Vraag je cannabiskwekers hoe het voelt om zelf je eigen wiet te kweken? Dan beginnen ze waarschijnlijk allemaal met "Het is een van de meest bevredigende dingen die ik ooit heb gedaan." Of het nu is om geld te verdienen of als hobby, je eigen wiet kweken is een fantastisch avontuur.

Je hoeft helemaal geen botanicus te zijn en binnen afzienbare tijd ken je als geen ander de levenscyclus van de plant. Je waardering voor eersteklas wiet wordt daarbij vergroot. Dat geldt ook voor je perceptie van de kleuren, smaken en geuren.

Vanwege de stortvloed aan gratis informatie die online beschikbaar is, kan het voor de beginnende kweker allemaal een beetje te veel worden. In dit artikel leggen we het fundament voor je kennis voordat je besluit geld voor materialen uit te geven.

Kundig kweken behoeft wat investeringen vooraf, maar telen als hobby hoeft niet veel te kosten. Bovendien bespaart het je op de lange termijn zeker geld als je in de behoefte van je eigen cannabis kunt voorzien. Er zijn tientallen verschillende benaderingen en geen gouden regels.

Hier vind je de basisbeginselen, een soort kweekbijbel om het zo maar te zeggen, voor je eerste schreden als cannabiskweker.

ALGEMENE OVERWEGINGEN

Er is slechts één gouden regel voor het kweken van cannabis en dat is het oogsten van fantastische wiet. Om dat voor elkaar te boksen, moet je de plant alles geven wat haar hartje begeert. Dat wil zeggen: een lichtbron (zon- of kunstlicht), aanvoer van verse lucht (planten gebruiken kooldioxide) en een gezonde voedingsbodem (meststoffen of hoogwaardige aarde).

Voeg daarbij een toefje liefde en verzorging. Dan zie je dat de planten je belonen met een stevige en energieke groei.

BINNEN VERSUS BUITEN

De keuze voor een binnen- versus buitenkweek is niet echt een persoonlijke voorkeur. Het hangt er meer vanaf wat je voor handen hebt. Beschik je over een geschikte lap grond waar het veilig is en woon je in een gematigd of subtropisch klimaat? Dan is buiten kweken een geweldige optie.

In koudere klimaten, op meer noordelijke of zuidelijke breedtegraden of waar privacy en veiligheid een probleem zijn, kun je beter binnen kweken.

Het belangrijkste verschil is dat je technisch gezien bij binnenkweek de omgevingsfactoren met buitengewone precisie kunt beheren. Je kunt het hele jaar kweken en drie tot vijf oogsten realiseren, afhankelijk van je ervaring. De kosten van de kweekoperatie bedragen meer, maar die haal je er met de opbrengsten makkelijk weer uit.

Buitenkweken kost bijna niets als je eenmaal de eerste kosten hebt gehad. Toch kun je maar één of twee oogsten per seizoen realiseren. En om er twee succesvol te behalen, moet je wel erg groene vingers hebben. Grote commerciële buitenkwekers richten zich doorgaans op één stevige oogst per jaar, omdat het zo arbeidsintensief is. Zo moet je rekening houden met weersomstandigheden en schadelijke insecten. Ook schimmels vormen een bedreiging.

Maar als hobbyproject voor je plezier, zonder al te hoge verwachtingen, is buiten kweken een fantastische manier om te beginnen. 

Buiten Kweken Van Cannabis

BINNEN KWEKEN

Binnen kweken is hoofdzakelijk het nabootsen van een buitenkweek. Je moet de plant foppen zodat ze denkt dat ze gewoon in het wild groeit. Dat wil zeggen dat je de dag-/nachtcyclus, de minimum en maximum temperaturen en het vochtigheidsniveau moet beheren. Ook ben je verantwoordelijk voor het bewateren, het juist doseren van de meststoffen, de pH-waarde en toevoer van voldoende frisse lucht.

Dat mag dan een hele onderneming lijken, maar voor je het weet, ben je verslingerd aan de eenvoudige en plezierige activiteit. En je hoeft je niet met alles tegelijkertijd bezig te houden.

Binnenkweekruimtes moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je de ruimte behoorlijk kunnen ventileren om de lucht weer van kooldioxide te voorzien. Het werkt daarnaast als systeem om de temperatuur en luchtvochtigheid te beheren. De uitstromende lucht voert namelijk ook overtollige warmte af. Dat is absoluut noodzakelijk omdat sommige lichtsystemen aanzienlijke hitte kunnen produceren.

Je hebt waarschijnlijk ook een vochtonttrekker nodig om het klimaat te beheersen. Alle waardes boven een relatieve luchtvochtigheid van 70% verhogen het risico voor je planten op toprot als het bijna oogsttijd is. Tijdens de groeiperiode is 40-60% ideaal en voor de bloeiperiode is dat 40-50%.

DE LAMPEN

Binnen heb je ook kunstlicht nodig. Zo heb je high-intensity discharge- (HID), plasma-, LED- en CFL-lampen. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat ze in ieder geval nodig hebben, is een timer. Zo kun je het aantal uren daglicht instellen waar de planten aan blootgesteld worden. Dat is tijdens alle ontwikkelingsfases nodig.

Het lichtsysteem is waarschijnlijk je grootste investering. Steek daarom genoeg tijd in het bestuderen van de voor- en nadelen van elk systeem.

Binnen Kweken Van Cannabis Aansteken

KWEEKSYSTEMEN

Deze zijn onder te verdelen in twee categorieën: met aarde of zonder. Kweken zonder aarde noemt men hydrocultuur en telen in aarde is niet per se hetzelfde als biologische kweek.

Bij biologisch kweken worden geen petrochemische voedingsstoffen gebruikt en het is moeilijker onder de knie te krijgen. Kunstmest is makkelijker te reguleren. Hierbij heb je echter een EC-meter (elektroconductiviteit) nodig. Voor beide moet je de pH-waarde met behulp van een speciale pH-meter controleren.

Met wat ervaring kan kunstmest fantastische oogsten opleveren en kun je makkelijker constateren of je planten tekenen van een gebrek vertonen. Maar als je niet goed oplet, is het een stuk minder vergevingsgezind.

Biologisch kweken is meer vergevingsgezind voor de onervaren kweker en als het goed gedaan wordt, is het ook een stuk milieuvriendelijker. Veel kwekers zweren bovendien bij de kwaliteit van het eindproduct.

Er zijn heel wat geautomatiseerde voedingssystemen voor gevorderde kwekers die veel planten moeten verzorgen. We raden af om daar direct mee van start te gaan.

We raden je aan om ofwel aarde met natuurlijke voedingsstoffen te gebruiken of kokosvezel en kunstmest voor de meer ondernemende avonturiers.

WATER GEVEN

Het water dat je geeft, is buitengewoon belangrijk. Helaas is het bron-
of gemeentewater niet in alle streken goed genoeg. Daarom zijn er omgekeerde osmose apparaten die het slechte spul eruit filteren. Of het nu gaat om zout en metalen, of om beruchte ziekteverwekkers.

Maar de waarheid is (in tegenstelling tot wat men algemeen aanneemt) dat gemeentewater doorgaans goed genoeg is. Je moet alleen wel even uitvogelen wat de waterhardheid in jouw regio is. Geef je te veel hard water? Dan kan dat vergiftiging en voedingsuitsluiting bij je planten tot gevolg hebben. Bij te veel zacht water moet je extra microvoedingsstoffen geven, doorgaans calcium en magnesium.

De hardheid van water is thuis moeilijk vast te stellen. EC-meters (of TDS meters) geven niet de realiteit weer. In de meeste regio's zijn de gegevens over het gewone leidingwater eenvoudig te raadplegen. Je kunt het ook ergens goedkoop laten testen. In het andere geval ren je naar het tuincentrum. Vraag naar de mening van een plaatselijke boer of tuinman die goed op de hoogte is.

Geef Uw Wietplanten Water

METEN IS WETEN

Tot slot, als je je kweekoperatie ontwerpt, onthoud dan dat de afmetingen van belang zijn. Er zijn online tal van richtlijnen te vinden die je helpen met het juiste formaat potten voor je kweekruimte. Maar ook met welke lichtsterkte je nodig gaat hebben, enzovoort.

Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter - maar dat kan ook wel eens overdreven zijn. Probeer dus geen sativa in een pot van 40L te kweken in een tent van 1,2m hoog. Ze probeert dan waarschijnlijk uit de kweektent te ontsnappen!

Hang ook geen 1000W HID lamp in een keukenkastje - dat is veel te sterk voor zo'n kleine ruimte en mogelijk ook nog brandgevaarlijk.

Er zijn tal van kant-en-klare indoor kits op de markt die voldoen aan alle eisen en handig zijn om mee te beginnen. Bekijk ze eens om een idee te krijgen van alle maten waar je rekening mee moet houden.

GELUID EN GEUR: VAAK VERGETEN FACTOREN

Dit zijn twee zwaarwegende factoren waar je rekening mee moet houden. Als je binnen kweekt, loop je altijd veiligheidsrisico's. Je wilt vooral niet dat mensen vragen stellen over wat je allemaal aan het uitspoken bent.

Woon je in een flatgebouw? Dan kan het geluid van de ventilatoren ver reiken. Plaats dus geen ventilatoren die 24/7 staan te draaien waardoor je buren gaan klagen omdat ze geen oog dichtdoen. Oudere LED systemen maken doorgaans ook veel lawaai. Maar de nieuwe generatie LED-verlichting lijkt daar een eind aan te maken.

De geur is de hoofdverklikker wat betreft veiligheid. Investeer in een koolstoffilter. Hang dit voor je uitgaande ventilator om de lucht te ontdoen van de heerlijke, maar verraderlijke geuren van de terpenen van wiet. Zelfs als je buren een paar deuren verder wonen, blijft je cannabis binnen een bepaald gebied behoorlijk ruiken. De menselijke neus kan, als de wind goed staat, de geur tot op een paar kilometer herkennen. Een vijftal planten kan zo tegen de oogsttijd een heel huizenblok naar cannabis laten ruiken.

Waar je vooral voor moet zorgen, is dat er in je kweekruimte onderdruk heerst en dat alle lucht de kweekruimte via het koolstoffilter verlaat. Dan zit je goed.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.