By Max Sargent

Er zijn talloze redenen om vroeg te willen oogsten. Wellicht ga je verhuizen en moet je je kweekruimte demonteren. Of misschien kweek je buiten in ons kikkerlandje waar de herfst koud en regenachtig is. Of wellicht heb je weinig wiet meer en geef je je zuurverdiende geld niet graag uit aan je medicijn. Het is ook mogelijk dat je in een niet zo cannabisvriendelijke plaats woont en vreest dat de politie achter je aanzit.

Wat de reden ook mag zijn, er zijn bewezen manieren om de zaken te bespoedigen. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenteelt.Wel lever je mogelijk aan oogst en kracht in, in ruil voor snelheid. Laten we eens kijken wat de opties zijn om zo snel mogelijk cannabis te kweken.


Tips voor snellere binnenteelt

Binnen kweken gaat eigenlijk altijd sneller dan buitenteelt. Dat komt voornamelijk omdat je in staat bent de verlichting aan te sturen. Daarnaast is het mogelijk wat meer dingen aan te passen met het oog op snelheid.

1. Kweek autoflowering cannabis

Over het algemeen geldt dat autoflowering cannabis sneller klaar is dan fotoperiodieke soorten. Dit omdat het een percentage ruderalisgenen bevat. Ruderalis is van nature geëvolueerd op koude plaatsen, zoals in Siberië, waar de zomers kort zijn. Daardoor heeft ze de mogelijkheid moeten ontwikkelen om snel toppen en zaden te produceren. Dat verzekerde het voortbestaan van de soort.

De meeste autoflowering hybrides beginnen twee weken na het ontkiemen met bloeien. Ongeveer zeven weken later zijn ze te oogsten. Quick One rondt haar complete cyclus bijvoorbeeld af in acht weken en brengt toch nog 150g/plant op.

Tegenwoordig beperken veredelaars echter de hoeveelheid ruderalis om autoflowering hybrides te maken. De opbrengst en kracht nemen hierdoor toe. Zodoende doen sommige soorten er langer over tot ze oogstrijp zijn of hebben ze een lichtcyclus van 20/4 of 18/6 nodig voor de bloei.

2. Zet fotoperiodieke soorten rechtstreeks in bloei

Het is mogelijk fotoperiodieke planten te forceren om bijna even snel te rijpen als autoflowering cannabis. Dit door ze vanaf het ontkiemen dagelijks in 12 uur duisternis te zetten. Het werkt, maar je planten worden bij lange na niet zo groot. Ook brengen ze niet zoveel op als wanneer ze de normale 4-6 weken krijgen om te groeien.

Mocht je deze methode willen proberen, dan is het mogelijk zowel met stekken te beginnen als vanuit zaad te starten. Je zou er echter een hoop van moeten kweken in een sea of green (SOG) om te zorgen dat je genoeg wiet hebt tot de volgende oogst. De meeste planten blijven klein van formaat en brengen slechts 28g of minder op.

3. Kweken uit klonen

Het gebruik van klonen bij het kweken, is ideaal om het proces te verstellen. Een stek is eigenlijk een soort volwassen zaailing, klaar om de vegetatieve groeifase te betreden. Het kan even duren voordat je stek nieuwe wortels ontwikkelt, maar dit is aanzienlijk korter in vergelijking met de tijd die een zaadje nodig heeft om te kiemen en de zaailingfase te voltooien. Als je binnen stekken kweekt, heb je een eenvoudig en snel alternatief voor het kiemen van zaden.

Als je al wietplanten kweekt en tevreden bent met wat je ziet, kun je voortdurend stekken van je planten nemen voor de volgende kweekronde. Deze methode is snel en geeft je consistente planten om mee te werken. Heb je nog nooit gekweekt? In dat geval kan het lastig zijn om klonen te vinden, tenzij je vrienden hebt die ook wiet kweken.

Let op: Het klonen van autoflowering wietplanten is niet aan te raden. Stekken behouden namelijk de leeftijd van de oorspronkelijke plant en bloeien voordat ze een geschikt formaat bereiken.

Kweken uit klonen

4. Laat de planten groeien met het licht 24 uur per dag aan

Dit is omstreden, maar het is mogelijk je lampen 24/7 aan te laten en je cannabisplanten toch goed te laten gedijen. In tegenstelling tot andere planten hebben ze niet dagelijks een donkere periode nodig om gezond te blijven. Ze blijven zelfs korter en groeien sneller en meer struikvormiger onder continu licht.

Door de lampen altijd aan te houden, is het mogelijk de vegetatieve fase met een derde in te korten en toch fatsoenlijke planten te hebben tegen de tijd dat je de bloei forceert. Houd bij deze techniek goed in de gaten of er deficiënties ontstaan. Mochten je planten er ziek uit gaan zien, verlaag dan het wattage of het aantal lichturen, zodat ze weer herstellen.

5. Geef je planten minder dan 12 uur licht per dag tijdens de bloei

Wanneer je het bloeiproces een vliegende start wilt geven, zet je planten dan 48 uur in volledige duisternis voor de lichtcyclus van 12/12. Pas vervolgens tijdens de bloei een lichtschema van 11/13 toe. Dit geeft je planten het idee dat de winterperiode snel nadert.

Het uithongeren van een plant die 9-10 weken bloeit om een vroege oogst te forceren, heeft soms een negatief effect op de opbrengst. Wil je deze methode proberen? Kies dan cannabiszaden met een natuurlijk korte rijpingstijd, zoals Honey Cream. Dit is een productieve indica die slechts 6-7 weken nodig heeft om de bloeicyclus af te ronden.

6. Overweeg de overstap naar hydro

Vergeleken met aarde of een grondvrije mix, ben je met hydro in staat de groeiperiode met een aantal weken in te korten. Bij deze methode lever je voedingsstoffen rechtstreeks aan de wortels van een plant. Hierdoor groeit ze zowat voor je ogen. De bloeiperiode wordt er echter niet veel sneller door. Toch levert hydro wel vaak zwaardere, dichtere toppen en grotere opbrengsten op. Zo kom je er al snel achter dat het de tijd ruimschoots waard is geweest.

7. Goede voeding helpt... Een hoop

Zieke planten hebben tijd nodig om te herstellen. Elke keer dat je teveel, te weinig of de verkeerde voeding geeft, verleng je de periode tot de oogst. Gebruik je nutriënten die bedoeld zijn voor cannabis, dan bevatten deze instructies over hoeveel je van wat moet gebruiken en wanneer. Volg deze aanwijzingen, maar houd de mix licht totdat je weet of je planten gevoelig zijn voor voedingsstoffen.

Cannabis heeft in de groei meer stikstof (N) nodig en meer fosfor en kalium (P en K) tijdens de bloeifase. Geef je in de bloei teveel stikstof? Dan vertraagt het de topproductie en dat resulteert in lagere opbrengsten en meer luchtige toppen. En dat is precies het tegenoverstelde van wat je wilt bereiken!

8. Doorlopende oogst — gebruik verschillende ruimtes

Heb je zoveel geluk dat je genoeg ruimte en geld tot je beschikking hebt? Dan kun je een doorlopend kweekschema bewerkstelligen voor een regelmatige aanvoer van toppen. Simpel gezegd, houdt een doorlopende oogst in dat je één ruimte toewijst aan planten in de bloei en een andere aan vegeterende planten. Het is noodzakelijk dat je minimaal twee afzonderlijke ruimtes hebt. Fotoperiodieke planten vereisen namelijk verschillende lichtschema's en mogelijk verschillende lichtspectra, afhankelijk van het stadium waarin ze zich bevinden.

Zodra je planten klaar zijn om te bloeien, verplaats je ze naar de bloeiruimte. Nu kun je direct zaden kiemen en nieuwe planten kweken. Deze staan dan in de startblokken voor de bloei zodra de eerste batch is geoogst. Dit proces kun je vervolgens eindeloos herhalen!

Hoe meer ruimtes je hebt, hoe regelmatiger je een oogst kunt behalen. Voor de meesten is een verdubbeling van het aantal oogsten haalbaar (en zou in principe voldoende wiet moeten opleveren).

Perpetual Harvest — Use Different Rooms

Tips voor snellere buitenteelt

Het is wat lastig om buiten eerder te oogsten. Het voor de hand liggende antwoord: autoflowering soorten. En dat werkt inderdaad prima. Je bent zo in staat, afhankelijk van het weer, wel drie keer te oogsten per kweekseizoen. Buitenkwekers kunnen er daarnaast voor zorgen dat fotoperiodieke soorten wat sneller rijpen. Hier zijn twee dingen om te proberen:

1. Dek je buitenplanten af om de bloei te forceren

Dek je buitenplanten aan het begin van de avond af met een zeil of lichtdichte hoes en verwijder deze de volgende ochtend weer. Dit werkt vergelijkbaar als een kweektent, waarbij je de planten elke dag 12 uur duisternis geeft en zo de bloei forceert. Als bonus krijg je uiteindelijk grotere, compactere en meer harsrijke toppen. Het zonlicht dat ze namelijk in hartje zomer krijgen, is veel intenser dan wat ze ontvangen tijdens de herfstmaanden als planten normaal gesproken bloeien.

2. Bestuif laat, oogst vroeg

Deze laatste tip verbaast je misschien. Bestuif je toppen om ze sneller te laten rijpen.

Dit betekent niet dat je je teelt verpest met een lading zaden. Bestuif handmatig ongeveer een week voordat je wilt oogsten. Zodra de toppen bevrucht zijn, gebruikt de plant haar energie voor de zaadproductie in plaats van voor de topvorming. Hierdoor rijpen de planten veel sneller. Wanneer je de week erna oogst, zijn de zaden niet eens merkbaar, omdat ze nog geen harde buitenkant hebben ontwikkeld.

3. Zaadselectie is de sleutel tot sneller kweken

Als je zo snel mogelijk cannabis wilt kweken, kies dan zaad dat veredeld is om snel te rijpen. Het is logisch dat het makkelijker is om haast te maken met een soort die van zichzelf in 7 weken klaar is, dan met eentje die er 12 weken over doet. Gelukkig zijn er snelle soorten die aansluiten op alle wensen en voorkeuren.

Mocht je een voorkeur hebben voor autoflowering hybrides, dan is Northern Light Auto een geweldige keuze. Het origineel is al snel, maar deze verbeterde versie is vanaf zaad tot oogst soms al binnen 10 weken of minder klaar zonder extra ingrepen. Royal Cheese is een fotoperiodieke soort, maar deze Europese favoriet heeft slechts zo’n 6 weken aan 12/12-licht nodig om volledig af bloeien. Medicinale wietgebruikers die een strak schema hebben, zouden Medical Mass eens moeten bekijken. Deze variëteit heeft slechts 7 weken nodig om te bloeien en 550g/m² aan CBD-rijke toppen te produceren.

4. Progressieve oogst

Dit is de makkelijkste manier om je oogst te versnellen. Je wint hier ongeveer één tot twee weken mee, afhankelijk van een aantal factoren.

Toppen kunnen op verschillende momenten rijpen. Een progressieve oogst betekent simpelweg het oogsten van rijpe toppen terwijl je de rest aan de plant laat zitten om verder te rijpen. Meestal rijpen de toppen aan de bovenkant van de plant het eerst en die aan de onderkant als laatste. Maar ga er niet zomaar vanuit dat dit het geval is; afhankelijk van genen en omgevingsomstandigheden kan dit anders uitpakken, dus blijf constant je toppen checken!

Meestal kun je echter de eerste partij toppen oogsten om vervolgens de plant te snoeien. De rest oogst je een week of twee later. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de lager gelegen toppen een extra dosis licht krijgen in hun laatste fase. Hierdoor neemt hopelijk hun sterkte en formaat ook toe. Dit betekent dat een progressieve oogst op zijn minst net zo goed is als een enkele oogst, zo niet beter!

Conclusie—hoe versnel je je cannabisteelt?

Wanneer je je planten wilt forceren om eerder te rijpen dan gewoonlijk, is het mogelijk een van de hierboven beschreven methodes te proberen. Onthoud echter dat je daarbij waarschijnlijk inlevert op zowel de opbrengst als de kracht. Kies cannabiszaad dat specifiek voor snelheid is veredeld als je de beste resultaten wilt. Met de juiste genen hoef je je minder zorgen te maken over eventuele compromissen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.