Als je planten kweekt, krijg je vroeg of laat te maken met geknakte, gebogen of gebroken stelen. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt als kweker. Dit is een serieuze aanslag op je planten en beïnvloedt de uiteindelijke opbrengst vaak nadelig. Maar met zorg en aandacht herstel je deze zaken eenvoudig. Zelfs takken die helemaal van de plant zijn afgebroken, red je met een paar eenvoudige handelingen.

Gebroken Cannabisstam

WAT IS DE OORZAAK VAN GEKNAKTE OF GEBOGEN STELEN?

Stelen raken makkelijk beschadigd, bijvoorbeeld als je de planten niet voorzichtig verplaatst. Dat is met name een probleem bij cannabisplanten die stug rechtop staan. Ook door wind of overmatige luchtstroom raken takken en stelen soms beschadigd.

Stelen knakken of buigen soms ook als je kweektechnieken gebruikt, zoals low stress of high stress training. Vooral technieken waarbij je de takken buigt of anderszins stuurt, veroorzaken af en toe problemen. Ook als de stelen niet helemaal knakken of afbreken, schaadt teveel buigen de kracht en productie van de plant.

Het is belangrijk om afgebroken of anderszins beschadigde stelen snel te behandelen. Open wonden veroorzaken bij de plant infecties, net als bij mensen. Dit soort breuken en open wonden leidt niet alleen tot een mindere opbrengst, maar soms ook tot de dood van de plant.

WELKE SCHADE ZIE JE VAAK BIJ STELEN?

De drie meest voorkomende soorten schade aan stelen zijn geknakte of gespleten stengels, gebogen of gevouwen stengels en afgebroken stengels.

GEKNAKTE STELEN

Als je rigide planten traint of als je cannabisplanten aanstuurt tijdens de bloeifase, lopen ze meer risico op geknakte stelen. Wanneer je die niet behandelt, stoppen de takken aan deze stengels met groeien. De stelen zijn eenvoudig te repareren met de tape methode of met een ondersteunende structuur. Planten hebben een natuurlijk genezingsmechanisme waardoor ze zich hierbij zelf herstellen. En als je snel genoeg reageert, merk je niet eens dat de plant minder produceert aan deze takken.

GEBOGEN/GEVOUWEN STELEN

Deze vorm van beschadigde stelen komt het meest voor. Als je takken buigt of te veel stuurt met trainingstechnieken, treedt er soms blijvende schade op. Geknakte of gevouwen stelen zijn niet in staat zichzelf te ondersteunen. Door een knak of vouw krijgen de takken minder makkelijk water en voedingsstoffen van de plant. Deze stelen blijven groeien, maar in een lager tempo dan de rest van de cannabisplant. Dat komt niet doordat ze zijn gebogen, maar doordat ze minder licht krijgen. Door het buigen hangen ze immers lager.

AFGEBROKEN STELEN

Takken die helemaal zijn afgebroken en losgeraakt van de plant, zorgen voor de nodige kopzorgen. Gelukkig zijn ook deze stelen te genezen. Je repareert ze met dezelfde technieken die je voor de andere soorten schade gebruikt. Deze stelen hebben echter meer aandacht en zorg nodig dan gebogen of geknakte stengels. Is de afgebroken tak klein of zit hij ergens aan de onderkant van de plant? Dan is het echter beter hem te verwijderen en je verlies te accepteren.

Cannabis Broken Stem

HOE REPAREER JE GEKNAKTE OF AFGEBROKEN STELEN?

De meest gebruikte methode voor het repareren van geknakte stelen is de tape techniek. Zowel duct tape als plakband is te gebruiken om de plant te helpen genezen. Welke soort tape je gebruikt, is afhankelijk van de ernst van de schade en het gewicht van de tak die je repareert.

Doorloop de volgende stappen om geknakte stelen te repareren:

  1. Knip een stukje tape af van circa 10cm lang (voor grotere stelen heb je misschien meer nodig).
  2. Wikkel de tape rondom de gebroken steel. Zorg ervoor dat de stengel goed aansluit op de plek waar hij hoort.
  3. Zorg ervoor dat de steel strak op de plaats van herkomst zit, zodat de plant in staat is zichzelf te repareren.
  4. Laat de tape ongeveer 2–4 weken zitten.
  5. Controleer elke dag of de plant al geneest.

Tip: Zorg ervoor dat je de tape zo strak mogelijk om de tak wikkelt. Als je alles stevig samenbindt, helpt dat enorm bij het genezingsproces. Wanneer je de tape verwijdert, pas dan op dat je de steel niet opnieuw beschadigt. Soms is de stengel nog steeds kwetsbaar of nog niet helemaal genezen. In dat geval beschadig je de steel eenvoudig per ongeluk opnieuw.

Fix Broken Stems en losse stengels

HOE REPAREER JE GEBOGEN STELEN?

Gebogen stelen repareer je door een ondersteunende structuur te plaatsen. Volg deze stappen:

  1. Zet een dun stokje van hout of plastic in de grond in de richting van de gebogen steel.
  2. Bevestig de steel met een stukje duct tape aan de ondersteunende structuur.
  3. Laat de ondersteunende structuur staan totdat de steel zelfstandig de juiste stand behoudt.
  4. Verwijder de tape en de ondersteunende structuur voorzichtig.

Net als bij het repareren van geknakte of afgebroken stelen, verwijder je de tape voorzichtig. Gebogen stengels beschadig je makkelijk opnieuw.

Fix Broken stengels en losse stengels

HOE BESCHERM JE PLANTEN TEGEN SCHADE AAN DE STELEN?

De belangrijkste manier om te voorkomen dat de stelen van je planten beschadigd raken, is door er voorzichtig mee om te gaan. Met name als je de cannabisplanten verplaatst of als je training technieken gebruikt waarbij je de stengels of takken stuurt. Als je de planten traint en de takken ombuigt, overdrijf dan niet. Cannabisplanten met stevige stelen en structuren zijn bijzonder vatbaar voor schade. Herstel is makkelijk, maar het is beter om voorzichtig te zijn, zodat je schade voorkomt.

Het is raadzaam goede voorzorgsmaatregelen te nemen om je planten te beschermen tegen overmatige wind of schade door luchtstroom. Bewegende lucht heeft veel voordelen voor cannabisplanten. De stelen worden er bijvoorbeeld sterker van. Maar als je de planten blootstelt aan teveel bewegende lucht levert dat structurele schade op. En dat is van invloed op de gezondheid en opbrengst van de plant. Als de wind te sterk is, waaien de planten om of raken ze zelfs ontworteld.

Planten ondersteunen en beschermen tegen de wind is eenvoudig en niet duur. Het is meestal niet raadzaam om cannabis stevig vast te zetten, omdat de plant dan helemaal niet in staat is te bewegen. Het is veel beter om je planten naast een soort windvanger te zetten. Een natuurlijke bescherming is een rij bomen of een heg. Of maak zelf een hek of muur om je planten te beschermen. Bamboematten, schaduwdoek en plastic zeil zijn eveneens goede windbrekers. Sommige kwekers gebruiken hekken van gaas rondom hun planten. Deze zijn te bekleden met stof of plastic. Daarmee maak je een effectieve barrière.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.