By Luke Sumpter


Het wietseizoen. Als je goede resultaten wilt behalen met je buitenkweekproject, moet je weten wat dit inhoudt. Je kunt niet op elk moment van het jaar lukraak wat zaden in de grond stoppen en goede resultaten verwachten. Gebruik dit artikel als basis om je lokale omgeving te leren kennen, zodat je jaar in jaar uit een topoogst behaalt!

Wat is het 'wietseizoen'?

Het wietseizoen is de periode waarin telers met succes wietplanten buiten kunnen kweken. Binnenkwekers kunnen zonder problemen oogst na oogst realiseren, ongeacht de tijd van het jaar. Daarentegen moeten buitenkwekers alles goed plannen, en in synergie met de natuur handelen. Het wietseizoen naleven is hetzelfde als bij andere vormen van tuinbouw. Tuinders die eenjarige groenten verbouwen, zijn ook beperkt tot het zaaien van zaden en het verplanten van zaailingen in de lente. En tegen de tijd dat de herfstvorst eraan begint te komen, is het tijd om de laatste gewassen van het seizoen te oogsten.

 • Noordelijk halfrond

Het wietseizoen varieert afhankelijk van de regio. Op het noordelijk halfrond vindt de lente-equinox eind maart plaats, wat het begin van de lente en de langere dagen aankondigt. Hoewel het op dit moment nog te koud is om zaailingen naar buiten te verplaatsen, kiezen veel kwekers ervoor om het seizoen binnen alvast met kweeklampen op te starten. Afhankelijk van de laatste vorstdatum, verplanten buitentelers meestal van april tot eind mei. Het wietseizoen duurt in totaal zes tot acht maanden en eindigt net voor de eerste nachtvorst, zo rond eind september, begin oktober.

 • Zuidelijk halfrond

Op het zuidelijk halfrond liggen de zaken een beetje anders, omdat de seizoenen praktisch het tegenovergestelde zijn. Hier begint het wietseizoen rond september (vroege lente) en eindigt het in februari (nazomer) of maart (vroege herfst).

Wat is het 'wietseizoen'?
 • Tropische regio's

Maar er zijn meer nuances te vinden. Telers die bijvoorbeeld dicht bij de evenaar kweken, kunnen dit het hele jaar door doen. Hier duurt de dag ongeveer twaalf uur, ongeacht het seizoen. De warme en vochtige klimaten op deze breedtegraad stellen telers in staat om met weinig inspanning allerlei soorten planten te kweken.

Wiet kan echter een unieke uitdaging vormen. Van fotoperiode wietsoorten wordt namelijk gedacht dat ze uit Oost-Azië afkomstig zijn. In dit gebied is wiet onderhevig aan seizoensgebonden criteria om te groeien, bloeien en zich voort te planten, voordat de nachtvorst begint. Als gevolg heeft deze cannabis de gewoonte ontwikkeld om met de bloei te beginnen als de daglichturen afnemen. Binnenshuis worden wietplanten tot bloei gedwongen door een lichtcyclus van twaalf uur licht aan en twaalf uur licht uit, wat het licht rond de herfstequinox nabootst.

Omdat de daglichturen in de tropen permanent binnen deze lichtcyclus vallen, bloeien fotoperiode planten binnen enkele weken na de ontkieming al. Maar er bestaan ook equatoriale wietsoorten met mutaties. Deze mutaties zorgen ervoor dat de soorten beginnen te bloeien aan de hand van verschillende signalen, waardoor deze strains verschillen van zowel fotoperiode als autoflowering planten.

 • De rol van hoogte

Ten slotte speelt hoogteligging een grote rol bij het wietseizoen, ongeacht de breedtegraad. De groeiseizoenen zijn korter op grotere hoogten, omdat de vorst hier later verdwijnt en eerder in het seizoen arriveert. Autoflowering en snelbloeiende planten groeien om die reden beter in dergelijke gebieden dan hun minder snelle fotoperiode tegenhangers.

Is wiet eenjarig, tweejarig of meerjarig?

Als je een fervent teler bent, ben je waarschijnlijk wel bekend met de termen 'eenjarig', 'tweejarig' en 'meerjarig'. Het is belangrijk om de verschillen hiertussen te kennen. Telers hanteren namelijk verschillende methoden, afhankelijk van de categorie. Laten we deze termen eens een voor een uitlichten:

 • Eenjarig: wiet valt in deze categorie. De naam zegt het al: eenjarige planten leven slechts één groeiseizoen: van de ontkieming tot de bloei en zaadproductie. Het voortbestaan van de zaadjes tijdens de winter, zorgt dat de genen worden gewaarborgd en de soort in stand blijft. Andere populaire eenjarige planten zijn tomaten, komkommers en pompoen.
 • Tweejarig: deze planten hebben twee seizoenen nodig om te groeien en nieuw zaad te produceren. Verschillende soorten ui, prei, kool en wortel vegeteren tijdens het eerste seizoen. Vervolgens overwinteren ze, waarna ze in het daaropvolgende voorjaar zaden krijgen.
 • Meerjarig: deze planten gaan meerdere kweekseizoenen mee. Vaak sterft het bovenste deel van deze planten in de winter af, waarna ze in de lente weer volop tot leven komen. Veel meerjarige soorten behouden hun blad het hele jaar. Voorbeelden zijn kool, druiven, bessenstruiken en fruitbomen.

Hoewel genen de seizoensgebonden groeikenmerken van planten aanzienlijk beïnvloeden, heeft de omgeving ook impact op hun levenscyclus. Tweejarige planten kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld eenjarige planten worden, afhankelijk van de omgeving. Dit kan gebeuren wanneer ze in warmere streken met een lang groeiseizoen worden gekweekt.

Is wiet eenjarig, tweejarig of meerjarig?

Fotoperiode

'Fotoperiode' verwijst naar de terugkerende cyclus van lichte en donkere perioden waaraan planten worden blootgesteld. Veel wietsoorten zijn gevoelig voor blootstelling aan licht, en zullen pas gaan bloeien als het beschikbare licht afneemt.

Als je fotoperiode soorten kweekt, is het dus zaak dat je vertrouwd raakt met je klimaat. Zaai op tijd, om je planten de gewenste grootte te laten bereiken, voordat de lichturen in de nazomer afnemen. Door binnen te beginnen, hebben wietplanten de beste overlevingskansen, zeker als er sprake is van een relatief kort groeiseizoen. Ook belangrijk om rekening mee te houden: sativa-soorten hebben doorgaans meer tijd nodig om te rijpen. Het groeiseizoen is in dit geval dus langer.

Op een extreme breedtegraad overleven de meeste fotoperiode soorten de wisseling van de seizoenen niet. Gelukkig is er wel een specifiek type wiet ontwikkeld dat hiermee kan omgaan. Zo komen autoflowering soorten voort uit een ondersoort van wiet die als 'ruderalis' bekendstaat. Deze wietsoort is op noordelijke breedtegraden geëvolueerd, waardoor ze extreme omstandigheden kan trotseren.

In plaats van afhankelijk te zijn van een fotoperiode, bloeit ruderalis op basis van een interne klok. De planten gaan meestal enkele weken na de ontkieming de bloeifase in, zodra ze vijf tot zeven knopen hebben. Autoflowering soorten hebben een relatief korte levenscyclus, namelijk van zo’n acht tot twaalf weken, en zijn daarmee ideaal als je in een koel klimaat leeft.

Kweekkalender

Waar je ook woont, elk stadium van het wietseizoen hangt met verschillende stadia van de groeicyclus van wiet samen. Langere groeiseizoenen bieden meer speelruimte, zeker wat betreft het startpunt van de kweek. Toch overlappen de kalenders elkaar nog steeds grotendeels. Hieronder bekijken we welke groeifase bij welke tijd van het jaar hoort. We zoomen hierbij op het noordelijk halfrond in.

 • Vroege lente (kieming)

Op het noordelijk halfrond begint het buitenkweekseizoen vaak binnenshuis, meestal rond eind maart. Binnen kun je de temperatuur- en luchtvochtigheid beter controleren. Dit is belangrijk voor een succesvolle kieming en de overlevingskansen van je zaailingen. De meeste telers kweken hun plantjes op onder kweeklampen, totdat deze wat massa hebben gekregen. Ook voorkom je hiermee dat ze het slachtoffer van dodelijke nachtvorst worden.

Kweekkalender
 • Late lente (verplanten)

Zodra het risico op vorst echt voorbij is (meestal begin mei), beginnen veel telers hun jonge planten naar buiten te verplaatsen. Een periode van 'afharden' zorgt dat de plantjes goed kunnen acclimatiseren. Dit betekent dat je de planten elke dag steeds wat langer buiten zet. Het doel hiervan is om het risico uit te sluiten dat ze bij het verplanten doodgaan of in shock raken. Als je een kas of polytunnel hebt, kun je ze daar ook eerst in zetten. Zo behoud je de groeisnelheid en bescherm je je planten tegelijkertijd tegen slecht weer.

Kweekkalender
 • Vroege zomer (vegetatie / einde levenscyclus autoflowers)

In de maanden juni en juli naderen veel autoflowering soorten het einde van hun levenscyclus. Op hetzelfde moment zullen fotoperiode kwekers hun vegetatieve planten snoeien en trainen, om de kans op toppen te vergroten.

Kweekkalender
 • Nazomer (late vegetatie en vroege bloei)

Gedurende deze periode moet je constant blijven voeden, water gevenen trainen. De planten worden aanzienlijk groter in deze fase. Ook zal de geleidelijke afname van de fotoperiode in augustus fysiologische veranderingen bij je wiet veroorzaken, waardoor ze begint te bloeien.

Kweekkalender
 • Vroege herfst (bloei en oogst)

Als de herfst begint, schakelen veel telers op bloeivoeding over. Ook proberen veel kwekers, in het geval ze een kas hebben, door goed te ventileren de luchtvochtigheid te verminderen. Buitenplanten, die worden blootgesteld aan UV stralen, produceren nu meestal meer terpenen en cannabinoïden om zichzelf te beschermen. Indica-dominante soorten bereiken in de vroege herfst (half/eind september) het einde van de bloeifase. Grotere sativa-soorten hebben echter iets meer tijd nodig om te rijpen. Vervolgens spoelen veel telers hun planten, waarna ze oogsten en de toppen verwerken.

Kweekkalender

Waarom rijpen wietsoorten met verschillende snelheden?

Wietsoorten rijpen om verschillende redenen met verschillende snelheden. Genen spelen hierbij de grootste rol. Autoflowering planten komen als eerste over de finish vanwege mutaties die hen dwingen om op basis van leeftijd te gaan bloeien. Fotoperiode wietsoorten in gebieden met een lang wietseizoen hebben echter weken, soms zelfs maanden langer nodig. Binnen de fotoperiodieke categorie zijn indica-dominante soorten vaak enkele weken eerder klaar dan sativa-dominante strains.

Ook de omgeving speelt een rol als het om het rijpen gaat. Zo zal het kweken van fotoperiodieke soorten dicht bij de evenaar resulteren in een vroegere en snellere bloei, maar ook in een kleinere oogst. Bovendien kun je de ‘light deprivation’-techniek gebruiken om desgewenst eerder te oogsten.

Gebruik onze Seedfinder om jouw ideale plant te vinden!

Wiet buiten kweken, is niet eenvoudig: er komt veel bij kijken. Laat Moeder Natuur in ieder geval altijd je gids zijn bij het nemen van beslissingen. Hoelang duurt bij jou het groeiseizoen? Hoeveel regen krijg je meestal in de nazomer? Heb je vaak last van late vorst in het voorjaar en vroege vorst in de herfst? Gelukkig heeft het jarenlange werk van breeders soorten voortgebracht die goed presteren in specifieke omgevingen, van koude, regenachtige klimaten tot hete en droge klimaten.

Vermijd keuzestress en check onze Seedfinder. Deze handige tool helpt je zoekopdracht te verfijnen op basis van tal van factoren, zoals de gewenste bloeitijd.

Video id: 706484416


De invloed van het wietseizoen op de cannabisindustrie

Het wietseizoen is echter niet iets waar alleen thuiskwekers mee te maken hebben. Het heeft ook zijn uitwerking op de cannabisindustrie, vooral in landen waar het legaal is. Daarbij is de vraag naar biologische, in de zon gekweekte wiet enorm gestegen. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar toppen met een verbeterde productie van secundaire metabolieten. Het aanbod schommelt echter nogal, op basis van de ritmes van de natuur.

De schappen raken in de herfst vol met in de zon gekweekte wiet, maar in de late winter begint de voorraad vaak te slinken. In het vroege voorjaar schakelen veel coffeeshops en andere verkooppunten dan ook op binnen gekweekte cannabis over.

In de zon gekweekte toppen zijn de hele lente schaars, totdat de eerste oogsten van autoflowering soorten weer binnenkomen. Ten slotte komt het bulk van de fotoperiodieke strains na het kweekseizoen weer in de schappen te liggen.

Hoe plan je vooruit als je buiten kweekt?

Je denkt wellicht: wat kan mij dat wietseizoen nou schelen? Maar het bepaalt praktisch je hele kweek! Leer je klimaat dus kennen. Weet wanneer het gaat vriezen, check welke combinatieplanten het beste zijn en welke soorten het beste in jouw omgeving passen.

Daarnaast moet je ook beseffen dat je werk niet stopt na de oogst. Je kunt daarna je tuin op verschillende manieren optimaliseren. Denk aan compost toevoegen aan je tuinbedden, en deze voor het volgende seizoen alvast mulchen. Veel telers zaaien ook bodembedekkers om in de winter wortels in de grond te houden. Dit voorziet microben van voedsel en houdt je aarde levendig. In het voorjaar kun je deze planten verwijderen en als groene compost gebruiken. Dus: doe je huiswerk, bestudeer je klimaat en profiteer optimaal van het lokale groeiseizoen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.