By Luke Sumpter

Het is best wel vreemd dat er rond een natuurlijke plant als wiet door de jaren heen zo'n commotie is ontstaan.

En ook al hebben diverse landen wiet tot op zekere hoogte gelegaliseerd en zullen er meer volgen, toch worden er nog veel fabeltjes over verkondigd. De meeste hiervan stroken niet met de wetenschap. Maar ondanks dat blijven tegenstanders ze gebruiken om bepaalde wetgeving te verantwoorden.

Daarentegen schetsen te positieve verhalen cannabis af als een wondermiddel dat eigenlijk geen enkel nadeel heeft. Uiteindelijk is dat ook schadelijk voor het imago van de plant.


10 Mythen over Wiet Weerlegd

Hieronder behandelen we de top 10 mythen over wiet. Vergeet daarbij niet dat misvattingen niet alleen door tegenstanders worden verspreid, maar ook door voorstanders. Net zoals veel anti-cannabisorganisaties de werkelijkheid verdraaien, hebben ook overenthousiaste groepen mythes de wereld in geholpen. Met een neutrale blik halen we de hardnekkigste mythen rond wiet onderuit in de hoop een eerlijker beeld van de plant te schetsen.

1. Cannabisgebruik Leidt tot Meer Criminaliteit

Het gebruik, kweken en verkopen van wiet is in veel landen strafbaar. Hierdoor is de plant vanzelf op de zwarte markt beland, naast andere, zwaardere drugs, zoals cocaïne en heroïne. Hoewel in het kielzog daarvan bendegerelateerd geweld is opgekomen, bevordert cannabisgebruik zelf geen misdaad — de illegale status ervan wel.

Wanneer er echter een legale cannabismarkt op poten wordt gezet, nemen gelicenseerde en belasting afdragende shops de wiethandel over, waarmee ze de positie van verkopers uit het illegale circuit verzwakken.

Bovendien is niet bewezen dat iemand door het roken van wiet meer geneigd is om een misdrijf te plegen. Zeker, het is misschien zo dat er meer wetsovertreders cannabis gebruiken — en andere drugs — maar een correlatie is nog geen causaliteit.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, blijkt cannabislegalisatie niet bij te dragen[1] aan een statistische toename van gewelddadige misdrijven. Opmerkelijk is ook dat veel tegenstanders van wiet nooit verwijzen naar de vele geweldsdelicten die gerelateerd zijn aan alcoholgebruik[2], ondanks de legale status hiervan.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

2. Wiet is een Gateway Drug

Je kent dit misschien nog wel van school: een antidrugsorganisatie die in de klas de boodschap verkondigt dat 'één trek al genoeg is'. Zulke organisaties bedoelen het misschien goed, maar ze gooien vaak wel alle drugs op één hoop en wekken de indruk dat zodra je iets gebruikt, je meteen een duister pad inslaat en alle middelen gaat proberen.

En dat is simpelweg niet waar.

Wereldwijd genieten miljoenen cannabisgebruikers op regelmatige basis van het kruid, zonder ook maar een moment aan harddrugs te denken. Daarnaast beginnen veel mensen met het gebruik van zwaardere middelen zonder ooit cannabis te hebben aangeraakt.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

3. Wiet is een Gevaarlijke, Verslavende Drug

De claim dat cannabis een gateway drug is, komt vaak voort uit het argument dat het, net als harddrugs, je in een spiraal van verslaving trekt. De plant verschilt echter drastisch van de verslavende werking die drugs als heroïne en cocaïne hebben. In tegenstelling tot die middelen veroorzaakt cannabis vaak geen ernstige verslaving of ernstige ontwenningsverschijnselen.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

4. Wiet is Helemaal Niet Verslavend

Veel wietgebruikers roken weliswaar wiet zonder een verslaving te ontwikkelen, maar het is wel degelijk mogelijk er verslaafd aan te raken. De precieze definitie van deze afhankelijkheid (d.w.z. fysieke versus psychologische afhankelijkheid) en de mate ervan is complex, maar het bestaat wel. Sommige cannabisactivisten proberen dit te ontkennen, maar wetenschappelijk gezien, is cannabis ook weer geen volledig onschuldig middel.

Mensen kunnen weliswaar op tal van manieren profijt hebben van wiet, maar cannabisgebruik kan wel degelijk te ver gaan. Doordat cannabis het dopaminegehalte verhoogt en langdurig gebruik uiteindelijk het dopaminesysteem afzwakt[3], kan het je beloningssysteem in je hersenen aantasten en zo voor een verslavingscyclus zorgen.

Dit is echter niet uniek voor cannabis. Volgens arts en verslavingsdeskundige Gabor Mate ligt aan alle verslavingen een trauma ten grondslag[4]. Een verslaving kan zich vervolgens uiten in blowen, maar ook in materialisme en obsessies voor bepaalde dingen. Dit punt is dus verre van een zwart-wit kwestie.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

5. Je Kunt een Overdosis Cannabis Nemen

Jaarlijks gaan er veel mensenlevens verloren aan alcohol, cocaïne, heroïne en andere drugs. Maar niemand overlijdt aan alleen wietgebruik. Hoe dat komt? Dat komt omdat cannabinoïden, de actieve stofjes in de plant, niet van invloed zijn op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de ademhaling.

In het geval van opioïden kan een overdosis optreden wanneer receptoren in het ademhalingscentrum overstelpt worden. Daarbij hebben ze een depressief effect, wat de ademhaling belemmert en uiteindelijk tot de dood kan leiden. Cannabis heeft dit effect niet en dat is ook de reden waarom er voor zover bekend geen sterfgevallen zijn door alleen wietgebruik.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

6. Wietgebruikers Zijn Lui

Wietgebruikers krijgen met een hoop verschillende stereotypen te maken. Naast labels als 'verslaafde' en 'junkie' worden ze waarschijnlijk nog het vaakst van luiheid beschuldigd. Zeker, soms ploffen mensen na het roken van wiet liever neer op de bank dan dat ze een rondje gaan hardlopen.

Toch gebruiken ook veel succesvolle, actieve en sportieve mensen cannabis. Joe Rogan heeft bijvoorbeeld een podcast-imperium opgebouwd, terwijl hij graag een jointje rookt. En Michael Phelps wist zijn tegenstanders in het zwembad voorbij te streven, terwijl hij ook weleens een bong rookt. Wereldwijd gebruiken duizenden succesvolle mensen graag wiet in hun vrije tijd, net zoals de mensen die na hun werk graag een fles wijn opentrekken.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

7. De Tweedeling Tussen Indica- en Sativa-effecten

In de cannabiswereld besteedt men veel tijd aan het ontkrachten van misvattingen van buitenaf. Maar ook mensen die in de branche zelf actief zijn, worden weleens op het verkeerde been gezet door misleidende informatie van binnenuit. De afgelopen decennia wist iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd was in wiet het verschil tussen stonede 'indica'-soorten en verkwikkende 'sativa'-soorten.

Maar de wetenschap rond cannabis heeft dit standpunt inmiddels weerlegd. Neuroloog en cannabisexpert dr. Ethan Russo classificeert het zelfs als 'flauwekul'. Deze indeling helpt shops misschien bij de verkoop van wiet, maar het klopt niet helemaal.

Bepaalde indicasoorten bevatten namelijk ook opwekkende terpenen, terwijl je van sommige sativa's net zo goed lichamelijk en geestelijk stoned kunt worden. Bovendien kunnen planten van dezelfde soort ook verschillende effecten hebben, bijvoorbeeld wanneer je ze in verschillende omgevingen kweekt.

In plaats van cannabis op deze discutabele manier te categoriseren, wordt in onderzoek voorgesteld om de term 'soort' in zijn geheel te schrappen en deze te vervangen door 'chemovar'[5] (chemische variëteit), zodat we een werkelijk idee krijgen van de effecten en chemische diversiteit van een plant.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

8. Een Wietkater Bestaat Niet

Het debat tussen alcohol- en wietgebruikers woedt maar voort. De voorstanders van het kruid zeggen vaak dat ze 's ochtends gewoon weer met een fris gevoel opstaan. Hoewel dat kan kloppen, kan het roken van meerdere grammen de volgende ochtend wel degelijk tot een uniek soort kater leiden.

Een wietkater is niets vergeleken met een alcoholkater, maar kan wel degelijk beïnvloeden hoe je je de volgende dag voelt en dufheid, lusteloosheid, rode ogen en hoofdpijn met zich meebrengen. Wanneer je echter met mate geniet, kun je zonder zorgen gewoon weer fris opstaan en aan je dagelijkse bezigheden beginnen.

Net als bij een alcoholkater knap je op van wat water en eten. Anders dan bij alcohol zou het daarbij aanzienlijk minder lang moeten duren voordat je je weer de oude voelt.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

9. Wiet Leidt Niet tot Ontwenningsverschijnselen

Hoewel veel fanatieke wietgebruikers graag willen geloven dat cannabis geen ontwenningsverschijnselen veroorzaakt, is dat helaas niet het geval. Net als een kater kan wiet ook ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Maar net als met een kater zijn de ontwenningsverschijnselen van cannabis redelijk mild, zeker vergeleken met alcohol en andere drugs.

Regelmatige gebruikers die stoppen, kunnen een paar weken last krijgen van de volgende klachten, maar dit verschilt wel per persoon:

  • Prikkelbaarheid
  • Hoofdpijn
  • Verstoorde slaap
  • Griepachtige symptomen
  • Neerslachtige en onrustige gevoelens

Gelukkig duurt dit meestal niet lang en is het vaak niet ernstig. Als je de symptomen wilt verlichten, kun je dat het beste doen door goed water te blijven drinken, gezond te eten, voldoende te bewegen en ontspanningstechnieken te gebruiken.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

10. Een Hijs Inhouden Versterkt Je High

Naarmate wietfans ouder worden, verliezen ze vaak de competitiviteit die ze in het begin hadden. Jongere gebruikers scheppen regelmatig op over het nemen van grote trekken, dat ze een minuut lang de rook kunnen inhouden en dat ze de high op indrukwekkende wijze kunnen versterken.

Maar zodra die nieuwigheid wat verdwenen is, worden gebruikers vaak relaxter. Ze beseffen zich dat iedereen op zijn eigen manier van het kruid geniet. Ook komen ze er al snel achter dat je een hijs niet belachelijk lang hoeft in te houden om de high te versterken.

Er is bovendien geen wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat het inhouden van de rook de hoeveelheid THC in je lichaam verhoogt. Integendeel[6], dat doet het waarschijnlijk niet[7].

Alle THC komt namelijk onmiddellijk in het bloed terecht zodra het in de longen zit. Als je dus higher wilt worden, kun je beter meer roken, in plaats van de rook inhouden.

10 Mythen over Wiet Weerlegd

External Resources:
  1. The Cannabis Effect on Crime https://www.tandfonline.com
  2. Alcohol-Related Crimes: Statistics and Facts - Alcohol Rehab Guide https://www.alcoholrehabguide.org
  3. Cannabis blunts the brain's reward system | Imperial News | Imperial College London https://www.imperial.ac.uk
  4. How dealing with past trauma may be the key to breaking addiction | Life and style | The Guardian https://www.theguardian.com
  5. Cannabis - from cultivar to chemovar - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Download Limit Exceeded http://citeseerx.ist.psu.edu
  7. Breathhold duration and response to marijuana smoke - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.