij kankerbehandelingen.
  • Neuropathische pijn en spasticiteit, gerelateerd aan multiple sclerose.
  • Pijn gerelateerd aan reumatoïde artritis die niet op standaard therapie reageert.
  • Anorexia en neurophatische pijn, gerelateerd aan HIV/AIDS.
  • Palliatieve zorg.

RECREATIEVE WIET IN CANADA

Wiet raakt vanzelf geassocieerd met steeds meer aandoeningen naarmate het klinisch bewijs voor de effectiviteit ervan zich opstapelt. Een behandeling met cannabis is beschikbaar middels de gezondheidszorg in Canada. Toch zijn er ook zorgen over hoe vaak het medicinale systeem misbruikt wordt door hoofdzakelijk recreatieve gebruikers. Anekdotisch bewijs van cannabis klinieken suggereert dat zij niet snel het risico nemen om al het papierwerk te regelen dat vereist wordt bij de medische route. Recreatieve gebruikers zijn binnenkort trouwens sowieso een stuk vrijer. De Canadese overheid zet zich er namelijk voor in om de productie en handel van recreatieve wiet dit jaar nog te legaliseren.

De beoogde datum waarop de veranderingen van kracht zouden gaan, was 1 juli 2018. Maar dit is opgeschoven naar later in het najaar. Tegen die tijd moet de politie zich voorbereid hebben op de nieuwe wetten. Het zou verkeerd zijn als er niet een bepaalde amnestieregeling wordt getroffen met wietgebruikers die momenteel veroordeeld zijn of opgesloten zitten. Hoe dan ook, cannabis wordt in Canada steeds meer maatschappelijk geaccepteerd. Hopelijk worden ook zorgverzekeraars wakker en omarmen zij eveneens de geur van ganja.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.