In februari 2019 kondigde Bernie Sanders formeel aan dat hij van plan is om in 2020 namens de democraten voor het presidentschap te gaan. In 2015/2016 heeft hij ook meegestreden, maar werd hij verslagen door Hillary Clinton. Zij werd later voorbijgestreefd door Donald Trump.

Sanders doet eigenlijk pas formeel mee namens de democraten als hij de voorverkiezingen wint. Toch heeft hij zich het grootste deel van zijn politieke carrière niet verbonden aan de democraten of republikeinen. Hij heeft sinds de jaren ’70 een onafhankelijke status behouden. Wel heeft Sanders zich verkiesbaar gesteld voor diverse posities, zelfs toen hij het opnam tegen kandidaten met grote campagnefondsen.

Hoewel Sanders trouw blijft aan zijn idealen, net zoals in het verleden, is het aansluiten bij een grote partij voor hem een ‘politieke noodzaak’ om kans te maken op het presidentschap. In een interview met USA Today legt hij het uit. "Het zou enorm veel tijd, energie en geld kosten om in 50 staten op het stembiljet te komen. Het is veel handiger om te werken binnen het systeem van de democraten. Dat maakt het makkelijker om op het stembiljet te komen en daarmee heb ik meer kans om met andere kandidaten te debatteren."

GAAT DE OUDSTE PRESIDENT OOIT WIET LEGALISEREN?

Als hij wordt gekozen, is Bernie Sanders 79 jaar oud bij de inauguratie en 83 als zijn eerste termijn erop zit. Daarmee zou hij de oudste president ooit zijn. Ondanks zijn leeftijd zit Sanders vol energie. Zijn progressieve uitingen spreken de Amerikaanse jeugd aan, maar ook de armste gemeenschappen van het land.

Sanders omschrijft zichzelf als een democratisch socialist, die consistent opkomt voor hervormingen en economische gelijkheid. Volgens zowel zijn programma als zijn publieke statements, is hij standvastig in zijn standpunten. Hij houdt vast aan zijn principes, wat de oppositie ook zegt of doet. Sanders is voorstander van door de overheid gesubsidieerde gezondheidszorg, een verhoging van het minimumloon en publieke universiteiten die geen collegegeld vragen. Hij zou ook de eerste Amerikaanse president ooit zijn die openlijk zegt voorstander te zijn van volledige legalisering van cannabis op zowel staats- als federaal niveau.

Sanders steunt niet alleen volledige legalisering, het is een van zijn hoogste prioriteiten. Bij zijn recente aankondiging, waarin hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen, heeft hij duidelijk gezegd dat de Amerikaanse overheid "de vernietigende war on drugs moet stoppen". En in een Tweet zegt hij: “Ik wil President worden, omdat we moeten investeren in banen en onderwijs voor onze kinderen, niet in gevangenissen en detentie. We moeten een einde maken aan de vernietigende war on drugs, private gevangenissen, borgtochten en grote hervormingen doorvoeren bij de politie”.

Naast de campagnebeloften heeft hij onlangs een nieuw boek gepubliceerd. Het heet “Where We Go from Here: Two Years in the Resistance". Het gaat over de gevaren van een verbod op cannabis. Hij is ook een van de voorstanders van de Marijuana Justice Act. Als deze nieuwe wet wordt aangenomen, verdwijnt marihuana van de lijst met verboden drugs. Het wordt daarnaast mogelijk om staten waar cannabis illegaal blijft, te bestraffen. Met name als ze arrestaties verrichten voor cannabisbezit die zijn gebaseerd op huidskleur. Als Sanders wordt gekozen, weten we bijna zeker dat er iets gaat gebeuren.

Bernie Sanders

WAAROM ZOU CANNABIS VOLGENS BERNIE SANDERS LEGAAL MOETEN WORDEN?

Als je niet bekend bent met Bernie Sanders' visie op cannabis, dan ga je het verrassend herkenbaar vinden. Zijn benadering is logisch en gebaseerd op gezond verstand. We geven een overzicht:

1. Cannabis is niet gevaarlijk, dus het zou geen verboden drug moeten zijn zoals heroïne of cocaïne.

Net zoals de meeste mensen die hun gezond verstand gebruiken, gelooft Sanders niet dat cannabis gevaarlijk is. Hij geeft zelfs toe dat hij het zelf twee keer heeft gebruikt toen hij nog jong was. Hoewel hij er "enorm van moest hoesten", werd Sanders er niet high van en voelde hij er niet veel van. Maar hij geeft toe dat het bij andere mensen mogelijk een ander effect heeft. Hij is geen voorstander van cannabisgebruik. Maar hij weet ook dat het geen sluipmoordenaar is, zoals heroïne. In zijn eigen woorden tijdens een publieke speech:

"Mensen kunnen erover debatteren tot ze een ons wegen. Maar wij weten, gesteund door wetenschappers, dat marihuana niet lijkt op heroïne. Ik ben hier niet om marihuana te promoten. Maar marihuana staat op de lijst met verboden middelen, net als heroïne (boegeroep uit het publiek). Ik ben het met jullie eens. Daarom geloof ik dat we marihuana van de lijst van de federale Controlled Substances Act zouden moeten halen”.

Toen Hillary Clinton voorstelde om cannabis te verschuiven van Schedule I naar Schedule II, zei Sanders dat ze voorbijging aan waar het om draait. Die lichte herclassificering zou ervoor zorgen dat wiet wettelijk gezien maar iets op zou schuiven. Het zou dan gelijk zijn aan cocaïne in plaats van aan heroïne. En dan is er nog steeds ruimte voor onnodige vervolging en detentie.

2. Teveel mensen hebben in hun leven schade geleden door een veroordeling voor marihuana.

De gevangenissen en detentiecentra in de Verenigde Staten zitten vol met mensen die zijn veroordeeld in het kader van marihuana. Sommigen zitten ook vast voor ernstiger misdrijven, maar velen zijn alleen schuldig aan het kweken van hun eigen wiet. Daarvan hebben ze kleine hoeveelheden verkocht of ze zijn gepakt met bijvoorbeeld slechts 30 gram in hun bezit. De behandeling is niet anders dan bij mensen die schuldig zijn aan een overval of verkrachting. In sommige gevallen brengen personen die zijn veroordeeld voor iets wat relatief onschuldig is, met marihuana bijvoorbeeld, net zoveel tijd door achter de tralies als harde criminelen.

Zelfs in het geval van een simpel vergrijp als marihuanabezit, waarbij mensen slechts een voorwaardelijke straf of voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen, is de straf buitenproportioneel. De persoon hoeft misschien niet echt naar de gevangenis, maar de aanklacht achtervolgt hem of haar nog jaren. Bijvoorbeeld als iemand zich wil inschrijven bij een universiteit, een baan zoekt of een appartement wil huren.

Sanders vindt niet dat de bestraffing past bij de misdaad. In zijn eigen woorden: "Het is aanstootgevend dat we zoveel jonge Amerikanen stigmatiseren met een strafblad voor het roken van marihuana. Maar vreemd genoeg, is er geen enkele hoge piet op Wall Street vervolgd omdat hij bijna een ineenstorting van onze hele economie heeft veroorzaakt. Dat is absoluut niet logisch”.

Bernie Sanders Cannabis

3. De marihuanawetgeving heeft een buitenproportionele impact op minderheden.

Ten aanzien van cannabisgebruik is er mogelijk sprake van racistische motieven in Amerika. Wanneer je zwart bent en wiet rookt, is de kans op een arrestatie vier keer zo groot als voor je blanke vrienden. Die kans is mogelijk nog groter als je arm bent. Dit wist je misschien ook al wel. Je hoeft alleen maar naar Amerikaanse reality-tv-shows waarin een politieagent wordt gevolgd te kijken. Zodra een Afro-Amerikaan wordt aangehouden, is het eerste dat de politieagent zegt: “Ik ruik wiet”.

Sanders legt het in 2015 als volgt uit in een gesprek met Killer Mike, activist en rapper van Run The Jewels. “Wat het een racistische kwestie maakt, is dat blanken en zwarten in vrijwel gelijke mate wiet gebruiken. Vier keer zoveel mensen met een donkere huidskleur worden echter gearresteerd voor drugsbezit. Een racistische kwestie dus”.

En in 2016 tweet hij: "Tientallen jaren hebben we ons beziggehouden met een mislukte war on drugs. Daarbij zijn op ras gebaseerde minima ingesteld waarbij kleurlingen onevenredig streng gestraft worden".

WAT IS DE GESCHIEDENIS VAN BERNIE SANDERS OP HET GEBIED VAN DRUGSHERVORMINGEN?

In heel zijn politieke carrière heeft Bernie Sanders publiekelijk gezegd dat hij de war on drugs wil beëindigen. In feite is hij zo’n voorstander van hervormingen dat NORML hem een A+-rating geeft op basis van zijn uitspraken.

In 1972 stelde Sanders zich verkiesbaar als gouverneur van Vermont. Tijdens zijn campagne zei hij dat de overheid moest afrekenen met wetten omtrent seksueel gedrag, drugs en abortus. De Amerikaanse vrijheid werd volgens hem door dergelijke wetgeving ingeperkt.

Toen Vermont de strijd aanging voor de legalisering van medicinale marihuana, steunde Sanders dat. Medicinale cannabis werd in 2004 in de staat gelegaliseerd. De kweek ervan en recreatief gebruik werden halverwege 2018 legaal. Het verkopen van cannabis is nog steeds illegaal.

In 2005 stemde Sanders als lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een amendement voor medicinaal cannabisgebruik. Deze voorgestelde regulering haalde het niet, maar het streven was ernaar om justitie te belemmeren mensen te vervolgen die medicinale marihuana gebruikten of verspreidden in legale staten.

Sanders was de eerste senator van de VS die een wetsvoorstel introduceerde om op federaal niveau een einde te maken aan het cannabisverbod: de Ending Federal Prohibition Act van 2015. Het voorstel werd niet aangenomen als wet. Vergelijkbare voorstellen zijn sindsdien door andere senatoren en vertegenwoordigers opnieuw ingediend.

Cannabis Industry

Het meest progressieve voorstel dat de steun heeft van Sanders is de Marijuana Justice Act van 2017. Het is nog geen wet, maar het gaat verder dan decriminalisering en verwijdering uit de lijst met verboden middelen op federaal niveau. Het moet staten straffen die cannabis niet legaliseren en die doorgaan met racistische handhaving. Dergelijke staten zouden geen federale fondsen meer krijgen. De nieuwe wet zuivert ook criminele strafbladen van federale veroordelingen voor marihuanagebruik of -bezit. Gemeenschappen die het meest zijn geraakt door de war on drugs van de regering zouden bovendien subsidie krijgen.

Sanders steunde ook de Marijuana Freedom and Opportunity Act van 2018 van Chuck Schumer uit New York. Dit was eveneens een wetsvoorstel om cannabis te decriminaliseren. Daarnaast werd er gezocht naar een "balans van economische belangen" door het opzetten van een trustfonds. Daarmee zouden vrouwen en andere benadeelde groepen moeten worden geholpen om kleine marihuanabedrijven op te zetten. Het voorstel voorzag ook in fondsen voor veiligheid op snelwegen en voor de impact van cannabisgebruik op de menselijke gezondheid op de lange termijn.

Ook in 2018 was Sanders stellig in zijn publieke reactie. De voormalig Minister van Justitie Jeff Sessions probeerde om een besluit uit het tijdperk van Obama terug te draaien. Daarin worden de DEA en andere federale organisaties belemmerd zich te bemoeien met zaken die legaal zijn op staatsniveau. Daarover zei Sanders het volgende:

"Nee, Minister van Justitie Sessions. Marihuana is niet hetzelfde als heroïne. Niemand die de kwestie serieus heeft bestudeerd, vindt dat de classificatie van marihuana als verboden drug, naast dodelijke drugs als heroïne, terecht is. Juist het tegenovergestelde. We zouden staten moeten toestaan om marihuana te decriminaliseren. We mogen de geboekte vooruitgang van de afgelopen jaren niet teniet doen".

Het is eigenlijk onmogelijk om een geval te vinden waarin Sanders geen voorstander is van cannabislegalisering.

BERNIE SANDERS: VOORDAT HIJ PRESIDENT WILDE WORDEN

Bernie Sanders is niet een typische Amerikaanse politicus. Hoewel er steeds meer steun is voor onafhankelijke kandidaten, winnen ze zelden. Dat komt doordat ze onvoldoende financiële steun krijgen om hun boodschap te laten horen. De meeste stemmers gaan naar de stembus zonder dat ze weten waar deze kandidaten voor staan.

Dat geldt niet voor Sanders. Hij is meester in het verwerven van kleine fondsen. Momenteel is hij het langst dienende onafhankelijke congreslid. Maar hoe is hij een van Amerika’s meest gehoorde voorvechters geworden voor de minderbedeelden?

Sanders werd geboren in Brooklyn, New York, in 1941. Zijn ouders waren Joods/Poolse immigranten. Zijn vader was verfverkoper en hoewel hij een vaste baan had, had de familie het moeilijk. Sanders zag al op jonge leeftijd dat Amerika was verdeeld tussen zeer rijk en zeer arm.

Nadat hij onderwijs volgde op de James Madison High School in Brooklyn, ging Sanders naar het Brooklyn College. Daarna studeerde hij aan de Universiteit van Chicago. Hij raakte betrokken bij de burgerrechtenbeweging en deed mee aan meerdere protesten. Daarbij raakte hij voor het eerst geïnteresseerd in het tegengaan van het rassenonderscheid in Amerika.

Hij behaalde zijn graad in de politieke wetenschappen in 1964. Voordat hij daarna politiek actief werd, had Sanders een interessant leven. Voor zijn verhuizing naar Vermont, was een Israëlische kibboets zijn thuis. Hij hopte van baan naar baan en werkte als freelance schrijver, psychiatrisch hulpverlener, filmmaker en basisschoolonderwijzer.

Bernie Sanders History

Sanders probeerde in de jaren ’70 meerdere keren om een publieke functie te krijgen, maar dat lukte niet. In 1981 won hij echter de verkiezingen voor burgemeester van Burlington, Vermont, met slechts 12 stemmen. Hij kreeg steun van een kleine organisatie, de Burlington Progressive Coalition. Daarna werd Sanders nog drie termijnen gekozen voordat hij zijn aandacht verlegde naar het nationale podium.

In 1990 werd hij een van de enige onafhankelijke leden van het Huis van Afgevaardigden in Washington D.C. Als buitenstaander, die bij geen van de grootste partijen hoorde, had hij daar niet veel vrienden. Maar hij ging verder met zijn verzet tegen oneerlijkheid.

In 2006 verraste Sanders velen toen hij in de Senaat werd gekozen. Hij nam het namelijk op tegen Richard Tarrant, een tegenstander die zo rijk was, dat hij $7 miljoen van zijn eigen geld wijdde aan zijn campagne. Als lid van de Senaat heeft Sanders diverse commissies gediend op het gebied van gezondheid, onderwijs, veteranenzaken en het budget van het land. Nog steeds zet hij zich met hart en ziel in voor zaken die hem aan het hart gaan. Waaronder het helpen van de armsten van het land, de meest kansarme burgers. Ook blijft hij zich inzetten voor een verantwoorde legale hervorming van de zaken waarin hij onrecht ziet.

In 2015 heeft Sanders voor het eerst een gooi gedaan naar het presidentschap. Toen is het hem niet gelukt. Maar een mislukking houdt Sanders niet tegen. Hij blijft streven naar een betere regering en een beter Amerika als diender van het volk.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.